• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Any - напреднал
Много полезна статия, мерси :thumbs:
Any - напреднал
Здравейте, отново :) Времето вече се затопля и аз реших да слагам колектор на покрива. Обаче много марки, много нещо! Та реших пак да ви питам, към какъв да се насоча? Искам по възможност и зимата да позатопля водата, бойлера ми е 150л. Гледах селективните и вакуумно- тръбните на Сън Систем и дават 600 за селективните и 660 за тръбните kWh/кв.м. годишно . Майсторите ми такива не са слагали и ми казват да си сложа селективен на Волф. Обаче не можах да намеря на тия Волф kWh/кв.м. годишно , а пък аз незнам и как се смята това :)
Та моля за съвет, какъв да взема :?
Благодаря ви предварително :)
filmatoplo - майстор
Какъвто и да е панела не пече ли ясно слънце отпиши го . :wink:
Any - напреднал
filmatoplo написа:
Какъвто и да е панела не пече ли ясно слънце отпиши го . :wink:
Абе човек, как така отпиши го, при мен студената вода от чешмата излиза 6градуса, скрежасват ми ръцете от нея :lol: барем зимата да вдига до 20 градуса
naskov - майстор
Зимата разчитай на каминката. Слънцето я изгрей, а не :wink:
filmatoplo - майстор
Няма лошо , ама повечето термостати включват системата когато температурата в панела е над 40-50 градуса .под тия градуси панелите кондензират и конденза замъглява стъклото и това влошава ефективността.Не че не става но много зависи и от района града .
tsvetelincho - напреднал
Здравейте,за пушенето на камините- проблема 90% от случаите в комина,за всеки който се интересува един пример- флуиден поток през ф 300 не един и същ с флуиден поток през две долепени тръби ф150, няма да изпадам в подробности защо,колкото до колекторите, без да имам намерение да подхващам дискусията селективен или вакуумно тръбен ви препоръчвам селективен 2-2.5 м2 площ,марката няма значение важното да е правен на запад от нас а ако има надпис Made in Germany oще по - добре,един колектор за 150л ще ви стигне.Най-добре като купувате колектора си купете и останалото от същата фирма,защото някои ги е стиковал преди това и това ще улесни майсторите ви
Тани - модератор
Аз пък разсъждавам , че ако един немски струва колкото два български , то двата български със сигурност ще са по-ефективни от един немски.

Или иначе казано:

Ако смятаме енергия от квадратен метър то немските печелят,
но ако смятаме енергия от вложени пари , то българските печелят.

Китайски и разни некачествени не ги слагам в класацията , защото ще трябва да сложим във формулата и фактора надеждност.
tsvetelincho - напреднал
Здравейте, аз не знам как точно е направен един български колектор това никога не ме интересувало, един немски 2.5м2е около 1100лв и тук идеята е че два български ще дойдат множко за 150л.и системата може да прегрява,но ако човек ще гледа цената и само това то мога ви разкажа как и сам да си го направи все пак е медна тръба прикрепена към медна ламарина а призматични стъкла ,вярвам може да се намерят. Но не тръбва да се гледа само колектора има други важни нещица
Any - напреднал
tsvetelincho написа:
Здравейте,за пушенето на камините- проблема 90% от случаите в комина,за всеки който се интересува един пример- флуиден поток през ф 300 не един и същ с флуиден поток през две долепени тръби ф150, няма да изпадам в подробности защо,колкото до колекторите, без да имам намерение да подхващам дискусията селективен или вакуумно тръбен ви препоръчвам селективен 2-2.5 м2 площ,марката няма значение важното да е правен на запад от нас а ако има надпис Made in Germany oще по - добре,един колектор за 150л ще ви стигне.Най-добре като купувате колектора си купете и останалото от същата фирма,защото някои ги е стиковал преди това и това ще улесни майсторите ви
Много Ви благодаря за отговорите!
Имате ли някакви впечатления за селективните колектори Сън системс. Дават ги 600кв. ч. /кв. м. годишно , това много ли е малко ли е незнам :? Бойлера ми също е на Сън Системс
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Имам много въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: