Виждал съм в стари селски къщи около Дряново зидани печки казват им джамали.Прилича на камина, но не е вградена в стената, а е изнесена напред за по добра конвекция предполагам. :"Кюнците" също са зидани, като представляват три кухи колони които се свързват малко под тавана на стаята и влизат в комина. Вратичката през която се слагат дървата е двойна- вътрешната е метална решетка, а външната е плътна.Отзад на комина има клапа за затварянето му.Когато се запали печката плътната врата стои отворена.След като изгорят дървата и остане само жар се затваря плътната врата и клапата на комина.На следващият ден печката можеш да я запалиш от все още живите въглени вътре.Ползвал съм такава и видях че е изключително ефективна и икономична.С един наръч дърва/колкото можеш да носиш подредени на ръката ти/ се потдържа нормална температура почти 20 часа.
Въпроса ми е запознат ли е някой в детайли с подобен вид печки и би ли могъл да даде информация за материали и начин на изпълнение?
Въпроса ми е запознат ли е някой в детайли с подобен вид печки и би ли могъл да даде информация за материали и начин на изпълнение?