• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 534
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Колкото по добра изолация и дограма има сградата по малък разход , тук има значение и вида на отоплението -водно подово , вентилконвектори или радиатори -по ред на икономичност съм ги подредил.
bate_pleven - помощник
Здравейте отново.
Разхода който цетирахте вообще не ме кефи, но сметнато в пари не чак толкова лошо, при положение че до сега бях на ДЪРВА( не ме питайте как беше-ЛОШО)
Надявам се че с тази моя комбинация ще си реша проблема с отоплението на дома ни.
Благодаря за всички отговори.

П.П. Имам още един последен въпрос: Има ли смисъл да слагам на радиаторите термо-винтили или напълно безмислено?
filmatoplo - майстор
Кое да смятам по 1,40 :? -зимата при нас е 180-200 дена . Моята сметка колко е за 50 квадрата .
fbr - майстор
Пелетита са продукт на по-нататъшна обработка на дървото. Обработката се прави с цел, автоматизиране на горивния процес. Калоричността на дървото е константна, независимо от формата на горивото. Обработката на дървото го оскъпява допълнително. Така че, при определена консумация на гориво в една форма, не можеш да очакваш съществено намаление, като преобразуваш формата на горивото.
spec - специалист
fbr написа:
Пелетита са продукт на по-нататъшна обработка на дървото. Обработката се прави с цел, автоматизиране на горивния процес. Калоричността на дървото е константна, независимо от формата на горивото. Обработката на дървото го оскъпява допълнително. Така че, при определена консумация на гориво в една форма, не можеш да очакваш съществено намаление, като преобразуваш формата на горивото.
Ако правилно съм разбрал, това значи, че само преобразуваме куб.м. дървесина в тонове (пелети) ?
Здравейте,

Има ли значение дали с пелетна горелка се ползва обикновен или пиролизен котел за дърва?
fbr - майстор
spec написа:
Ако правилно съм разбрал, това значи, че само преобразуваме куб.м. дървесина в тонове (пелети) ?
Погледни логично, ако 1 тон дървесина съдържа Х киловатчаса енергия, как един тон пелети ще съдържа Х+ киловатчаса енергия.
LazarGanev - "Велик майстор"
yavor_panayotov написа:
Здравейте,

Има ли значение дали с пелетна горелка се ползва обикновен или пиролизен котел за дърва?
Идеята е да се ползва съществуващ котел. Ерато са разработили готови комплекти за преобразуване на няколко модела котли и става много лесно. Ако котелът ти не е в този списък трябва да се импровизира.
filmatoplo - майстор
Еднакво количество гориво ако се слага в котли с различно КПД естествяено че ще дават различни резултати :wink: После еднаква топлинна енергия ако се подава към различно изолирани две сгради резултата пак е различен.Две енакви сгради с еднакви котли но с различно гориво пак ще даде разлика .
fbr - майстор
Разлика в КПД-то да има, да има, 20% да има. Но като гледам с какви очаквания се е въоръжил bate_pleven, струва ми се ще остане изненадан.
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 534

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: