• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
klambrev написа:
радяторите, моторчето е пуснато на максимално духане и максимална 30 температура.
Значи не използваш вътрешното тяло?

Датчика за температурата на въздуха го сложи някъде в стаята, която искаш да поддържаш с постоянна температура, най-добре под някой радиатор и настрой климатика на 20-на градуса.

Температурата на вход на топлообменника щом е 30 градуса, значи е кондензирал вече в серпентината на бойлера - все още отдава по-голямата част от топлината там. Колко литра е бойлера?
Не точи вода поне 5 часа работа на компресора за да премериш температурите пак :idea:
klambrev - специалист
След по малко от 2 часа температурата на тръбите вх/изх на бойлера е равна, т.е. не се губи повече топлина там.
Т на входа на топлообменника
вход фреон 53-55 градуса
изхох фреон 30 градуса
вход вода 30 градуса
изход вода 35-36 (при пома пусната на 1 и 31-32 при пусната на 3)
Вчера след няколко часа работа на входа(фреон) на топлообменника достигна 65 градуса и пак 30 изход но водата се покачи само с още 2 градуса.
Също така мерих консумацията на ток и достига 10 и малко повече ампера. Възможно ли е да не е достатъчно фреона и компресора да се напъва за да дигне налягането а по дългия тръбен път съвсем малко некондензиран фреон да влиза в топлообменника и за това да има толкова голяма разлика на вх/изх фреон.
argento - напреднал
klambrev написа:
След по малко от 2 часа температурата на тръбите вх/изх на бойлера е равна, т.е. не се губи повече топлина там.
вход фреон 53-55 градуса
изхох фреон 30 градуса
вход вода 30 градуса
Вчера след няколко часа работа на входа(фреон) на топлообменника достигна 65 градуса и пак 30 изход но водата се покачи само с още 2 градуса.
Също така мерих консумацията на ток и достига 10 и малко повече ампера. Възможно ли е да не е достатъчно фреона и компресора да се напъва за да дигне налягането а по дългия тръбен път съвсем малко некондензиран фреон да влиза в топлообменника и за това да има толкова голяма разлика на вх/изх фреон.
Ако начертаеш нещо като схема мисля,че ще стане по ясно какво си направил.
От това което мога да си представя по скоро е голям топлообменника (фреон-вода) и има недостиг на фреон. Дайкин 71 е приблизитело 7 кВ, а ти си сложил 13 кВ топлообменник. :idee: :idee: :idee:
Zoro5 - специалист
klambrev написа:
...Делта т-то на фреона можеби е голяма защото входящата вода е доста хладна но защо до изхода не се дозагрява?
Водата се загрява от мощност, не от температура! Може просто загубите в помещенията да са по-големи от доставената от климатика топлина ИЛИ климатика да си ограничава по някаква причина мощността. Но 5градуса вход/изход за топлообменник са нормална стойност. Ако имаше един водомер пред топлообменника , нещата щяха да са кристално ясни, но пусто все ги пестите тия 40лв.
Нещата ми изглеждат нормални, просто климатика не смогва на парното, а може все още да тече преходния процес - това не е като при котлите да вдигнеш за 1 час 20квт.
При монтажа колко фреон доляхте?
filmatoplo - майстор
Температурната разлика на фреона ме притеснява от 55 на 30 гр, дебита на водата е голям.
Последна промяна от filmatoplo на съб окт 09, 2010 6:14 pm, променено общо 1 път.
Zoro5 - специалист
Е, колко топъл искате да е фреон който идва от бойлер +60о? И колко искате да е фреон който се охлажда с вода +30о?
Идеални са си температурите!
argento - напреднал
klambrev написа:
Ето до къде стигнах аз след като ...(някои хора си знаят)
Климатик дайкин 71-ца. След компресора е отклонена тръба навита в бойлера и върната преди 4пътния (около
6-7 метра от бойлера до компресора). На изхода на климатика е вързан топлообменник от тези на фригокомерс:
Модел Мощност Повърхност Брой ламели
SR-B3-23-60 13.8 kW 1.38 m² 60
Тръбния път тук е 4-5 метра.
Топлообменника е върза към съществуващата водна инсталация с радиатори.
В момента на вън е 5 градуса и бойлера е загрял до определената си температура(т. на фреона).
Резултатът е(на топлообменника):
вход фреон 53-55 градуса
изхох фреон 30 градуса
вход вода 30 градуса
Водата и фреона са вързани на противоток.
Датчика за т на фреона на вътрепното тяло е закрепен в по-студената част на топлообменника Датчика за т на въздуха е отдалечен от входящата тръба с вода за да измерва грубо 10-тина градуса по малко от т на водата.
Дали е малка мащноста на този топлообменник или проблема е другаде?
Благодаря предварително.
Мисля, че това ще ти помогне повече:
Зададох данните в един софтуер за изчисляване на топлообменници и ми даде
че топлообменника който трябва да е 0,58 м2 и затова ти дава преохлавдане.
Също и водата трябва да е с дебит 0,34 л/с
Ако не се чете добре мога да ти го изпратя и на е-майл

Честно казано нищо не направих със "снимката" с резултатите от софтуера.
Последна промяна от argento на съб окт 09, 2010 7:41 pm, променено общо 4 пъти.
2v6 - майстор
klambrev написа:
вход фреон 53-55 градуса
изхох фреон 30 градуса
вход вода 30 градуса
Температурите на фреона са си нормални.
При такъв топлообменник е нормално водата да се загрява няколко градуса над температурата на изход на фреона.

Каква ти е циркулационната помпа? С какво мериш температурите на водата?
filmatoplo - майстор
Не е на ред работата , радиатори с Делта те -5 градуса няма такова нещо -водата със светлинна скорост ли се движи.
kuuuuuul - майстор
И при мене делтата е около 5-6гр,утре ще я пробвам за сефте тази зима и съм монтирал и топломер/да не ми се кара Zoro5/ така че ще имам по сериозна инфирмация.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: