Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kapcom - помощник
LazarGanev написа:
Аман от мнителни анонимковци! Защо си мислиш, че питайки тук ще получиш по-добра информация отколкото ще ти даде Филма на място? И защо мислиш, че ще ти вземе париците заради един оглед и консултация? Или си мислиш, че ако му се покажеш кой си, той ще разпознае в тебе върл конкурент в хотелиерския бизнес и ще иска да ти пречи? Извинявай, че запалих, ама аз също съм попадал в такава ситуация и ми е било доста обидно. За това - излизам от тази тема!
Виж, никой не съм обиждал и щом си по-различен от другите сам разбираш, че ако съм искал сам щях да пиша местонахождението си ит.н.. Аз обаче питам, или по-скоро търся помощ, а нямам намерение да търся запознанства. Другото което е, ако съм искал мнение от местни майстори, пак пиша, щях да се допитам и до тях, но съм си патил и затова събирам различни идеи. Понеже темата се разводни много и явно си държите един на друг, направо я заличи и аз да си търся лесното.

А що се отнася за конкуренции в някакъв "бизнес" /дето бойлера ми е 2*500л. :)))))/ и т.н., моля, това не е моят стил.

Понякога човек става пишман що пита!
LazarGanev - "Велик майстор"
Само ще наблегна, че изграждането на система с 10 слънчеви панела, 2 бойлера по 500л + котел на твърдо гориво въобще не е проста работа и аз не бих се наел нито да давам съвети по нета, нито пък бих разчитал на такива, особено ако си нямам понятие. Ако си недоволен от майсторите - съветът ми е да си търсиш правата или да търсиш други, а не да се впущаш в авантюри. Най-малкото - да си платиш един проект, пък после да си чупиш главата с изпълнението. Ама - ти си решаваш
kapcom - помощник
Предполагам, че не съм обяснил правилно. Системата от слънчеви панели е изградена и е вързана за двата бойлера /всеки един по 500л./. Обаче т.к. си взех котле, реших да го вържа и него към системата. Идеята ми беше да ми дадете насоки и съвети как да вържа котлето към бойлерите, а тъй като имат една серпентина /тя се ползва от слънчевите панели/, вторият ми въпрос беше как да се ползва и от котлето без да се слага топлообменик. А иначе имам проект, по-точно някаква фактура и стойността и без "майсторлъка" е около 3000лв. За да не съм голословен искам да отбележа, че помпата която искат да ми монтират е на стойност :443.45лв ! Но това е само проформа. Така, че както писах по-горе ако може помогнете със съвет или идеи, а дали ще разчитам и ще ги ползвам е моя отговорност.
DELIK - напреднал
Е така и не му помогнахте на човека :)
Bobivan - специалист
Трудно се помага в такава система....особено ако не владееш телепатията...Цитирам отново колегата Ганев:

"Само ще наблегна, че изграждането на система с 10 слънчеви панела, 2 бойлера по 500л + котел на твърдо гориво въобще не е проста работа и аз не бих се наел нито да давам съвети по нета, нито пък бих разчитал на такива, особено ако си нямам понятие"

Айде лек ден на всички,тръгвам на работа...
LazarGanev - "Велик майстор"
kapcom написа:
А иначе имам проект, по-точно някаква фактура и стойността и без "майсторлъка" е около 3000лв. За да не съм голословен искам да отбележа, че помпата която искат да ми монтират е на стойност :443.45лв ! Но това е само проформа.
Това, което имаш е само една приблизителна количествена сметка на материалите, а самия проект е в главата на майстора (може и с кавички). Ако смяташ да се пробваш сам с тая система, то задължително трябва да имаш писмен проект от лицензиран проектант. Вътре си има чертежи и спецификации на материалите, които ти трябват. Anton BM може да ти спретне такъв проект, че и ти е близо. Ти пък не търсиш запознанства с местни спецове от форума, ама може да стане и без да се виждате :) . Успех!
filmatoplo - майстор
Правилно те насочват , ти защо се дърпаш , хората са се постарали да ти правят оферта , страхуваш се че няма да получиш качество , или че няма да ти оправят инсталацията, нали туй е целта,сложно ми се вижда за направисам -особено както казваш че е направено от други майстори погрешно.По цената на помпата разбирам че са искали да ти монтират нещо качествено и с точни параметри за твоя случай, евтина помпа означава че догодина пак ще купуваш друга .Какъв е котела -каква марка .С медни тръби можеш ли да работиш , спомена топлообменник , какъв си имал предвид. За това което даваш като задание -там са цените .
kapcom - помощник
Приблизително това имах в предвид /на схемата/. Предстоят ми няколко уточнения, но като цяло мисля, че баланса цена-решаване на проблем е приемлив - в този вариант. Все пак засега по мои сметки на този вариант правя икономия от около 2000лв. :). Това разбира се е съпоставено със офертата която ми беше предложена преди това. За специалистите искам само да отбележа, че коментара е отворен. Който има идеи и забележки може да помогне. И за да не сте останали с грешни впечатления - това няма да го изпълнявам аз.

Прикачен файл

termo2a.jpg
termo2a.jpg (72.44 KиБ) Видяна 4049 пъти
filmatoplo - майстор
Само Ладомата е 800 лв, с другите 200 лв какво ще правиш :wink: , не виждам връзка със слънчевата :)
armagedamian - специалист
Горната схема е една голяма въпросителна с още хиляда малки въпроси ...
Друже ясно е че си много на Вие с тази материя.Предполагам че мислиш ,че офертата която са ти направили е силно раздута или се опитват да те мамят,но от това което показваш тук,никой никакъв съвет не може да ти даде.

Тема "Съвет за топлене на 1000л. с 30кв. котле." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: