• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Как са тези Бош котли? Заслужават ли си парите?
И каква е разликата между обикновен котел и пиролизен? Дали само почти напълното изгаряне на дървата?
Bobivan написа:
Това устройва ли те?
Малко е работил ,но цената е сгодна!
Колега дай телефонен номер.Благодаря
sian - специалист
Коментирания DAKON DOR 24 кВ колко време ще изкара с пълно зареждане на бункера?
fbr - майстор
sian написа:
Коментирания DAKON DOR 24 кВ колко време ще изкара с пълно зареждане на бункера?
Точно толкова, колкото и колата ти, с пълен догоре резервоар.
П.П Извинявай, ама на такъв въпрос, по-добър отговор няма как да се даде.
sian - специалист
fbr написа:
sian написа:
Точно толкова, колкото и колата ти, с пълен догоре резервоар.
П.П Извинявай, ама на такъв въпрос, по-добър отговор няма как да се даде.
Ако ползваш такъв котел ще дадеш адекватен отговор. ( Имам опел 1.2 и ML 3,2I )
LazarGanev - "Велик майстор"
Зависи от отопляемия обем, топлозагубите, а и от въглищата. Естествено, че ако работи на пълна мощност бързо ще издуха горивото
fbr - майстор
Раздели на обема на бункера и воала.

Прикачен файл

capture1.JPG
capture1.JPG (48.56 KиБ) Видяна 6589 пъти
valqk - специалист
Колеги,
извинявам се, че пиша в тази тема, но ми се стори подходяща. Ако не е така, моля някой да каже къде да пиша :)
Предстои ми купуване на котел и имам няколко въпроса.
За какво тава дума:
отопление на - 2х40м2 и още около 30м2.
На едното 45м2 има подово и на 25-30м2 ще има.
На първото 45м2 за сега ще се топли с радиатори (чугунени от тези старите с големите ребра) - там ремонта се отлага за неопределено време до наличие на средства.
Сградата е на тухли четворки и дървена дограма. Височината е 2.50м.

Гледах някакви формули тук-там и сметката за този обем ми излезе около 24-28КВата. Вярно ли смятам или съм в грешка?
Мисля да взема котле 30КВ. Добре ли е или се презапасявам?
Какво да е котлето? Мисля да го карам на въглища, но искам да зареждам 1път на ден макс.(при температури до -5 де) и да чистя пепел на 2-3дни.
Дайте съвети и идеи?
Понеже разполагам с малко средства ми се иска да намеря някакво сравнително добро котле на старо.
Дали е добра идея и евентуално откъде може да се намери?
Също така - комина ще трябва да е външен, понеже немога да вкарам тръбата във вече съществуващия поради конструктивни особенности.
Там как да процедирам?
Благодаря на всички предварително!
:prayer: :prost:
Christo - майстор
Здравей колега(по форум),
Инженер съм, но не по топлотехника. Твоят случай не е елементарен, защото подовото ти трябва да работи с доста по-ниска температура(съвсем ориентировъчно 30-40градуса) Старите ти чугунени радиатори едва ли ще отдават много топлина при температура под 70гр.С. Даже старите парни с такива радиатори ги смятаха при температури 90гр. топлата, 70гр. студената вода. За новите радиатори производителите дават графика на отдаваната мощност в зависимост от температурата. Ще ти трябват два кръга-високо и ниско температурен, трипътни вентили със задвижки, 2 циркулационни помпи за двата кръга, термостати, Ладомат и друга(трета) помпа да ти върти водата в котела, буферен съд(обемът му зависи от мощността на котела) и още джаджи за да можеш да не ходиш много често при котела и да е икономичен. Това да стане с котел втора употреба е много проблематично да се случи. Съветът ми е да си намериш някой компетентен проектант да ти направи проект. До колкото разбирам, става въпрос за не чак толкова много пари но ще си спокоен че няма да сбъркаш. Коминът трябва много добре да се термоизолира, защото иначе няма да тегли, ще тече кондензат и ще се разпадне. От вътре трябва да е добре измазан. Сечението и височината на комина също се смятят. И успех!
valqk - специалист
Christo написа:
Здравей колега(по форум),
Инженер съм, но не по топлотехника. Твоят случай не е елементарен, защото подовото ти трябва да работи с доста по-ниска температура(съвсем ориентировъчно 30-40градуса) Старите ти чугунени радиатори едва ли ще отдават много топлина при температура под 70гр.С. Даже старите парни с такива радиатори ги смятаха при температури 90гр. топлата, 70гр. студената вода. За новите радиатори производителите дават графика на отдаваната мощност в зависимост от температурата. Ще ти трябват два кръга-високо и ниско температурен, трипътни вентили със задвижки, 2 циркулационни помпи за двата кръга, термостати, Ладомат и друга(трета) помпа да ти върти водата в котела, буферен съд(обемът му зависи от мощността на котела) и още джаджи за да можеш да не ходиш много често при котела и да е икономичен. Това да стане с котел втора употреба е много проблематично да се случи. Съветът ми е да си намериш някой компетентен проектант да ти направи проект. До колкото разбирам, става въпрос за не чак толкова много пари но ще си спокоен че няма да сбъркаш. Коминът трябва много добре да се термоизолира, защото иначе няма да тегли, ще тече кондензат и ще се разпадне. От вътре трябва да е добре измазан. Сечението и височината на комина също се смятят. И успех!
Благодаря колега (по форум:)

Въпроса е, че в момента нямам достатъчно пари да инвестирам в отоплението, и трябва да сведа разхода до минимум. Затова и търся на старо котле.
Относно високотемпературния кръг - може да не го правя тоя номер за тази зима и на първия етаж да се отоплявам на 40 градуса (или колкото реша, че е добре за подовото като изтествам) и с газова печка, когато не стига тази топлина от парното (а може и да сложа вентилатори отдолу на радиаторите да развъртат по-добре въздуха).

За тази година плана е да скърпя нещо, което да ми свърши работа независимо от разхода и после да мога да подобрявам с течение на времето /парите/.
Затова си мисля да е система с възможно най-малко неща - един четирипътен вентил да държи на 50-60 градуса котела и 35-40 градуса на системата.

Това обаче значи, че котела трябва да може да работи на ниска температура без да се получава нагар и конденз.
Също така искам евентуално после да го надградя с горелка за пелети. Да - знам, че са недомислици, още не съм решил дали(след като изчетох темата за пелетните котли).
От темата за пелетните котли видях едни котли с бутало и автоматизация дори и за въглища. Някой да е пробвал такива? Как се държат? Да препоръчате котел, който има шнек и автоматизация за въглища? Както казах основно искам да мога да зареждам - възможно най-рядко и да чистя рядко... ама ако може и да е без пари :? :mrgreen: - да знам, че не може така, но искам да намеря някакъв баланс.
Другия вариант е да взема нещо МНОГО евтино за тая зима (котел). Да си направя щранговете и другите салтанати и комина и догодина живот и здраве хубав котел. Какво ще кажете?

Основния ми въпрос е, дали смятам правилно мощността и да препоръчате котел за целите за които ми трябва.
Да уточня - подовото е навито през 10см на спирала (не е на акордеон) на ф16. Колекторите, които са готови са с кранчета (обикновенни - не колбички) и обезвъздушител накрая на колектора. Няма друго. Тръбата, която е пусната от щранга (който още не е сложен) до колектора е с алуминиева вложка ф18.

Още нещо - мисля щранговете ми да са 1 цол полипропиленова за гореща вода (от тези, които са си за гореща вода и се запояват), като ще ходят до 3тия етаж и там ще има колектори за 3тия и обезвъздушител на тях. ОК ли е така или може да има някакъв проблем с тези тръби?

За котелното какво ще препоръчате да сложа като джаджи? В момента имам една помпа с 3 степени - ще видя точно модел и марка, но мисля, че е добра и ако може да не купувам друга?
Освен нея какво ще ми трябва за възможно най-проста (евтина) система? Ладомат какво е (тук видях една тема и връзката не работи. Помпа с 3пътен вентил?)? Предполагам има вентили, които не са със задвижки, а са с термопластини и не разчитата на електроника?

За комина - мисля, да е от ламаринени профили и вата за изолация отвън. ОК ли е така? Комина ще е до горе на къщата - т.е. около 8м висок. До колкото четох, трябва да избера котле първо, че да видя какъв ще ми е комина. Ако го направя с големи профили може ли да ми е проблем след това за някое котле (да не дърпа прекалено)?

Ще съм много благодарен, да се включи някой, който се занимава с това да даде акъли.
Ако някой иска да ми предложи да ми направи проект? Ако мога да си го позволя - супер.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Промяна в плана DAKON DOR 32 D (За котлетата на "Прити&" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: