Най - вълнуващия въпрос зимно време.
infomar
Предлагам на обсъждане идея за акумулаторно отопление със слънчев воден бойлер.
Това може би съществува някъде, но не съм седнал да търся в интернет.

Идеята е приложима според мен в селска къща за отопление - стаите на първия етаж.

Идеята е следната.

За затопляне на водата използваме обикновен слънчев бойлер (1-2-3 броя) за затопляне на вода. На пазара има многообразие от видове.

Пода на стаята която ще отопляваме правим по следният начин:

Най-отдоло поставяме някаква хидроизолация или няколко слоя найлон. (прави се с цел да не прониква влага от почвата, която да се просмуква нагоре...) Върху него засипваме около 20 см. едър сух чакъл. върху него около 5 см. сух ситен пясък. Върху пясъка нареждаме зигзагообразно тръби, със стандартен водопроводен диаметър през 20 см. на зиг-заг по цялата площ. Колкото повече, толкова по-добре. Върху тръбите и между тях отново застиламе 5 см. сух пясък, после 10 см ситен сух чакъл и отгоре пясък и циментова замазка. Покритието е с плочки или друго по избор.

Свързваме бойлера с поставените тръби и поставяме водна циркулационна помпа работеща на 12 в. задвижвана от слънчев панел през акумулатор 12в./за всеки случай. По тръбата монтираме един невъзвратен клапан за да не може през ноща топлата вода от пода да се вдига към слънчевият панел - но и ако помпата неработи това няма да става!. Разбира се ще се поставят всички необходими предпазни антрибути на системата + термодатчик за включване на помпата при температура на затоплената вода над тази на намиращата се в тръбите в пода.

Какво постигаме:
През деня температурата на водата в слънчевият бойлер достига дори през пролетта, есента и 30% от зимните дни до над 60 градуса. Тези дни могат да се пресметнат от таблици и т.н.т.
Тази вода при циркулацията си в така направеният "АКУМУЛАТОР" от дребни кмъчета с обем за една средна стая 3м х 4м х 0.5 м, дебелина = 6 м3. Колкото повече циркулационни тръби имаме в този обем камъчета, толкова по-добре и до по-висока температура ще се нагреят камъните. Топлината от 6 куб.м загряти камъни през ноща ще отдава температурата си в стаята. Не е проблем, че може топлината да отива и под камъчетата - това е земя, и тя също има акумулиращ ефект.

При желание обемът на импровизираният акумулатор може да се направи по-голям и да се поставят 2-3 слънчеви колектора. Може да се вгради в междинна на две стаи стена и да топли двете стаи.

Системата трябва да действа самостоятелно, без захранване от 220 в. Когато има слънце, ще има и ток за слънчевият фотоволтаичен панел, който мисля, че трябва да бъде около 100 вата/7 ампера/12 в. Това трябва да е достатъчно за задвижване на водната помпа - около 50 ватова. Когато няма слънце, няма да има ток за помпата, но и няма да се произвежда топла вода от панела.
Като допълнение може да импровозираме с поставяне в пода на допълнителна серпентина за първично подгряване на водата отиваща в кухненски бойлер или бойлер за къпане. При достатъчно дълги тръби водата ще се подгрее.

Отдавна обмислям тази идея, но нямам възможност да я изпълня.

Не откривам "топлата вода", но и доброто старо върши работа.

Може да се импровизира, допълва и осъвършенства....
iva6ki - специалист
Колега поне на много ми допада идеята обаче сиреч нещо
не се връзва с парите тъй като слънчевите панели са горе долу на
достъпни цени , фотоволтаичните панели с средно качество системата
излиза около 7 евро ват,като сложиш и други те дреболии акомулатори
най различните датчици и т.н сумата ми идва космическа иначе замисъла
е новаторски :prayer: :prayer: :prayer: ма то след колко ще избиеш това
което ще вложиш :?
armagedamian - специалист
Идеята е добра и не е много сложна за изпълнение.Като цяло обаче съм на мнение,че трябва да е много добре изолирана къща,тръбната разводка на пода да е изпълнена като стандартно водно подово отопление,т.е. със изолация като най долен слой.Така няма да има топлозагуби.Може и акумулиращия съд да се вкопае и изолира също.Слъчевите колектори обаче колко трябва да са,колко литра да е акумулиращия съд ... това са въпроси ,на които нямам отговор.Тук може да се включат и колегите с големите калкулатори :mrgreen:
Може да се помисли и за допълнителен източник на топлина(газ котле,котле на твърго гориво,камера или др).Е ,не вярвам само слънчо да успее да ни стопли през зимните месеци :? :-D
Gek - специалист
Бе идеята е хубава, ама защо под стаята?
Ти представяш ли си след 40°C жега някой летен ден да влезнеш в тая стая с това "подово" и да спиш???
Аз съм чувал за такива топло акумулатори, но те се изграждат до къщата под земята.
Gek написа:
Ти представяш ли си след 40°C жега някой летен ден да влезнеш в тая стая с това "подово" и да спиш???
Аз съм чувал за такива топло акумулатори, но те се изграждат до къщата под земята.
Не съм имал идея лятно време да се зареждат акумулаторите.Ако ги зареждаме от лятото за зимата,те би трябвало да са с много голям обем,поне аз така си го представям,и много здрава изолация ....
Gek - специалист
armagedamian написа:
Gek написа:
Не съм имал идея лятно време да се зареждат акумулаторите.Ако ги зареждаме от лятото за зимата,те би трябвало да са с много голям обем,поне аз така си го представям,и много здрава изолация ....
Ако идеята на автора е била тая система да работи през зимата - сори, не съм разбрал. Иначе аз съм чувал, както споменах по-горе за такива системи, които трупат слънчева енергия през лятото за да отдават през зимата.
А по темата на автора според мен е нереално да се отоплява човек с такава инсталация през зимата. Особенно по поречието на големите реки. Аз живея до Дунава. Тука всяка зима е такъв мъгел, че забрави колектор...
Абе,не знам каква е точно идеята на автора,но ми се струва,че няма да я реализира :-D :-D :-D
Много често ме питат дали може да отопляват жилище със слънчеви колектори,явно това е фикс идея на много хора.Всъщност наистина може има основно 2 проблема обаче:
1.Много голяма е инвестицията
2.Къде да построя обществената къпалня за през лятото :mrgreen:
filmatoplo - майстор
DLSC.CA - разгледайте сайта . :)
infomar
Здравейте,

До момента се явиха няколко проблема :

Едно отклонение само, но аз самия живея в жилище чийто прозорци са ориентирани на юг и през зимата дори и при -5 градуса навън климатика изключва в момента в който слънцето огрее 1-2 часа, (прозорците са двойни с площ 3 х 1.5 м, стаята с размери 5 х 3.5м.) въпреки че е инверторен климатик, който изключва само ако температурата надвишава зададената с два три градуса. Естествено това зависи от топлоизолацията, вида на дограмата и други фактори, но факт е че слънчевата топлина е напълно достатъчна за цялостно отопление в моя случай дори и когато е студено навън.

1. Цената.
Предполагам, че тя няма да е "космическа" както казва "iva6ki".
Цената на фотоволтаичният панел е 500-800 лв. в зависимост от марката. Има вариант и без фотоволтаичен панел, а на самотек.
Примерно, ако имате селска къща подобна на тази на един колега от форума (снимката е взета от друга тема)

[img]http://www.burgasguide.com/photo/obrazets.jpg[/img]

[attachment=3]obrazets.jpg[/attachment]

Водните панели могат да се поставят под къщата и да не се ползва помпа, а системата да е на самотек. Ето примерна елементарна системасистема:

[img]http://www.burgasguide.com/photo/obrazets1.jpg[/img]

[attachment=2]obrazets1.jpg[/attachment]

http://www.bgsolarhome.com/bg/napravisisam.html

Необходима е само малка денивелация и ако имаме къща на скат, то би могло да се използва местоположението.

2. Тръбната разводка по пода също мисля, че не е голям проблем и не е необходимо да се прави с големи инвестиции.
Предполагам, че може да се направи и с пластмасови маркучи/тръби издържащи на температура над 100 градуса, при положение, че течността в тях се предполага, че ще се движи с темп. около 60-70 гр. Също могат да се ползват и черни тръби от отпадъци където редовно се изхвърлят от фирми. Вътре ще циркулира течност подобна на антифриз (против замръзване) и затова невярвам да са подложени на голямо гниене. [b]Все пак говорим за ситуация НАПРАВИ СИ САМ а не фирмено изпълнение!![/b]
Пак във форума срещнах и споменаване на пластмасови слънчеви колектори които предполагам, че ще могат да издържат ако се поставят хоризонтално и използват обратно - за топлоотдаване вместо тръби под земята. Пластмасата принципно е вечна и цената им беше около 100 лв за един панел, като се свързваха в група.

3. Използването на системата през лятото. Просто няма да се ползва за отопление, въпреки, че в планината лятно време нощем е доста хладно. Може да се измисли друго лятно предназначение, но остават есен, пролет, зима.... Един отопляем басейн (5 х 4х 2 метра) няма да е зле лятно време в гората......

4. Отопление на 100 % зимата? Незнам дали зимно време ще може да се отоплава стаята на 100 %, въпреки, че 6-8 кубика акумулатор ще е достатъчен за една стая при зимно слънчево време, но дори 30-50% да поеме от нужното отопление, ще е полза. В развитие на идеята, защо да не може този акумулатор да се направи на двора до стаята. (виж снимката) Трябва само да се термоизолира- тогава обемът му ще зависи само от мястото и желанието ни. Чел съм за подобни големи термо акумулатори в северни страни за се правят с обеми 100-200 м3 и с тях да се отоплява къща през целия зимен сезон, колкото и да звъчи абстрактно на невярващите.

5. В сайта който се показа "WWW.DLSC.CA" се вижда, как подобна система работи.

Принципът е подобен, пак казвам с това не се открива топлата вода...

[img]http://www.burgasguide.com/photo/obrazets2.jpg[/img]

[attachment=0]obrazets3.jpg[/attachment]

6. Немисля, че е необходима термоизолация под камъните. Може би страничмо е добре да се изкопае в околовръс 50-60 см пръста и да се постави изолация за да не бяга топлото в страни, но надоло самата земя ще играе роля на акумулатор. Мисля, че проблем ще бъде само влагата - от топлината да не се вдига нагоре.

[img]http://www.burgasguide.com/photo/obrazets3.jpg[/img]

П.С.

Как вмъквате снимки във форума. при мен не става с дадената отгоре функция или с атачменти в точно искано място???

Прикачен файл

obrazets3.jpg
obrazets3.jpg (49.77 KиБ) Видяна 4354 пъти

Прикачен файл

obrazets2.jpg
obrazets2.jpg (7.44 KиБ) Видяна 4354 пъти

Прикачен файл

obrazets1.jpg
obrazets1.jpg (44.63 KиБ) Видяна 4354 пъти

Прикачен файл

obrazets.jpg
obrazets.jpg (110.21 KиБ) Видяна 4354 пъти
Последна промяна от infomar на вт яну 18, 2011 5:15 pm, променено общо 2 пъти.
netcho - специалист
Може би ако системата е изпълнена с термотръби за зимата няма да е проблем , но за лятото е големия хикс ама може да се изолират с вата :finga: и да се остави 1 пура за бойлер

Тема "Идея за акумулаторно отопление със слънчев воден бойлер." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: