Най - вълнуващия въпрос зимно време.
marian1 - майстор
Здравейте, понеже ми се върти един проект в главата и стигнах до серпентината - замислих се кой от двата модела би бил по подходящ (ефективен ) за затопляне на вода от слънчев панел -
условието : хоризонтален бойлер - 100л ако може и някой да каже колко би била най-оптималната серпентина като фи медна тръба и дължина на серпентината - а и от там и това което ме терзае формата й.Тук се опитах да нарисувам 2 модела - едната кръгла, а другата полукръг - дано да станах ясен
2 модел флуида минава през по-топлият връх и през по студеното дъно
1 модел флуида минава само в по студената част

Изображение
lov - майстор
Мисля че сам знаеш отговора ама искаш да се презастраховаш. Е аз ще ти отговоря модел 1. Но при условие че системата няма да е термосифонна а ще си с помпа. Ако е термосифонна трудно ще я подкараш там пък и диаметрите трябва да са големи. И предимно точно поради тази причина се ползват съдове с мантел а не със серпентина. От което навлизаме в другия ти въпрос за диаметъра. Трудно е да ти се отговори защото има още много неизвестни които не знаем. Но реално всичко опира до общата контактна повърхнина и скороста на флуида. Колкото по голяма повърхност по добре. А всичко опира до компромис. Практически се използват 12-16 мм тръби. От там дължината колкото повече по добре но те ограничен и от мястото което имаш да ги навреш.
Така че точен отговор едва ли някой ще ти даде.

Тема "моля за мнение кой модел серпентина би била по-ефективна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: