• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
И от мен да го знаете :)
ArturDent написа:
Сода бикарбонат !
minca - специалист
Пиши поне как се ползва тая сода, де.В огнището ли се слага ,в комина ли, разтваря ли се...и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
minca написа:
Пиши поне как се ползва тая сода, де.В огнището ли се слага ,в комина ли, разтваря ли се...и т.н.
Сода бикарбонат се хвърля в огъня. Почти моментално загася огъня.
В голяма част от пожарогасителите основното вещество е такова - натриев бикарбонат.

Внимание: При хвърлянето в огъня се отделя въглероден двуокис (да не се бърка с въглероден окис) и спира притока на кислород в огъня. От там огъня загасва. Въглеродния двуокис не е токсичен - в нормални количества. Има го в газираните напитки.
П.П. И 2-3 кг. да хвърлите в огъня, няма да го усетите.

Другият вариант е до камината винаги да стои една торбичка пясък.
maxuel82 - специалист
Е какво толкова нека си горят тъкмо ще се изчисти комина !Де да мога и аз да запаля моите сажди ! :?
teoto - специалист
Нафталин в комина и нямаш проблем с паленето на саждите. Проблем е гасенето, гори и без наличие на кислород. Палил ми се е комина и тръпката е голяма. Не го пожелавам на никой.
lov - майстор
Няма нищо на тоя свят дето да гори без окислител. Тоест както в нашия случай кислород.
И спасението да се изгаси комин е да му се спре притока именно на кислорода. Начините са затвяряне плътно на розетката с намокрени парцали или капак. Или затвяряне на самия комин пак по същия начич но тогава има опасност ако има някъде цепнатина от там да изкочат пламаци и да запалят нещо друго. И в двата случая се цели прекратяване на тягата в комина и съотвенто влизането на кислород там.
Содата отделя въглероден двуокис но само ако се смеси с киселина в случая става и с оцет но количествата за да свърши работа наистина трябва да са големи. Отделя и когато е подложена на много високи температури. Но ако някой си мисли че може да изгаси комин с изсипването на 1-2 пакетчета в запален комин дълбоко се лъже. Наистина в някои пожарогасители се е използвала сода бикарбонат но не че точно отделя двуокис, а като прах който покрива огъня и спира притока на кислород. Прахов пожарогасите или такъва с пяна трудно ще ви помогната с комин. Единствено ефективен е такъв с въгледвуокис. Или както им викат снягови. Те са пълни с втечнен въгледвуокис.
Да споделя и мето преживяване след последното запалване на комина.Гасенето е трудна работа ,то не бяха пожарогасители ,то не беше затваряне навъздух...когато изгоря нагара по комина сам си угасна.Лошото е че комина ми е вътрешен,облицован с гранитогрес....всичко се напука,а миризмата в стаите беше уникална...няма измирисване цели 6месеца.Затова се зарекох профилактично да го запалвам през два месеца.Но след консултации с препатили открих по надежден метод.Приятел химик ми обясни че нагара по комина всъщност е кокс,който при палене почти с нищо неможе да се угаси,освен от пожарникарите разбира се,с брадви и маркучи...Неговият съвет беше да си купувам всеки месец според големината на комина прахчета "Черен Петър"продават се в железарските магазини.При добре разпален котел се слагат в досатъчно количество,при мен са 6-8 кутиики,горят много слабо за около 2часа,но ефекта е поразителен,стените на котела стават бели без нито една сажда,а комина си е чист без налеп.Успех
filmatoplo - майстор
Всеки комин се пали поне по веднъж -скоро се палиха 2-3 комина , даже и моите кюнци .Че имаха нагар имаха -но защо избраха точно този ден да се подпалят всички комини и кюнци -нещо ще е свързано с атмосферното налягане . :? :)
fbr - майстор
За да се пали комина, означава че няма пълно изгаряне в горивната система. При котел който има пълно изгаряне, по комина не се трупат неизгорели вещества. Примерно комина на котела който ползвам само на въглища, в 8 годишен период от време, нито се е палил, нито съм го чистил.
Последна промяна от fbr на чет яну 27, 2011 10:03 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Аз си го обяснявам така -беше топло тоест с външни температури над 5гр , и всички горим печките на минимум мощност -това натрупва сажди и катрани по комина , и като се застуди всички дадахме доман на печките и саждите се запалиха .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Запали се комина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: