• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
ceko-k написа:
Много съм благодарен за съветите.Системата на vanko68 много ми хареса,но имам 1-2 въпроса.
1.Ще работи ли при -15-20 градуса
2.Можели да се направи само за отопление
3.Всеки които се занимава смонтаж на климатици ще може ли да направи тая система
За Кнежа става въпрос.
Що не заложиш на практичното и независимото от енергоносител отопление?
filmatoplo - майстор
От кой енергоносител -независим :? от ток , от газ , дърва , пелети или от въглища .
torbalan - Дървен философ
ceko-k написа:
Много съм благодарен за съветите.Системата на vanko68 много ми хареса,но имам 1-2 въпроса.
1.Ще работи ли при -15-20 градуса
2.Можели да се направи само за отопление
3.Всеки които се занимава смонтаж на климатици ще може ли да направи тая система
За Кнежа става въпрос.
1. и да работи при такива температури, няма да е ефективна... но пък тези температури са много малко време през годината...
2. може, няма как да не може, дори би трябвало да е една идея по-евтино...
3. всеки, който е достатъчно грамотен би трябвало да може...

е ти пък точно в КнежЪ ли нямаш терен за вкопаване на тръби ???

тръбите може да се вкопаят и вертикално...
трябват няколко сондажа с дълбочина около 40 метра примерно, дори е по-добре от хоризонтално вкопаване :)
Нямам подходящ терен около сградата.
Сигурно ще се спря на пелети,ще си направя комин и огън.
Не знам ,не съм сигурен още.
Стези термопомпи като гледам климатика как пуфти,знамли.
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
От кой енергоносител -независим :? от ток , от газ , дърва , пелети или от въглища .
Най-независим си с твърдото гориво. Вярно, иска малко място за склад, и малко хамалогия, но пък като знам в Кнежа какви зими има :mrgreen: това е оптималното решение, поне за мен.
torbalan - Дървен философ
само дето не стана ясно от кое си независим...
kalin72 - майстор
torbalan написа:
само дето не стана ясно от кое си независим...
От доставчика на ток, в случая. Газта може да складираш, дървата и въглищата също, но тока не. Вярно, може и да я караш на генератор, но не мисля, че си заслужава в дългосрочен план. Както и да е, само размишлявам на глас :) Може и да бъркам, но света отива на майната си, и е добре да си по-малко зависим от разни дружества и подобни доставчици на енергия...
  • 1
  • 2

Тема "Избор на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: