• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
unicata - специалист
а аз се чудя нещо от доста време, но не намерих нужната ми информация в нета, може би съм търсил където не трябва, както и да е, въпросът ми е:
Къде по дяволите пише при какви температурни стойности се изчислява копа?
все някъде трябва да има някаква наредба или международен стандарт по който производителите се водят, гледам пише коп 5, коп6 ама никъде не пише, за да получа аз такъв коп каква трябва да е температурата навън, гледам че и всички пишат че копа ще спадне драстично когато навън е -5 и съм съгласен с тях но колко в действителност пада? на 2? на 3?
кой може да каже? ами ако този коп се дава при стоиности -5 ами ако е +5? тогава как да разбера с всеки паднал градус колко от копа ще загубя?
Моля ако някой знае да сподели.
BobyB - специалист
AntonBM написа:
На теория с термопомпа вода/вода би трябвало да се получават по-добри резултати (КОП), но много често се пропуска енергията необходима на помпата в кръга към земята. Там се губи много енергия и съответно КОП-а пада. Най-натовареният вариант е с 2 сондажа – основен и попивен. Помпата дърпа от основния и връща в попивния. Ако се оразмерява нормално и търсим примерно 15 kWh помпата требва да има дебит от към 1,5 m3/h и напор равен на разликата в нивата на основния и попивният кладенец (към 4-6 метра) + загубите в тръбната мрежа (към 5-6 метра заедно с филтъра и топлообменника). Общият напор трябва да е към 9-12 метра. Помпа с подобни характеристики е Grundfos SP 1A-9 тя осигурява 1,45 m3/h при напор от 15 метра, като консумира 246W. Мотора е 370W, но помпата е разтоварена и консумира по-малко.
Другата помпа (вътрешната) също ще консумира някъде толкова и общата консумация на помпите трябва да е към 0,5 kW. Консумацията на самата термопомпа 15 kWh зависи от производителя, но би трябвало да е под 4kWh. Като се сумират мощностите се получава, че с 4,5 kW си докарваш 15 kW или КОП 3,3. Ако се пренебрегне вътрешната помпа – другата инсталация също я има. КОП-а нараства на 3,6.
Т.е. vanko68 е прав! Много често е неоправдано да се минава на термопомпа вода/вода. Има смисъл при по-големи топлинни мощности и изпълнения в по-студени градове. За Черноморието с по-новите машини (чилъри) може да се докарват прилични стойности на КОП-а. Средната зимна температура е сравнително висока към +6°С и в голяма част от времето темопомпите ще имат близки стойности на КОП-а. При по-студено време обаче тази работеща с топлоносител от земята не се влияе и си дава пълната мощност, а въздух/водата каталясва... Трябва и малко помощ.
Не съм съгласен с тази постановка. Гледал съм характеристиките на компресора Копеланд на моята термопомпа вода-вода - при температура на вътрешен кръг 50 градуса отдава около 20кВ при 4.7кВ ел. консумация. Моята потопяема помпа в сондажа е 370Вт (според книжката, от вас разбирам че може и да харчи по-малко, но приемам толкова) - излиза тъкмо 1 към 4 ефективност сумарно с нея. При 35 градуса обаче на вътрешния кръг, ефективността е вече още по-голяма - дават ел. консумация 3.7кВ срещу около 21кВ топлинна мощност (по спомен) - това вече отива на 1:5 ефективност заедно със консумацията на потопяемата помпа, което е и всъщност по-близко до обичайната консумация за отопление - отоплителен кръг обикновено загрявам между 33 и 42 градуса. 50 градуса я пускам само когато работи единствено към бойлер.
BobyB - специалист
vanko68 написа:
Anton BM,като почвах преди години с термопомпите,че оказа нещо много интересно - на практика КОП на една водна система се оказа доста по-малък от теоретичния...Да не говорим за усложнената технически и съответно оскъпена система...И друго - КОП на съвременните инверторни въздушни агрегати спокойно надхвърля 4 ,и то като среднозимни резултати,поради по-високото техническо ниво на въздушните агрегати.Затова и се отказах да работя в областта на водните термопомпи.Хем по-скъпи,хем ненадеждни ( откъм водата ),хем не получаваш очакваните резултати като икономия.

ФБР- и аз съм мислил и експериментирал в същата насока,но с идеята ако увисна откъм воден дебит,да прехвърля фреона към въздушен топлообменник временно,за да не спре термопомпата...По сметки се оказа толкова сложно и скъпо,че очакваната икономия никога нямаше да избие теоретично по-високия разход само на въздушната ТП.
Средната температура за София през януари е -2 а декември и февруари около 0 градуса. Кой е този инвертор който успява да докара 1:4 средно при тия условия??
AntonBM - специалист
unicata Различни производители дават мощността при различни температури, но най-често те са за +7 или +8°С. В малките рекламни брошури си дават КОП-а при тези температури, но ако се разровиш в по-подробната техническа литература, която обикновено не се дава току така, се вижда каква е консумацията на ток и произведената топлинна енергия при различни температурни режими. Преди малко ми се наложи да погледна какво прави една Midea 60 BTU при -10°С. Ами дава към 10,4 kWh… а в каталога я дават 19,9 kWh при +8°С. КОП-а не е даден, но може сам да си го сметнеш консумацията е 6,6 kWh. В единия случай се получава 3, а в другия 1,6.
BobyB - Твоята термопомпа казваш, че прави КОП 4. Аз съм сметнал 3.6. Твоята е малко по-мощна от разглежданият от мен пример 15 kW с компресор 4 kW. При теб е 20 kW при консумация 4,7. Възможно е, но и разликата в КОП-а не е чак толкова голяма. Средната температура за Бургас през януари е +2,2°С, а за целия отоплителен период е почти 8°С. При тази температура +8°С има термопомпи (въздух/вода), които докарват приличен КОП. Писал съм по-горе, че те ще каталясат при минусови стойности, на температурата и че в крайна сметка на тях им е необходима допълнителна помощ за разлика от термопомпите вода/вода. Все пак признай че погледнато средногодишно разликата в консумацията на 2-те системи няма да е чак толкова голяма, колкото се рекламира. В тази връзка аз подкрепям vanko68, че в някои случаи (южни градове и черноморие) е по-обосновано ползването на термопомпи въздух/вода.
Между другото средната януарска температура за София е -0,4°С, а февруарската е +0,2°С, декемврийската е +0,4°С. Средногодишната сега не ми се смята но не вярвам да е по-ниска от +4°С.
Последна промяна от AntonBM(стар) на ср яну 26, 2011 3:25 pm, променено общо 1 път.
BobyB - специалист
AntonBM написа:
unicata Различни производители дават мощността при различни температури, но най-често те са за +7 или +8°С. В малките рекламни брошури си дават КОП-а при тези температури, но ако се разровиш в по-подробната техническа литература, която обикновено не се дава току така, се вижда каква е консумацията на ток и произведената топлинна енергия при различни температурни режими. Преди малко ми се наложи да погледна какво прави една Midea 60 BTU при -10°С. Ами дава към 10,4 kWh… а в каталога я дават 19,9 kWh при +8°С. КОП-а не е даден, но може сам да си го сметнеш консумацията е 6,6 kWh. В единия случай се получава 3, а в другия 1,6.
BobyB - Твоята термопомпа казваш, че прави КОП 4. Аз съм сметнал 3.6. Твоята е малко по-мощна от разглежданият от мен пример 15 kW с компресор 4 kW. При теб е 20 kW при консумация 4,7. Възможно е, но и разликата в КОП-а не е чак толкова голяма. Средната температура за Бургас през януари е +2,2°С, а за целия отоплителен период е почти 8°С. При тази температура +8°С има термопомпи (въздух/вода), които докарват приличен КОП. Писал съм по-горе, че те ще каталясат при минусови стойности, на температурата и че в крайна сметка на тях им е необходима допълнителна помощ за разлика от термопомпите вода/вода. Все пак признай че погледнато средногодишно разликата в консумацията на 2-те системи няма да е чак толкова голяма, колкото се рекламира. В тази връзка аз подкрепям vanko68, че в някои случаи (южни градове и черноморие) е по-обосновано ползването на термопомпи въздух/вода.
Не отричам, макар че компресора навън доста ще ръмжи :-D
Но е доста по-лесно да се направи.
valto4377 - напреднал
Аз е връщам пак на мойта си тръба в сондата.Нали има естествена циркулация топло/студено.Климатиците също замръзват.Ако климатика има дефрост ще е по лесно да размрази тръбата при 10-12 гр. примерно.
torbalan - Дървен философ
AntonBM в Бургас влажността за целия отоплителен период също е доста голяма, което допълнително намалява КОП-а на въздушните термопомпи...

valto4377 не е добра идеята да замръзяваш сондажи... големи изненади може да се случат... трябва да се гарантира циркулация на достатъчно подпочвена вода, за да няма замръзнали тръболяци и спукани топлообменници
sand0 - помощник
Всичко Убаво ама къде забравихте безплатния обяд наречен "изстудяване" (вода/вода).
  • 1
  • 2

Тема "Комбинирана термопомпа въздух-вода/вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: