Най - вълнуващия въпрос зимно време.
geosolar - помощник
Ти си за котел приятелю, незнам просто откъде ще намериш толкова мощна камина. Освен това ако някой се навие да ти я конструира, ще трябва да държиш тъща си дежурна да слага дърва. А иначе радиаторите са ти добре - не гледай тези ватове които ти ги пишат . Който се е стоплил с 80 вата на квадрат да дойде да ми се обади.
Като гледам май мислиш да викаш майстор да ги прави - въпроса е да не те преметне и да ти "набута" разни неща които не трябват , за камара пари. Ако искаш и имаш свободно време можеш почти всичко сам да си направиш и най-важното е да си спестиш парички от много неща без да се нарушава работата на системата ( големите търговци на отоплителна техника и без това са достатъчно богати) . Може да се спести от всеки един компонент като се замени с друг , без да се прави компромис с качеството.
Помисли къде отвън имаш удобен комин и си вземи едно чугунено котле (чешко или турско или друго ) и ще забравиш близките години да правиш изолация.
Сравнение с апартаменти не могат да се правят - там всички съседи топлят с разни печки.

На вниманието на колегите майстори - има два вида хора : едните казват " Ела да ми го направиш ", а другите "Ела да ми кажеш какво да направя" . На вторите винаги показвам безплатно ( или някой друг ще им покаже) , а далаверата ми е че ще ме препоръчат на някой свой приятел, на който не му се разправя или няма време.
geosolar - помощник
Забравих да отговоря на последния ти въпрос.
Тръбите могат да се прекарат "единствено" през мазето, като излизат от пода точно под всяко кранче на радиатора. Но това също е трудно, защото в мазето дуварите са ти от камък и са доста по-дебели от горните стени (ако не са и те от камък) което прави разминаване от 30-40 см. от ъгъла на мазето до ъгъла на горната стена. И за да не стърчат тръби от средата на пода в стаите се врязват в дюшемето и лягат в пода без да се виждат, ако слагаш отгоре ламиниран паркет - това не проблем. Монтирал съм парно на поне 30 такива къщи и става номера. Най -трудното нещо в цялата работа е комина.
Leon - специалист
geosolar написа:
........................................
На вниманието на колегите майстори - има два вида хора : едните казват " Ела да ми го направиш ", а другите "Ела да ми кажеш какво да направя" . На вторите винаги показвам безплатно ( или някой друг ще им покаже) , а далаверата ми е че ще ме препоръчат на някой свой приятел, на който не му се разправя или няма време.
Де да бяха всички като теб!

:thumbs:
filmatoplo - майстор
:) Нали и аз тук във форума намирам вторите -на които казвам как да си направят нещо :wink: .
geosolar - помощник
За теб filmatoplo вече разбрах - четох твои коментари по други теми и виждам че имаш завидни познания които бая проетанти биха използвали. Само че разликата е че проектантите няма да идат да къртят дупки в стените и не ги интересува колко тръби ще минат през тези дупки. Радвам се че има хора като тебе тук които дават наистина ценни съвети.
Аз имам много голям ипит с практичната част и ще се опитам също да помогна. Пък ако е рекъл Господ, все ще се намери да каже някой : "Абе я ела да ми го направиш, че аз май с това няма да се справя и имам по-важна работа" .
Така че на мераклиите ще помагаме и ще гледаме да им спестим инфаркта като отодат в магазина за материали. :)
fnstyle - напреднал
Де да знам за котлето ама през деня къщата е празна и се прибираме след 17.00 часа в къщи страх ме е котлето да работи по цял ден без надзор
geosolar - помощник
fnstyle написа:
Де да знам за котлето ама през деня къщата е празна и се прибираме след 17.00 часа в къщи и смятам че всияките радиатори накуп нщяма да ми се налага да работят страх ме е котлето да работи по цял ден без надзор
За тези цел се монтира задължително предпазен венил (като на бойлерите) , примерно 3 bar и един UPS и няма проблем.Всъщност тези компоненти са задължителни при монтаж на котел на тв. гориво. В същото време той си има и регулатор на тягата в комплекта. Така че е напълно обезопасен. Пък и ще се пали в 17 часа - той вероятно сутринта ще е изгаснал.
Ако искаш мога да дойда и да ти направя консултация безплатно - транспорта е от теб. Мога да ти обясня точно какво ти трябва без да се набутваш за излишни материали.
fnstyle - напреднал
geosolar написа:
fnstyle написа:
Де да знам за котлето ама през деня къщата е празна и се прибираме след 17.00 часа в къщи и смятам че всияките радиатори накуп нщяма да ми се налага да работят страх ме е котлето да работи по цял ден без надзор
За тези цел се монтира задължително предпазен венил (като на бойлерите) , примерно 3 bar и един UPS и няма проблем.Всъщност тези компоненти са задължителни при монтаж на котел на тв. гориво. В същото време той си има и регулатор на тягата в комплекта. Така че е напълно обезопасен. Пък и ще се пали в 17 часа - той вероятно сутринта ще е изгаснал.
Ако искаш мога да дойда и да ти направя консултация безплатно - транспорта е от теб. Мога да ти обясня точно какво ти трябва без да се набутваш за излишни материали.
Може да я направим тая работа само пусни на лично некъв телефон ама тряа да носиш и на пиене
fnstyle - напреднал
geosolar написа:
fnstyle написа:
Geosolar да имаш случайно некакви наблюдения за това http://www.zoti.hit.bg/VULKANO/index.htm
geosolar - помощник
Аз имам лични наблюдения, защото също се топля с камина. Моята е Прити 17+6 =23 . Всъщност знаех какво купувам , но не знаех как работи. Отоплявам около 120 кв.м. и съм сложил към 13 kw радиатори, като имам още един панелен радиатор който остана и ще го монтирам чак когато си сложа котел. В момента едва смогва милата, позвам само сухи дърва и тъщата наистина седи дежурна да слага... Вярно - стопляме се добре ( в стаята с камината стига 29*С ) , но имам още четири стаи, които са неотопляеми и камината няма да може да ги захрани с топло.
Та по твоя въпрос : Камината за която питаш са почти еднакви най - слабия модел с най - мощния, защото обема на горивните камери им е почти еднакъв - с много малка разлика. Проблема при камините е те по принцип не са конструирани за високи мощности, защото "не могат" да се ползват с въглища ( аз и хората им слагаме , но малко , пък и е опасно заради СО и разни серни окиси които могат да изпуснат в стаята), Другото е че горивните им камери са много малки, за да поемат много дърва - и от там идва основния проблем. Нашите производители ги правят да събират малко повече отколкото едно турско чудо - не съм се замислял за причината , ама сигурно е основателна ( защото инженерите които правят нашите камини са доста способни ) Та каквито и уребрения да има пак си събират малко дърва. На един приятел му удължавах назад горивната камера на камината и стана с 250 мм по-дълбока. Отзад стърчеше една купчина ламарина, но имаше доста добър ефект и успяхме да закачим още един голям радиатор. Но на такава гимнастика мисля че не бих се наел отново - то тогава беше по скоро от ентусиазъм и успях да си създам окончателно мнение : камините са слаби и с малки горивни камери Виждал съм голяма печка за дърва в град Доспат. Тя беше автоматизирана , с вентилатор и едни огромни капаци.
Ако си решил вече на вариант камина - трябва да избереш най-мощната и евентуално да спираш ненужен радиатор и ще стане. А тази марка камини не ги познавам и нещо на вид не ги харесвам, но като избираш гледай да е с възможно по-голяма вратичка (Дипломат са с големи врати , но изработката им е по-грозна от на Прити .
Ти си решаваш...

Тема "Климатици или камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: