• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
king82 - специалист
При всяко положение трябва да е нещо метално и мнооого тънкостенно.
А както се използва да включва винтилатора на 35 гр. и да изключва на 30 градуса(примерно)
Тани - модератор
С какъвто и да е терморегулатор. Почти всеки има хистерезис от няколко градуса! Колкото по-менте - толкова по голям хистерезис обикновено :) Е не чак 5 градуса де , Ако ти трябва с по-голям хисререзис има електронни , на които им се регулира и той, но в случая не е необходимо.

А иначе мисля че и на този клип много оригинално беше решен този проблем- вентилатора е на "слънчеви батерии" - когато има слънце се включва и той :wink:
2v6 - майстор
Тани написа:
Сега остана да сметнем дали загубите са по големи от 50% пропуснати ползи и дали рефлекторите няма да отразяват повече енергия навън , отколкото черно боядисаната кутийка. Доста клипчета изгледах и всички са направени по този начин , което всъщност нищо не доказва де! Може и да си прав!
Това, което рефлекторите отразяват навън е пъти по-малко от енергията идваща от слънчевото греене.
Пропуснати ползи няма - от 1 м2 кутийки наредени на разстояние със сигурност се получава повече топлина от 1 м2 кутиийки наредени плътно. Друг е въпроса, че ако са наредени на разстояние ще трябва повече място, по-голям панел, допълнителни отражатели (които няма как да са от материали втора употреба).

Не казвам, че е по-добре кутийките да са наредени на разстояние с отражател отзад :wink:
Само посочвам предимствата на такава конструкция.
Тани - модератор
Така вече съм съгласен!
Като се има предвид , че стъклото или там какъвто друг материал си изберем е най- скъпата част от целия колектор , трябва да се опитаме да го направим колкото може по-компактен :wink:
nivanov - специалист
svetliopi44 написа:
Идеята и на мен ми допада ,само дето немисе пие толкова бира ... някакво друго предложение с какво да ги заместим кутииките бира ... :?:
RedBull :-) По малък диаметър и поне по пътя на логиката - по голяма контактна площ с въздуха ... :-)
само че с такова количество редбули ще искрейзиме :>
Илиян Илиев™ - майстор
Приятел сервитьор или собственик на бар или дискотека би свършил полезна работа. :wink:

п.п. А ако се сложи магнит на въздухопровода? :-D
nivanov - специалист
Тани написа:
Така вече съм съгласен!
Като се има предвид , че стъклото или там какъвто друг материал си изберем е най- скъпата част от целия колектор , трябва да се опитаме да го направим колкото може по-компактен :wink:
Стъклото филтрира голяма част от UV лъчите, по добрия вариант е плексиглас или поликарбонат
Тани - модератор
nivanov написа:
Тани написа:
Така вече съм съгласен!
Стъклото филтрира голяма част от UV лъчите, по добрия вариант е плексиглас или поликарбонат
:2thumbs: Затова написах така , но все пак това е направи сам и може някой да разполага със стъкло в къщи и въпреки малките загуби е разумно да го използва!
kuuuuuul - майстор
Яаа,как ме запалихте с тая идея,вече си представям южната и западната фасади изцяло с подобни колектори вместо изолация :? На времето се бях замислил да правя воден колектор с поли карбонат в който да циркулира вода ама с въздуха ще е значително по лесно,има го и в черно и прозрачно ,абе има хляб в тая идея, евала на Тани че я повдигна :partyman:
k r u m - специалист
Илиян Илиев™ написа:
Приятел сервитьор или собственик на бар или дискотека би свършил полезна работа. :wink:

п.п. А ако се сложи магнит на въздухопровода? :-D
Това за магнита не го разбрах да не е от темата за намаляване на на разхода с магнити (не съм я прочел) :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: