• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
astor - специалист
Привет, след като приключих с часта направи си сам слънчева инсталация за топла вода имам доста неща около ползването и пълненто, които не са ми ясни и реших да попитам. Купух панел и бойлер от сънсистемс и ги свързах с медни тръби Ф18. Управлението е на Интиел, а помпената група е пак на сънсистемс. Нямам идея обаче на колко атмосвери е добре да се ползва инсталацията. Аз я пълна от крана на чешмата. След като приключих със запояването я надух на 3-ри атмосфери за да видя от къде ще прокапе. Не ми е много ясно дали това не е проблем за разширителния съд. Има и един баланс винтил, който не съм наясно дали си идва предварително настроен да изпусне при по-високо налягане от 6 атмосфери или е необходимо аз да го направя. Освен това се оказа, че съм сложил панела хоризонтално, а е трябвало вертикално, но това ще го преправя. Оказа се, че има модел за хоризонтален монтаж, но това го научих след това. То и така топли, но нямам идея колко е ефективно. Не знам дали не е проблем за нещо друго. Хубавото е, че панела в момента е на временна стойка, така че като го правя за постоянно ще го обърна. Ще се радвам, ако някой сподели опита си с тези неща.

Панел 2.15 селективен
Бойлер 120л
naskov - майстор
3 атмосфери е добре. Ако си напълнил инсталацията с антифриз или пропиленгликол и нямаш течове те признавам за майстор =D> . Разширителния съд трябва да е предварително напомпан на 2,5 бара. Най-добре той да е соларен, те издържат до 10бара. Баланвентила не се пипа. Той е калиброван да изпуска на 6 бара. Нямало е нужда от тръба ф 18. Трябваше ти ф 15 :wink:
astor - специалист
Ами все още не смея да я напълня с гликол, че има течове. Като ги изчистя ще го мисля. Смятам пълненто с гликол да го оставя за есента. Малко сълзи на една от спойките преди разширителния съд (12 л за слънчеви инсталции напомпан е на 2.5 атмосфери - проверено с манометъра от колата). Не съм много наясно какви са добрите настройки на Интиела. За там ще ми е нужно време за да го разбера как работи и да го нацъкам. Останах с впечатление, че след като помпата се изключи остава повече от нужната топла вода из тръбите, а тя изтива до следващото развъртане на помпата. Има какво да се оптимизира. Още не съм довършил и изолацията на тръбите, но все пак един от предните дни, в които имаше повече слънце стигнах до 44 градуса на 120л бойлер, което за мен си е някакъв успех.
astor - специалист
Ето и две снимки от гаража, където сложих бойлера, помпената група и разширителн съд.
Ще добадя и грубо какво струват нещата до тук за инфо, ако някой реши да си прави.

Бойлер 120л, разширителн съд 12л и панел 2.15 кв/м за около 900лв.
Помпена група около 300лв.
Тръби, фитинги и изолация около 300-400лв.
Управление около 100лв
т.е. всичко около 1600-1700лв.
Това е без труд, стойка за панелеа, транспортни разходи и пълнене с гликол. Нямам идея дали някога ще му изкарам парите, но поне не ми е скучно ;)

Прикачен файл

Image0144.jpg Тръбата за източване. На два от изходите сложих капи. Нямам идея дали се прави така, но ми се стори лесен начин да запуша въпросните отвори. Имах само проблем с това, че при нагряването с горелката уплътнението започва да пуши. Има ли чалъм това да не се случва и как се прави?

Прикачен файл

Image0146.jpg Това е обезвъздушителя, за които ме обрулиха 37 лв. :( Бил за слънчева инсталация.

Прикачен файл

Image0143.jpg За да се захвана за покрива сгънах една шин и направих конструкция върху която да си тествам, че нали нямам опит с тези неща и реших първо да пробвам какво ще стане, а после да му правя рамка от винкел.

Прикачен файл

Image0133.jpg бойлер, помпена група, разширителн съд, филтър

Прикачен файл

Image0131.jpg
бойлер, помпена група, разширителн съд, филтър
Image0131.jpg (112.87 KиБ) Видяна 7656 пъти
Последна промяна от astor на нед апр 10, 2011 9:08 am, променено общо 2 пъти.
LazarGanev - "Велик майстор"
За кусури ли се ослушваш :-D ? Да почвам:
- липсват 2 обезвъздушителя - на серпентината на бойлера и на помпената група. За да спестиш единия, помпената група трябва да е под нивото на серпентината
- липсва изолация, а там където има е много тънка (6мм), аз слагам 19 или поне 13мм. В комбинация със широката тръба предполага големи топлозагуби
- такъв монтаж на филтъра е с много компромиси и се ползва само когато няма друга възможност. Разни боклуци никога не можеш да ги изкараш и си остават в системата
- работата с мек припой в слънчевите инсталации също е компромис, макар и по-малък :)
- преди филтъра и сле помпената група трябва да има кранове, за да можеш да обслужваш филтъра и помпата
Иначе не е зле за "направи сам", стига да можеш да обезвъздушиш. На панела поне има ли обезвъздушител? Любимото ми изпълнение е без обезвъздушител изобщо, ама иска по-скъпа двущрангова помпена група с въздухоотделител.
Последна промяна от LazarGanev на нед апр 10, 2011 9:45 am, променено общо 1 път.
astor - специалист
Много благодаря за градивната критика. Къде е правилното място за филтъра? Ами аз нямам идея как трябва да са нещата и това сковах, но мога да го преправя. В момента има само един обезвъдушител на панела. Изолацията я купих по-тънка, четръбите за слънцето се прескачаха с тези за парното в стаята през която минават. Сега обаче преправих всичко и не е така, така че мога да я подменя. Проблема ми беше, че много се вдига нивото. Аз предполагам, че и спирателните кранове не съм им уцелил местата и ще се радвам на още критика. Най-много да се наложи да преправя всичко, но то това му е хубавото на направи си сам, че в мен е и ножа и хляба :) Аз даже като видях, че серпентината на бойлера излиза на 3/4 и панела на Фи22 много се замислих дали не е добре и тръбния път да е Фи22, но явно това не е толкова добра идея. Тези преминавания от 3/4 на Фи 18 малко ме дразнят. Ами аз ползвам мек припой, тъй като нямам идея дали мога да стопя от твърдия по някакъв не много скъп начин от към инструменти.
Аха, качил си и снимки от покрива :) . Филтъра е добре да е хоризонтален - може да е директно след изхода на серпентината, преди да започне тръбата. Преди филтъра и сле помпената група трябва да има кранове, за да можеш да обслужваш филтъра и помпата.
astor - специалист
Ммм супер, разбрах за филтъра. Звучи логично. Аз така го бях сложил, но ми се стори много тясно за обслужване и затова го преместих. То като цяло около тези греди трудно се работи с горлеката и няма много място. Благодаря още веднъж за коментарите. Имам да черпя :drinkers: .

Прикачен файл

Image0150.jpg
Разширителния съд. Планката е от парче шина сгъната на 90 градуса, на която пробих отвор 3/4 цола. Вижда се и срамния теч от спойката. Наложи се да дозатегна резбовото съединение и мисля, че тогава предобрих спойката. Сега си мисля да заменя това парче мед с гофрирана стоманизирана тръба и 3/4 към 3/4 женско и да не се занимавам повече. Нямам идея от къде да я купя в София. Струва ми се по-лесно, че там се запоява трудно и е опсано за дървената конструкция.
Image0150.jpg (104.38 KиБ) Видяна 7629 пъти

Прикачен файл

Image0149.jpg помената група с корубата си :)

Прикачен файл

Image0148.jpg
От тук пълня с маркуча. Предполагам, че на помпената група си има място за тази работа, но не ми се стори удобно и затова си сложих едно допълнително. Мисля че има възможност и за автоматична пълначка, но до там още не съм стигнал.
Image0148.jpg (114.8 KиБ) Видяна 7631 пъти
Сложи го след крана, на мястото на тройника за пълнене. Системата се пълни от помпената група - там има щуцер за пълнене и празнене. Като я свалиш ниско, всичко ще си дойде на мястото.
astor - специалист
Да, така ще направя, а торйника мога да го ползвам да го сложа на входа на серпентината вериткално и да го удължа във височина над помпената група и там да сложа още един обезвъздушител.
  • 1
  • 2

Тема "слънчева инсталация за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: