• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ти това го направи, но ако не свалиш помпената група и да преработиш тръбата да не слиза надолу след изхода от нея, трудно ще накараш въздуха да тръгне надолу.
filmatoplo - майстор
Днес ще правя и аз такова нещо , много нисък покрив и панелите слизат под линията на помпената група .Така че след нея също ще слагам обезвъздушител и завивам надолу -тръбите да вървят по пода . :wink:
bobivg - специалист
Oбезвъздушитела на панела също е заустен по-ниско!
astor - специалист
Ами при мен панела е на покрива над терасата. Реших да го сложа там, че уж да ми е по-лесно да го достигам и да не се катеря по големия покрив. До сега 3-ри керемиди съм счупил. Предполагам, че ще има и други жертви. Бойлера е в гаража, а между тя се намира кухнята, която е 5 м дълга и по пода и минават тръбите. Тръбата е фи 18/0.7мм То се получава малко тъпо, че и панела и бойлера са на горе долу едно ниво, а тръбите минават ниско. Там винаги ще има вода, която нямам как да източа. Това така и не го измислих как е най-добре да бъде направено. Може би има начин да се монтира кран в най-ниската точка.
@bobivg - ако те разбирам правилно съм сбъркал и обезвъздушителя на панела :rolleyes: . Тя цялата ми работа явно се е получила доста смотано та може да се наложи да преправя всичко. Само не разбрах как да се поправя. Какво трябва да направя за да е сглобено правилно?

Прикачен файл

Image0152.jpg
На този конец му давата да издържа до 130 градуса. Нямам идея дали е подходящ за слънчеви инсталации. Виждал съм правени с калчища и тефлонова лента, но не знам дали е правилно.
Image0152.jpg (30.01 KиБ) Видяна 6566 пъти
bobivg - специалист
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (17 KиБ) Видяна 6548 пъти
Трябва тройника да е в най-високата точка. Не става с удължаване на тръбата.
astor - специалист
Ясно, разбрах. Много благодаря за нагледното обяснение. Надявам се да бъде полезно и на други направи сам хора. Ще се опитам да го преправя така като разколача системата . Днес поправях теча от към разширителния съд понеже от там сълзеше. Сега съм надул на 3-ри атмосфери и ще видим дали пак ще изгуби налягане. Дали като напълня с гликол някой ден ще разбера,че нищо не съм направил. Имам спомен, че поне при колите е различно дали колата е пълна с антифриз или с вода. Когато е с вода може и да не тече, а като сложиш антифириз и започва да го губи. Много ми е интересно дали има направи сам техника, с която човек може сам да напълни системата си с гликол. Гледам, че има едни помпи на Rothenberger по 250лв, но това е непосилно за домашно ползване.
naskov - майстор
astor написа:
Много ми е интересно дали има направи сам техника, с която човек може сам да напълни системата си с гликол.
Най-лесно е да напълниш системата с гликол от някоя висока точка и после да допълниш с вода от водопровода, за да вдигнеш налягане. Може да ползваш също кофпомпа, лозарска или бояджийска машина :wink:
Може и да не пълниш системата с гликол/антефриз,ако бойлера през зимата е на ток или през другата серпентина минава отопляема течност идваща от котел.Слага се едно управление което има два датчика,единия мери външната другия вътрешната,когато падне външната под 5 градуса ,помпата завърта водата която е в серпентината на бойлера,тоест качва топлата вода на покрива а студената слиза долу.Разхода на енергия не е толям,защото при добра изолация на външните тръби завъртането е най много 3 пъти през ноща,а през деня може и да не завърти изобщо,ако има малко слънце.
filmatoplo - майстор
Стискайте палци , след малко качвам 9 панела , времето е променливо да не ми скрои някой номер . :wink: пп. готов съм на стискалите благодаря. :)
  • 1
  • 2

Тема "слънчева инсталация за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: