• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
milencvt - помощник
Почти всичко по апартамента е завършено - едно от нещата, които остават са стърчащите тръби - изводи за парно във всяка стая.
Понеже блока е ново строителство - няма и акт 16 - но това е друга тема - и по принцип не е ясно дали и кога ще стане вързването към централно парно.
И се чудя м/у следните 2 подхода по върпоса:
1) Оставам така изводите - стърчащи и примерно след време когато започне вързването към централно парно - слагам и радиатори. Недостатъка е че ще ме дразнят леко тези стърчащи тръби първоначално - а вързването към ТЕЦ може да е след година-две -знам ли ...
2) Слагам радиатори отсега, независимо че в началото те биха имали само смисъл откъм естетически външен вид и завършеност на стаята.
Благадаря за всякакви мнения по темата ;о)
tinalex - специалист
Аз бих си събрал пари за най-хубавите и скъпи радиатори,след това слагам по едно кранче на всички изводи за радиатори и с парите си купувам хубави инверторни климатици.
baikiro - специалист
Искаш да се включиш кам ТЕЦ сам ...! И доброволно ....! хората гледат как да избягат от там....! ?????
milencvt - помощник
Е аз добри климатици съм си сложил ;о))
Появява се тук елемент на дублиране - верно - но не съм готов да се откажа напълно от възможността за парно отопление - да изрежа тръбите до дъно и да замажа мястото където са били изводите ...
Към момента на включване, който ще е след доста време, може да съм на друго мнение - кой знае.
Най-малкото постоянната топла вода в банята ми се вижда добра екстра
sensi - специалист
baikiro написа:
Искаш да се включиш кам ТЕЦ сам ...! И доброволно ....! хората гледат как да избягат от там....! ?????
На новите блокове, тръбите за парното са прокарани през стълбите. До всяка входна врата има разпределителна кутия с монтиран топломер. Плащаш си само изразходваното, без начисляване на общи части. Познавам много хора в нови блокове включени към ТЕЦ и са много доволни.
filmatoplo - майстор
В цената си влиза и % за подръжка на общото :wink:
TaniaV - помощник
Имам същия проблем.Като строяхме къщата мислихме да сме на газ.Но в последствие се оказа,че не можем да си го позволим като първоначална инвестиция.И така ще сме на климатици,но остават тръбите.Някакви идеи как да ги маскираме ,като да остане възможността евентуално някой ден да се ползват.В ляво под прозореца се виждат.

http://imageshack.us/photo/my-images/546/dsc02391e.jpg/
Christo - майстор
Бих посъветвал хората с централно парно да не бързат с категоричните изводи. Котел, бойлер, помпи, разширителен, буферен съд, кабели, датчици, юпиес -15000лв (може и по-малко, но може и много повече). За 15 години безаварийна работа(свръх оптимистично)-1000лева на сезон амортизационни отчисления, тоест 200лв месечно. Плюс 300лв за около тон пелети= 500лв месечна сметка. Ами двукратното пренасяне на 5 тона пелети. Все пак, колкото и хубав да е котелът, трябва да се понаглежда, чисти и т.н. На всичко отгоре, централното парно продължава да се субсидира от популистки съображения.
piron45 - майстор
Christo написа:
Бих посъветвал хората с централно парно да не бързат с категоричните изводи. Котел, бойлер, помпи, разширителен, буферен съд, кабели, датчици, юпиес -15000лв (може и по-малко, но може и много повече). За 15 години безаварийна работа(свръх оптимистично)-1000лева на сезон амортизационни отчисления, тоест 200лв месечно. Плюс 300лв за около тон пелети= 500лв месечна сметка. Ами двукратното пренасяне на 5 тона пелети. Все пак, колкото и хубав да е котелът, трябва да се понаглежда, чисти и т.н. На всичко отгоре, централното парно продължава да се субсидира от популистки съображения.
Боже, какви цифри. Отоплявам си къщата с три климатика. Нямам комин и всичко е на ток. Най голямата ми сметка през тази зима беше 138лв. За климатиците съм дал 3500лв през програмата Енергийна ефективност. Хайде смятай сега.
TaniaV написа:
Имам същия проблем.Като строяхме къщата мислихме да сме на газ.Но в последствие се оказа,че не можем да си го позволим като първоначална инвестиция.И така ще сме на климатици,но остават тръбите.Някакви идеи как да ги маскираме ,като да остане възможността евентуално някой ден да се ползват.В ляво под прозореца се виждат.

http://imageshack.us/photo/my-images/546/dsc02391e.jpg/
Тръбите можеш да ги скриеш като им направиш кутии от Гипскартон. Ако по тях върви топло зимата слагаш две декоративни решетки горе и долу на кутията и ще имаш конвекция на топлото.
Christo - майстор
Живеем две семейства в шест стаи и с три климатика ще ми е малко сложно да се стоплим :? Ако ми паднат от някъде 30К лева, бих си сложил 10см изолация и сметката ще падне. Ако не смятаме предварително закопаните 30К лева, разбира се :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос - парно ;о)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: