Най - вълнуващия въпрос зимно време.
бай Миле - специалист
БАДАНАРКА написа:
Здравейте.Колега беше пуснал преди схема на отворена комбинирана система/бойлер с една серпентина/,с четири крана-отделя се слънчевия панел от печка с водна риза.Дозавърших схемата.Вашето мнение какво е,ще вършили работа.

Здравей, колега! И аз подобно на тебе искам с бойлер с 1 серпентина, да използвам топлината на 2 топлоизточника. Като за начало ще е само камината с водна риза, в по-късен етап мисля да слагам колектор на покрива. Ето един вариант от мен, нека всеки да го види и да си каже мнението. Идеята е когато работи помпата на кръга на колектора, да се включва и още една малка помпа, която да върти водата от бойлера през пластинчатия топлообменник и така да се използва топлината на колектора. Евентуалния проблем който се сещам засега е, че пластинчатите топлообменници са доста скъпи :sad:

П.С. Разш съдове, крановете, филтрите и т.н. не съм ги вкл в схемата да не я претрупвам.

Прикачен файл

сл с-ма.jpg
сл с-ма.jpg (42.7 KиБ) Видяна 6278 пъти
2v6 - майстор
бай Миле написа:
БАДАНАРКА написа:
Здравейте.Колега беше пуснал преди схема на отворена комбинирана система/бойлер с една серпентина/,с четири крана-отделя се слънчевия панел от печка с водна риза.Дозавърших схемата.Вашето мнение какво е,ще вършили работа.

Здравей, колега! И аз подобно на тебе искам с бойлер с 1 серпентина, да използвам топлината на 2 топлоизточника. Като за начало ще е само камината с водна риза, в по-късен етап мисля да слагам колектор на покрива. Ето един вариант от мен, нека всеки да го види и да си каже мнението. Идеята е когато работи помпата на кръга на колектора, да се включва и още една малка помпа, която да върти водата от бойлера през пластинчатия топлообменник и така да се използва топлината на колектора. Евентуалния проблем който се сещам засега е, че пластинчатите топлообменници са доста скъпи :sad:

П.С. Разш съдове, крановете, филтрите и т.н. не съм ги вкл в схемата да не я претрупвам.
Пластинчатите топлообменници не са чак толкова скъпи.
При мен панелите греят бойлера през пластинчат топлообменник, като циркулацията между топлообменника и бойлера е естествена, без помпа.

Изображение
AntonBM - специалист
Бай Миле,
И твоята схема ще върши работа, но ще ти създава грижи...
Проблемите при нея са местата за монтаж на датчиците на диференциалният термостат и режима на консумация на топла вода при включена помпа.
Къде в твоята схема мислиш да сложиш датчика на бойлера? Ако е на изхода на топлата вода, когато нямаш консумация от бойлера помпата, която дърпа от долу на бойлера ще подава топла вода по обратният път и няма да имаш точна информация колко топла е водата в горната част. Ако примерно горе е 50°, а долу 20°, а в слънчевия колектор е 30° помпата ще работи и ще „топли” бойлера с хладка вода. Т.е. само ще разбърква водата вътре и няма да имаш готова гореща вода през цялото време.
В същото време, ако се отвори кран на някоя мивка, от къде ще премине водата, която искаш да дойде до нея като топла? Тя има 2 възможни пътя... Ако помпата работи, част от постъпващата студена вода ще премине през топлообменника и ще тръгне към мивката. Тя едва ли ще е чак толкова топла...
Виж моята схема. Тя е с обърната циркулация през бойлера и при нея тези проблеми ги няма. Към мивката няма как да тръгне хладка вода. На там винаги тръгва най-топлата готова вода за къпане и датчиците винаги мерят по-вярно температурата в бойлера.
В схемата на 2v6, няма помпа, която да накара водата да циркулира през топлообменника и бойлера. Малко се съмнявам, че естествената циркулация може да осигури достатъчен дебит, че той да се затопли.

Прикачен файл

boiler.JPG
boiler.JPG (74.48 KиБ) Видяна 6254 пъти
2v6 - майстор
AntonBM написа:
...
В схемата на 2v6, няма помпа, която да накара водата да циркулира през топлообменника и бойлера. Малко се съмнявам, че естествената циркулация може да осигури достатъчен дебит, че той да се затопли.
Вече 8-ма година пластинчатия топлообменник е свързан така, без помпа.
Може хич да не се съмняваш в загряването на бойлера от естествената циркулация :idea:
AntonBM - специалист
Явно е станало...
Къде си сложил датчиците на деиференциалният термостат, управяляващи помпата?
2v6 - майстор
AntonBM написа:
...
Къде си сложил датчиците на деиференциалният термостат, управяляващи помпата?
T01-T08
AntonBM - специалист
Хитро си се сетил за Т08! T06 също е добро място.
Все пак твоята схема е приложима за бойлери с повече от 2 вход/изхода.
Погледни на моята схема какво ще стане, ако се махне помпа 2. Вече циркулацията през топлообменника ще се обърне в другата посока и ако има консумация на студена вода няма гаранция, че тя няма да премине на пряко през топлообменника и да тръгне хладка към консуматорите.
filmatoplo - майстор
:)
Последна промяна от filmatoplo на ср май 11, 2011 8:29 am, променено общо 1 път.
БАДАНАРКА - напреднал
filmatoplo написа:
И трите схеми [-X :)
За първата какво ти е мнението
AntonBM - специалист
БАДАНАРКА, твоята схема ще работи, но и тя си има кусури.
Не си записал колко литра ти е бойлера и колко киловата ти е водната риза. Обикновено водните ризи са поне 6 kW, а с тази мощност много бързо ще се прегрее стандартен бойлер. Ако той е примерно 200 литра ще го загрееш до 60° за 2 часа и ако печката продължава да работи след 4 часа бойлера ще е над 100°. Ако бойлера ти е по-малък с едно палене на печката може да си докараш грижи – 80 литров става 100° за час и половина! За да не става това трябва към водната риза да сложиш и радиатори.
Иначе с превключване на кранове 1-1’ и 2-2’ ти можеш да топлиш бойлера със слънце или печка. Не ми харесва и това, че между разширителния съд и печката или слънчевите колектори ти имаш спирателна арматура. Ако не внимаваш и случайно затвориш грешен кран, можеш да си пръснеш инсталацията. Сложи по един предпазен клапан на печката и слънчевите колектори. Не са скъпи и не си заслужава икономията.
П.П. Пропуснах да кажа, че PCL82 правилно ти е обърнал внимание на мястото за монтаж на РС. Той трябва да е на по-високо от слънчевите колектори. Ако го сложиш така трябва да си напълниш инсталацията с концентриран антифриз, за да не береш грижи със замръзването. Най-лесно е да монтираш РС на топлата линия на слънчевият колектор и да махнеш крановете 1 и 2. Кранове 1’ и 2’ са достатъчни, за да насочваш дебита на помпата на където искаш.

Тема "соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: