Най - вълнуващия въпрос зимно време.
miro__s - помощник
Здравейте, случайно ми попадна тази помпа - някой знае ли за какво е?
Wilo Salmsom Pumps /wsp/
Gold Star P
tf 95

Ето и снимки:

Прикачен файл

101102_195841.jpg
101102_195841.jpg (46.89 KиБ) Видяна 3261 пъти

Прикачен файл

101102_195831.jpg
101102_195831.jpg (42.06 KиБ) Видяна 3261 пъти

Прикачен файл

101102_195402.jpg
101102_195402.jpg (101.18 KиБ) Видяна 3261 пъти
filmatoplo - майстор
Циркулационна помпа , на вид прилича с параметри 25/6 или 7 .
PCL82 - майстор
Тази помпа е някаква стара и изглежда доста мощна 100W и е енергиен клас F, което значи не е е много икономична. Прекалено мощна ще е за систмата ти.
Освен това липсва капачката на вала, а валът изглежда бая ръждясал. И не се знае дали е годен. Няма превключвател за степени. Пише че максималната температура на флуида (TF 95) e 95 градуса. Съвремените помпи са до 110 градуса.

Вероятно тази помпа е работила в някоя голяма инсталация на блок-я за парното, я за рециркулация на топлата вода.
Последна промяна от PCL82 на ср ное 03, 2010 8:23 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Да точно от абонатна ще е била . :)
miro__s написа:
AntonBM написа:
Струва ми се, че помпата ти е много по-мощна от необходимото, дори и на 1-ва скорост. Шума, който се появява е възможно да е от кавитация, а не от въздух.
Кавитацията е ефект на разкъсване на водата и образуване на парно мехурче в зони с понижено налягане. Това мехурче се придвижва от зона с по-ниско до зона с по-високо налягане и когато попадне там то имплозивно се свива. От там се появява шум.
Ефекта на кавитацията е по-забележим при отворени инсталации с мощни помпи, като се чува по-ясно при горещ топлоносител.
За да се избегне трябва да се повиши налягането или намали скоростта в зоната, където се образува това мехурче. Най- лесно става, като се притвори малко крана, който е след помпата.
П.П. Инсталациите наистина се обезвъздушават при спряна помпа.
Вчера сложих кранове на помпата, но ме притеснява това че за да спре да шуми трябва да затворя и двата крана на 2/3 :? , както се вижда на снимките. Странното е че с крановете на отворено положение и на двата крана шуми много повече отколкото преди да ги сложа :?
Ала-бала. Не може в помпа 1 цол да влиза и излиза маркуч 1/2. На входа и изхода на помпата трябва да сложиш поне 2-3 колектора /разклонения/ които да водят директно до радиаторите.
LazarGanev - "Велик майстор"
filip.stoev написа:
Ала-бала. Не може в помпа 1 цол да влиза и излиза маркуч 1/2. На входа и изхода на помпата трябва да сложиш поне 2-3 колектора /разклонения/ които да водят директно до радиаторите.
Защо?
sian - специалист
Според мен най-вероятно шумът идва от кавитация, и от там и въздух. А кавитацията е от малкото сечение на тръбата на входа на помпата.

Тема "Шум в помпата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: