• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Равномерното загряване на радиаторите се постига чрез балансиране на системата. Колекторната система сама по себе си не може да осигури балансирана работа на системата. Нейното предимство е, че всички фитинги са обслужваеми и няма резбови връзки в замазката, което е важно при тръби Pex-Al-Pex. Полибутенът не е с резбови фитинги, така че не е задължително да правиш колекторна система. Освен че е по-скъпа и по-уязвима (с повече възможни проблемни места), тя има и друго неудобство - че не може да се източи докрай никога
Сега като ги разглеждам разбирам, че твоите тръби вероятно не са с пресфитинги, които се стягат с клещи или машина, а от тези за ръчна сглобка, на които им нямам много доверие и е препоръчително да са в колекторна система.
filmatoplo - майстор
Koe e смешното Сънчо :) за 15-20 санта в минута :wink: ,буфера беше за малко без изолация при монтажа , при пробите -тоест като запалих котела и като започна зареждането на буфера -се усещаше доста добре до къде е зареден .Плюс това имах и 3 броя термометри монтирани на буфера през 40-50 санта по вертикалата, и за хич време трите станаха на 65 градуса. А за полибутилена фи-15 съм гледал нейде реклама , че заради по малкото съпротивление на флоида по вътрешните стени -дебита бил равен на тръба с по голямо сечение като - мед или стомана.Уж че полибутен фи-15 е равен на тръба мед фи-18 или 22 беше :? , и на стомана 1/2 цол.
syncho - майстор
Kalin72 сигурно си говорил с колегата. Аз днеска почти не можах да се застоя в офиса. Относно тръбите мисля, че Лазар спомена каквото имаше да се каже...

филма :) нямаше как да не ми стане весело... Предположих, че нещо такова имаш като установка, но казано на думи е просто уникално ;)
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз се загледах в системата с пресфитинги - абсолютно аналогична е с тази на Рехау, само че те ползват онмрежен полиетилен за материал. Но пак аксиални пресфитинги, пак липса на гумен уплътняващ пръстен, който да старее, а предполагам и същите високи цени и перфектно качество
http://www.xn--80aki5ah.bg/uploads/File ... log_BG.pdf
bencho_rb - специалист
Answers: 1
[quote="kalin72"]Сега като ги разглеждам разбирам, че твоите тръби вероятно не са с пресфитинги, които се стягат с клещи или машина, а от тези за ръчна сглобка, на които им нямам много доверие и е препоръчително да са в колекторна система

и аз мислех като тебе но не е така от 15 години ползвам такива тръби и не сам имал никакав проблем,даже новата им серия имат гарантция 50 години без значение дали са замазани или открити
topurov - специалист
kalin72 написа:
Направих си водопровода с полибутилен тръби на Hep20 15 mm.
http://h2o-prosystems-bg.tk/
От къде си купи тръбите и фитингите?
Имат ли преходи към резбови съединения?

Поздрави!
kalin72 - майстор
От София, от вносителя. Някъде в Люлин беше, търговки център нещо си, до басейна, срещу пазара. В Перник пък ги намерих в МалМук (егати и името :))
Има преходи към резбови съединения, можеш да видиш и в каталога на Wavin за полибутиленови тръби и фитинги.
A ето и каталога на Hepoworth, тези тръби и фитинги купих, изглежда е подмарка на Wavin:
http://hep2o.wavin.com/master/master.js ... 4398581507

п.с. То си пише, ама кой да чете :)
Hepworth is the leading water management and drainage systems brand from Wavin for the Building, Construction and Utilities markets in the UK.
vanco2 - напреднал
bencho_rb написа:
kalin72 написа:
Сега като ги разглеждам разбирам, че твоите тръби вероятно не са с пресфитинги, които се стягат с клещи или машина, а от тези за ръчна сглобка, на които им нямам много доверие и е препоръчително да са в колекторна система

и аз мислех като тебе но не е така от 15 години ползвам такива тръби и не сам имал никакав проблем,даже новата им серия имат гарантция 50 години без значение дали са замазани или открити
50 години експлоатационен живот / гаранция не е точната дума/ трябва да имат всички тръби, които се изплолзват за отопление и водопровод - това е изискване на европейските стандарти, приети и в България преди 2-3 г. И то при работните температури /има тръби за ниско и високотемперат инсталации, съответно клас 4 до 60 и клас 5 до 80 градуса - така е по стандарт, задължително трябва да пише класа върху тръбата, иначе е нелегална, а и е рисковано използването и/.
Полибутиленът се ползва много в Англия, добър е за високи температури, но истинските тръби са доста скъпи, а и тук се внасят предимно тръби изхвърлени от западния пазар - това важи за всички видове - и PEX-AL-PEX също. Затова гледайте маркировката върху тръбата - клас 5 за висока температура и стандарт ЕN 21003 /за PEX-AL-PEX като най оптимални по отношение цена-качество/! Едва ли ще се изненадате, че 90% от тръбите на пазара са нелегални.
  • 1
  • 2

Тема "Какви тръби за парно - полибутилен? Каква мощност. И бойлер." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: