Най - вълнуващия въпрос зимно време.
burd - специалист
Здравейте,
Прелистих раздела и след семейния съвет/аз, моя мислост и годеницата/ решихме да е отоплението на климатик.
Става на въпрос за панелка, дограма рехау с К стъкло и предстоящ ремонт/картон с вата и външна изолация/.
Обаче съм бос и гол при климите. Слушам за някакви LG, Mistubishi elektrik plazma duo и т.н. Нямам си и на идея кое какво е, а в магазина, за да ми вземат парите ще ми дадът такъв със златна пластмаса като ме видят каква съм рибка. :lol:
Ще се греят 2 помещения. Спалня 2.75/3/ на 4 метра и хол, малко по-голям с един- два квадрата.
Само че имам много въпроси:
Температура на работа им дават на повечето -10. После какво правиме?
Ако го изгася през деня/докато съм на работа/ и после е студено и го включа ще е добре ли за него и за електромера?
Как е по добре- целогодишно на 22-23 градуса или само вечер/евентуално да има отложен старт и като се прибера да ми е толпо и пак евтино/? Ако няма отложен старт ще му сложа :lol:
Помещенията са едно до друго. Не е ли по-добре един климатик с 2 вътрешни тела?

п.п. Моля помагайте, че съм много зле от към клима, но щедър на бира.

Поздрави: Илиан Стоименов
naskov - майстор
За отопление горещо препоръчвам Дайкин. Не разбрах колко ти са големи стаите, но при тази изолация смятай 120Вт на м2 и ще си определиш сам колко кВт ти трябват. За двете стаи два климатика :wink: http://v-clima.com/prod.php?id=klimatic ... ftx_rx25gv
splitservice - специалист
burd написа:
Помещенията са едно до друго. Не е ли по-добре един климатик с 2 вътрешни тела?
По скъпо е от два отделни климатика
burd - специалист
Е то ще прави веднъж. Дали ще е малко отгоре или не не е важно.Важното е оптимален вариант. Тук чета за някакви, които греят боилери и са едновременно климатици и вече почва да ме боли главата. А иначе има 4 помещения /2 приоритетни/ и ще има бойлер. Вече става сложно. 4 малки клими или 2*2 сплит и отделен бойлер, или пък един за бойлера и 2те малки помещения/едното е кухня, другото бъдеща детска . 8 на 10 кв.м. / или вече и аз самия нз... :?
kretio74 - специалист
Не съм капацитет, но мисля да инвестираш в парна инсталация. Две зими се топля на климатик и не съм доволен. Термометърът показва 25-26 градуса, а усещането е за 18-20. след направата на парната инсталация усещането за уют се промени коренно. Помисли си пак, но горещо препоръчвам парното.
Тани - модератор
И какъв ти е източника на пара :? :? :?
burd - специалист
Вече и аз се уплетох. Парното с тплата вода са ни по средно 250 -300 кинта на месец. На работа сме на клими и е добре. няколко колеги са яко доволни. Поне разбрах какви са разликите откъм коефициенти и т.н. вече знам какво е 12ка, 18ка, 10ка и т.н. Поне като отида в магазина с чертежа на апартамента направо и може да ми направят оптимална оферта. Лошото е, че помещенията са ми 2 големи и южни, коридор и 2 малки северни. А гледам, че сплитовете /с 2 вътрешни тела/ са предимно за малко и голямо помещение. От друга страна северните помещения, дори и с изолацията която предстои ще искат повече мощ. Северняка си е северняк. А при нас е "северното сияние". Последен блок със сняг сме от целия град :-D Можи и към 4 малки да се ориентирам, пък бойлера...
root666 - специалист
Забрави ги тези мултисплитове, по-доброто решение е отделен климатик за всяко помещение.
kapanec - специалист
Ако си с мултисплит и ти се счупи остават и двете стай без отопление или спре тока .по добре се замисли за локално парно(газ,пелети,твърдо гориво),("ток"? ) естествено ако имаш възможност, не всеки има удобства да мъкне дърва и въглища по етажите
kretio74 - специалист
Тани написа:
И какъв ти е източника на пара :? :? :?
Добре бре Тани, ЛОКАЛНО Парно отопление на твърдо гориво. В Лом нема ТЕЦ а АЕЦ а е далеко :)

Тема "Препоръчайте ми климатик/климатици за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: