Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
Здравейте,
Това 25Х30 вътрешното сечение ли е? Ако е така, добре е. Щом е външен коминът, трябва да е добре изолиран-10см стъклена вата или нещо подобно. Иначе пак няма да тегли и ще прави конденз.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тръбната разводка с какви диаметри е? Колекторна, безколекторна? На каква температура работешее котела - предполагам, че 60*С рядко е успявал да достигне, тъй като радиаторната мощност е към 30кВт. При недобро горене (мокри дърва, лоши въглища, ниска котелна температура), котелът едва ли е докарвал повече от 15кВт мощност, дори смятам, че и по-малко. Иска си автоматика за да се подкара както трябва.
pariza - напреднал
комина ще ме дръпне и мен-вътрешно сечение е.
Вече си мисля ,че проблема е точно в тръбите.За 2 етаж сложиха 1 цол за горещата вода ,а студената се връща по ф20.За първия е ф20 и за горещата и за студената.И проблема май е точно в тръбите както каза Лазар
Това 1" е добре, но щом връщащата е ф20, тя ограничава дебита. За първия етаж е същото.
pariza - напреднал
40-50 градуса стигаше най-много,въглищата ги купихме мокри -тогава такъв беше сезона.Колектора е с ф 20 отвори
pariza - напреднал
Искаш да кажеш да сложим и на 1 етаж 1 цол и за 2 етаж връщащата да е пак 1 цол
Поне 3/4" на единия и отделно толкова на другия
pariza - напреднал
Значи студената от 2 етаж да се връща по 3/4" (1 " за топлата е добре?),а за 1 етаж и за топлата и студената да е 3/4"?
Няма смисъл топлата да е с по-голям диаметър, защото дебитът е един и същ и се определя от по-малкия диаметър. Но след като е заварено положение 1" няма да я сменяш с по-малка. Важното е трите тръби ф20 да замениш с по-голям диаметър или 1", или поне 3/4".
torbalan - Дървен философ
pariza, обаче хвърляй сили в изолация...
таваните според случая и сам можеш да ги оправиш - най-лесно ще е да натрупаш нещо над тавана в подпокривното пространство...
ако няма много гадинки - дори слама ще свърши работа...
стъклена вата, EPS, XPS или каквото друго ти хрумне...
само да е много сантиметри - поне двадесеттина :)

Тема "По-мощен котел. Какъв?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: