Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Помисли си добре дали няма да ти пречи на изходящите газове тая серпентина повече от колкото ще ти помага. Защото по този начин ще намалиш сечението на комина и от там тягата му. Също така по тази серпентина ще се отлагат и сажди и пепел много по-лесно и от там рискуваш да си запушиш комина доста бързичко.
valqk - специалист
syncho написа:
Помисли си добре дали няма да ти пречи на изходящите газове тая серпентина повече от колкото ще ти помага. Защото по този начин ще намалиш сечението на комина и от там тягата му. Също така по тази серпентина ще се отлагат и сажди и пепел много по-лесно и от там рискуваш да си запушиш комина доста бързичко.
Хм, предполагам си прав.
Става дума за камина, която в началото е с широчък комин, а и аз си мисля, да е със сечение 18-20 не повече. Предполагам, че ще има полза? Мога да кача снимки на камината и комина, ако ще може да кажеш дали ще има проблем.
Самата камина е сравнително малка и незнам дали ще е ок да се сложи само отдолу водна риза... въпреки, че ако е само отдолу с 25mm тръба черна може и да е по-ефективно?
А вариант на ф16 отгоре мед и свързано с долна 'скара' има ли смисъл?
Май по-добре да кача снимки а?
zimel - специалист
bulhomes2 написа:
zimel написа:
Най много топлина може да се усвои от жарта в камината. Това ти е най-важната серпентина, другите са вторични.
Интересно ми от къде достигна до този извод, че го даваш и за акъл на всеослушание? Запали една свещ и си прекарай пръста през средата на пламъка (през основата не можеш, че ще я угасиш). Като достигнеш минималната скорост с която можеш да минеш през пламъка пробвай със същата скорост но на върха на пламъка. И дай пак да си говорим тогава от къде може да се усвои най-много топлина!
Небъркай пламъка с жарта, проверено е.
torbalan - Дървен философ
не спорете
има ситуации в които единия е прав, има и такива - в които другия е прав :)


само за протокола - ще отбележа, че в ковашките огнища железата се нагряват в жарта, а не на пламъка...
докато когато заварявате с оксижен - заварява се с върха на пламака :)

случаи разни има ;)
zimel - специалист
torbalan написа:
не спорете
има ситуации в които единия е прав, има и такива - в които другия е прав :)


само за протокола - ще отбележа, че в ковашките огнища железата се нагряват в жарта, а не на пламъка...
докато когато заварявате с оксижен - заварява се с върха на пламака :)

случаи разни има ;)

Да ама в камината, пламъка е далеч от този на оксижен, където на върха на ядката е най-висока температурата.
torbalan - Дървен философ
най-добре да се види чертеж на някоя готова такава камина....

надали ще измислим нещо по-умно :)
Мартин Копецки - напреднал
Това със серпентината се оказа трудна работа! Единственото място, което открих в София до този момент е фирма Дявач, но и там не било сигурно. В смисъл преди са правили такива неща, но сега не е сигурно дали още имат техниката за огъване на безшевни тръби. Надявам се идната седмица да получа отговор, защото иначе зимата пак ще ни изненада :lol:
Ако някой се сеща за друго място където правят подобни неща, моля да даде знак.
Christo - майстор
torbalan е прав! Който и професионално направен котел да погледнете, има две ясно разграничени зони. Едната е зоната на горенето. Там се подава и горивото и въздухът. Температурата там трябва да е възможно най-висока, за да е пълно изгарянето. Затова обикновено зоната е изолирана с огнеупорни тухли, въздухът минава така, че предварително да се подгрее и т.н. Въглищата горят при по-висока температура и за тях това е особенно важно. В зоната на топлообмена няма горене. Там горещите газове, получени от зоната на горенето отдават топлината си на топлоносителя. Старите глидерни котли за това имат посредствени параметри, защото огнището не е изолирано от студената вода, но това е конструкция на над 100 години. Ако сложиш студени тръби в огнището само влошаваш работата! Най-добре е да се копира нещо готово но от модел на реномирана фирма, не от комшията :?
STO-YAN - специалист
Здравейте на всички!
Към Мартин Копецки, надлез "Надежда" в посока към "Военна рампа", има светофар и "Т" кръстовище с "Първа Българска армия". Завиваш по "Първа Българска армия" и на 100-150 метра в ляво е входа на кооперация "Бенковски". Тази кооперация
произвежда казани за ракия и дестилационни колони. Там изработват серпентини от медни тръби, неръждаеми тръби и други.
Говори с хората от техническият отдел и ако стигнете до споразумение-стискате си ръцете! Успех!
Мартин Копецки - напреднал
Мерси много STO-YAN за информацията. Ще говоря с тях и дано стане работата! Ще докладвам :)

Тема "Изработка на серпентина?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: