Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Алксандър Марков - специалист
Здравейте, купих си климатик и сега почнаха умуванията дали да си сложа външното тяло на терасата(неостъклена) или да си виси отвън? И на двете места има достатъчно място и са лесно достъпни. Знам, че на машината не и пречи да си виси отвън, но няма ли да и е по-добре да не е изложена директно на атмосферните влияния?
Тука един познат "експерт" ми пуска някакви мухи, че като е отвън щяла да се самопочиства питата от дъждът, ама....?
Моля, ако някой има някакво виждане по въпроса да каже, че много го умувам?
Сложил съм и скица на апартамента.

Прикачен файл

klima.jpg
klima.jpg (88.61 KиБ) Видяна 7732 пъти
Leon - специалист
Алксандър Марков написа:
.....
Тука един познат "експерт" ми пуска някакви мухи, че като е отвън щяла да се самопочиства питата от дъждът, ама....?
......
Прав е "експерта".
Имам 3 климатика, единият е в терасата. Много повече е прашасал от другите.

Обаче ... трябва да се прецени в зависимост от конкретната ситуация.
Ако съседите отгоре имат климатици на същото място, можеш да си представиш като почнат да се размразяват (или конденза лятото) какъв дразнещ шум ще е върху твоя климатик.
Това е от личен опит. Външно тяло под прозореца на спалня. Отгоре още две тела. Спи ако можеш. (че и прозорците цапа.)
:sad:
Няма други климатици дето да капят.Ама, ако е само за единият прах , то и аз мога да си поливам от време на време климатика:).
Няма ли да е по добре за самата машина зимата като работи в някоя вихрушка да не е изложена дъректно на агресивното влияние на вятър сняг дъжд...
piron45 - майстор
Ако бях на твое място щях да си го сложа на терасата. Стига да не ти пречи. Няма изискване тялото да е поставено на място обливано от дъжда. Напротив, колкото и да е защитено самото тяло след време ще си проличи ако е на всякакви атмосферни условия. Имам три климатика и трите външни тела са на закрито. Две са под навес, третото под стрехата.
Leon - специалист
Алксандър Марков написа:
Няма други климатици дето да капят........
:?:

Мислех, че няма климатици дето да не капят, ама явно съм се объркАл!

:wink:
Mc Queen - специалист
Според мен на терасата е по-добре, от колкото да виси отвън.
Стига да не ти пречи де.
Много лесно се обслужва.
Почистването на питата можеш да го правиш, когато си поискаш.Трябва ти само една пръскачка за лозе или от подобните такива градински с помпа.
"дъжда миел питата" е пунта мара работа. Друго е да я натиснеш с една пръскалка и някакъв обезмаслител.
Перката, питата и тялото светват.
Тялото ще се запази от дъжд/вода и няма да ръждяса. (Огледай някой климатик на по-ниските етажи, който е под друг климатик.)
В терасата ще е на завет.
Влага + вятър = ЗАМРЪЗВНЕ

Парапета какъв ти е ?

Ако е зидан - повдигни тялото по-високо, за да духа дирекно навън.Или ще си слагаш преграда да отклоняваш струята от вентилатора.
Ако е някаква решетка нямаш проблеми.Слагай го и не му мисли.

Не ти препоръчвам да монтирваш тялото на дългата стена, дори и високо горе.
Понеже струята ще духа през цялата тераса и престоя ти там ще е некомфортен.
Защото лятото тялото духа топло, а зимата студено.
Желателно е сифона на терасата да е под тялото
Зимата под тялото на пода се натрупва лед от водата при размразяването. ( но на мен това не ми пречи )
Дано съм ти бил полезен.
мерси, полезна информация.
аз за водата от външното тяло съм се подготвил че ще ми прави лед,но ми се струва по добре отколкото в лошо време когато най-много ще го полазвам машината да се мъчи отвън, че и доста духа тука във Варна.
Само дето друг път съм нямал климатик и не мога да преценя колко голям ще дискомфортта от духането на външното тялото. Друга тераса нямам и там ще се простира. Аз си мисля да го кача на високо. Но ако е толкова непоносимо предпочита да жертвам машината да е на открито.
????
Извикал съм монтажниците на оглед ама съм сигурен, че те ще предпочетат да си го монтират вътре, щото е по лесно.
root666 - специалист
Слагай извън терасата, то затова му се казва външно тяло, защото е предвидено за външни условия. Нито ще се удави, нито ще настине. Няма по-голяма глупост от външно тяло в тераса, терасата става почти неизползваема, зимата ледена пързалка, лятото горещо като пещ. На мен дори ми се удължи тръбния път до 6 метра и ми стана доста по-скъп монтажа, но съм много доволен и пак бих го направил така.
Mc Queen - специалист
root666 написа:
Слагай извън терасата, то затова му се казва външно тяло
Така де. прав си.
Но това не значи вън на улицата.
Много ме дразни когато, погледна някоя нова кооперация, и видя ръждясало външно тяло, крив(провиснал) тръбен път, и провиснали висулки лед.
И най-много мразя пред входа на жилищната сграда да е ледена пързалка, защото на някой климатика се е изпикал отгоре или преди да влезеш лятото да си вземеш поредния "дестилиран" душ.

Гн. Марков
Влага+Вятър= Замръзване => Затормозена работа на климатика
Или във Варна ги нямате тези неща?
Отностно комфорта наистина е некомфортно да ти духа струята на перката в теб.( приятел си го монтирал по този начин и затова знам )
Зимата е ледник , а лятото е като фурна.
Това са моите виждания по въпроса.
Аз бих го монтирал отгоре на високо на стената в ляво, насочен да духа навън.
Отдоло ще му сложа една подложка за голяма саксия или някаква тава.
Водата ще я отведа с маркуч с по-голям диаметър.

Толкова от мен.
В крайна сметка Вие си решавате какво да правите.
Успех.
root666 - специалист
Конденза и при монтаж извън тераста може да се отведе със широк маркуч, моя см го вкарал в улука, така че изпикавания и висулки няма, нито ръждясали ламарини.

Тема "Къде да си монтирам външното тяло на климатика?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: