• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
RAPTOR - специалист
ДА!Или гори с повече пушек или гори с пулсации.Сега правя нова горелка,комбинация между последните две.Ще видим!
korkodil - помощник
Здравейте
Климатици или печка с водна риза.....която вече я има инсталирана с радиаторите и всички неща.За съжаление така е направено че майка плаче. Та въпроса е такъв....Има ли смисъл да сменям тръбна разводка с последствията от нови дупки по тавана ,къщата е на 2 етажа селска ...или да сложа три хубави климатика инверторни за всяка стая и в кухнята да сложа една вградена камина , да ми е хубаво кат си пием ракията с децата.
RTB2 - помощник
Аз съм на ТЕЦ 127квм, но сме за първа година преди имахме наематели в този апартамент и бяхме откачили радиаторите. Нямам си идея каква ще бъде сметката.
Радиаторите са GLOBAL VOX на Рувекс.
Здравейте,
отоплявам 90м2 тухлен апартамент без изолации само дограмата е сменена с пвц - 5камерно.
В три стаи съм с по 20 глидера ал. Н 50, в дневната - вентилаторен конвектор, в банята лира и серпентина в бойлера.
Котела ми е в мазата и с едно зареждане на донбаски въглища (около 20кг) гори около 10 часа.
Понеже котела е самоделка и е стар се замислям сериозно напоследък за смяната му с такъв на пелети :? . Надявам се, че като гори постоянно ще стане по-ефективно отоплението. Колебая се само дали да е котел само за пелети или за твърдо гориво с добавена горелка. Ще съм благодарен, ако някой сподели опит :) .
filmatoplo - майстор
Здравей , за 90 квадрата с това гориво -топлозагубите ти са големи ,инвестирай ако е възможно в изолиране , защото не ми се мисли в това положение ,20 кила въглища с колко пелети се заменят , и то само за 10 часа . Но идеята си я бива след добро изолиране , махаш хамалогията и мръсотията , но нека да има и икономия .
XaMaB - напреднал
Здравейте младежи!
Отоплявам къща на 3 етажа
Партер: гараж 30кв.м. с 1 панелен радиатор (и котела се намира там), 1 стая 12кв.м неотопляема (там си складирам дървата), 2 стаи по 16кв.м с по 10 глидера h500 и предверие 6 глидера h600, стълбище с предверие 6кв.м 6 глидера h 800.
1ви етаж : хол 46кв.м общо 30 глидера h500, кухня 9кв.м 6 глидера h500, стълбище с предверие 8кв.м 6 глидера h 800.
2ри етаж : 1 стая 12кв.м. 10 глидера h500, 2 стаи по 15кв.м.10 глидера h500, гардеробна 8кв.м. (но реално може би 4кв. са заети от гардероб и щкафове) 6 глидера h500, стълбище с предверие 6кв.м 6 глидера h 800.
Тоалетна 4кв.м. и баня 8кв.м с по 1 лира не им знам параметрите :))
Навсякъде е с 5камерна PVC дограма, външните стени са 40см тухла с 2см мазилка (няма изолация)
Котел на Дърва VIADRUS U26 6 секции 37,5kW на дърва, за тази "зима" до тук 5 кубика заминаха ( 2 месеца и 1 седмица) :? Може би тоя сезон ще отидат към 17 кубика.
Работи 24h. В стайте е 23гр. 2рия етаж 21гр. Вероятно 2гр. ми заминават към тавана :))
1рва зима ще съм в тази къща и нямам наблюдения от цял сезон. Догодина слагам пелетки, че жена ми почна да ревнува от котела :)))

Прикачен файл

17112011159.jpg

Прикачен файл

17112011158.jpg
Топлозагубите са ми големи наистина, но се надявам с нов котел да ги редуцирам. Температурата на димните газове сега е 190 градуса. Предишния ми апартамент бях изолирал тотално и се отопляваше с много малко енергия, но пък имаше мнооого влага. Затова сега малко се ослушвам и не изолирам :) . Макар, че сега се замислям, че може поне таваните да направя с гипскартон и вата... :supz:
dandan74 - специалист
нека споделя и аз,
имам локално парно със 9 радиатора и бойлер,отоплявам 120кв.м. етаж , но от 3 години съм на климатици/обикновенни OSAKA/ и да ви кажа от тях съм по доволен.не се занимавам с нищо,пускам ги есента и ги спирам късна пролет,сметките за ток са ми 250-280лв . като се има предвид че за другите нужди /лятото/плащам 60-70,отоплявам 5 стаи,коридор и баня и тоалетна като вратите на целият етаж са отворени постоянно.
filmatoplo - майстор
Резервоара за охлаждане не е свързан правилно към Виадруса :wink: .
Pishman-maistor - напреднал
Къща около 90кв отопляваме се на твърдо горива поддържана температура около 20-25градуса отоплението излиза приблизително 500лв но понякога остава и за на година моята стая е с изолация вътрешна и печката само като изгори веднъж това с което е заредена и ми е достатъчно но се чудя дали да не сложа климатик само в стаята си но тогава и луди пари ще давам за ток а и за твърдо гориво
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: