Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Сега който се сети да изтърбуши един Дакон,Бош или Будерус , и да му сложи вертикален топлообменник с пружини за чистене , ще отрепе рибата. :wink:да се ползва само за пелети с горелка.
gizdo - специалист
filmatoplo написа:
Сега който се сети да изтърбуши един Дакон,Бош или Будерус , и да му сложи вертикален топлообменник с пружини за чистене , ще отрепе рибата. :wink:да се ползва само за пелети с горелка.
Какво ще рече това? Я сподели, че ми стана интерсно.
Ще се повиши КПД-то на котела ли?
valqk - специалист
Филмче, кви дърва с влажност, кви 5 кубика :mrgreen:
По норма на пелетите им дават под 8% по книга :)
На практика не казвам, че ще стане, но пък защо да не се обсъди и токувиж се пробвам и да кажа дали и колко става :)
Утре ще гледам да не забравя да им звънна на хората да питам до колко % изсушава.
А защо трябва да се избушва дакон-а? Не може ли само да му се добавят пружини за чистене?
Аз на моя като пусна системата и стигна да оптимизирам (след изолацията) и трипътен и буфер (ако има нужда), мисля да пробвам да му набухам някакви прегради да забавят газовете, за да има по-добър топлообмен (предполагам ще може да се симулира на компютър преди да се прави).

Има ли такива "почистващи пружини" да се продават като резервна част и къде да търся?
Стана ми интересно дали не може да си автоматизирам чистенето :)

Има и друго, ако контролера се направи достатъчно умен(при у-вие, че управлява и трипътен), може да се направи следното у-вие:
1. Ако работиш настроен на темп. на котела 40градуса
2. То тогава 1(Х) пъти на ден, загрявай котела до 85-90 градуса при затворен трипътник (т.е. върти само в котела).
3. Ако си над 70 - бачкай нормално.
sian - специалист
filmatoplo написа:
Ами ако вместо триходов хоризонтален се направи 6-7 ходов?
filmatoplo - майстор
Айде щом фантазираме -какво ще кажете за котел свързан след котел -като топлообменник на газовете. :wink:
toni.gruncharov - напреднал
Колеги , като чета мненията ви ми става интересно и реших да споделя малко опит.
1. Всички горелки които работят на мин. натоварване (както и мойта) , горивната камера им идва "голяма" и количеството въздух което минава през нея не участва изцяло в горивния процес , от което се получава много свободе въздух , който вместо да се затопля ( да участва в горенето) , той охлажда котела , като пък и е студен
(незагрят атмосферен) ефекта е по осезателен.
2. Ако "скъсим" гор. камера на горелката , респективно трябва да намалим и кол.въздух от вентилатора за да не "изкачат " неизгорели пелети. Като се постигне този баланс нещата заспиват с горенето (котлето побелява от вътре и няма никакъв конденз независимо от температурата на водата)
3. Вкарването на по топъл въздух в системата (в горелката) оптимизира още повече горивния процес , което от своя страна води и до икономии , за което се борим.
4. Димните газове - ниски дим. газове добро топлоотдаване. ( при моя "двупотопен" котел Виадрус който "не е за пелети" има клапа на комина с кояро си регулирам темп. на дим. газове ) От там високо КПД и нисък разход.
5. Огнеупорни тухли в котела (покрай стените). Който е горял дърва знае ,че котел пълен с жар държи повече от колкото с мокри дърва. Според мен имитацията върши работа. По бавно "вдига" но пък "лети" повече.
Не претендирам , че описаното по горе е научно вярно , но при мене работи и не виждам смисъл от трипътни винтили, буфери и прочие "глезотии"
Ако някой се интересува мога да кача още снимки.
Дано да съм бил от полза поне на един.
bobi72 - напреднал
Така и не разбрах,коя е най-удачната схема за свързване на пелетен котел(без да се спестява нищо),за да бъде разхода на пелети най-малък после?С буфер или без,с 1 помпа или 2 на котелния и радиаторния кръг,със стаен термостат или без,датчик за външна температура,контролер и т.н.?Въпросът ми е сега да се направи както трябва,за максимални икономии в бъдеще?
bobi72 - напреднал
filmatoplo написа:
Да -със всичко това .
Дай малко подробности?Лазар е на друго мнение?
LazarGanev - "Велик майстор"
За всяка инсталация трябва да се подхожда индивидуално, универсални рецепти няма. Аз съм общо взето по простите неща, но всяка система си има дадености, старая се дори максимално да опозная клиента и семейството му, начин на живот, за да знам как ще се ползва, на кое ще се набляга - икономии, комфорт, колко стаи ще се ползват реално, колко вода ще се ползва, от кое има нужда, кое може да се спести и т.н.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: