• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
filmatoplo написа:
Браво супер е печката и аз искам да увелича ризата на мойто Прити тоест да заваря един квадрат 40/30 см и дебелина 3 см .И да го поставя под фурната точно където го лиже пламака - да се изведът тръби навън и да се свърже паралелно със съществуващата риза от 1,5-3 киловата ще увеличи мощност .За целта ще трябва 2 листа ламарина 4 мм дебелина и шина 3 см широка за поръбване на ризичката и 2 тръбички 1/2 с резба. Ха неска ,ха утре студа дойде и може да отложа или да се заемам :?
Ле ле :? от кога съм го мечтал това -чак сега го осъществих :-D Аз на моята заварих 1 болт за предпазна шпилка да не раздуе ризата . :)
walko - специалист
Ясно! Значи правилно съм бил разбрал! И аз така ще правя, .... болтове, шпилки кво дойде, може и по 2-3 на плоскост!
Много ви благодаря за бързите отговори! :prayer:
filmatoplo - майстор
Пробивам 2 срещуположни отвора -вкарвам шпилката , и я заварям :wink: , при теста за пропуски ако я нямаше шпилката при мен ризата щеше да се издуе като възглавница. :wink:
lz1add - специалист
filmatoplo написа:
Пробивам 2 срещуположни отвора -вкарвам шпилката , и я заварям :wink: , при теста за пропуски ако я нямаше шпилката при мен ризата щеше да се издуе като възглавница. :wink:
=D> :supz: Хеви Метал а....?
Не ми се чертае сега, та ще го опиша.....
На недостъпни за заваряване от вътрешната страна на ризата места, се пробива/изрязва/ отвор само на външната стена. Поставя се късо парче тръба със съответният удобен за заваряване отвътре диаметър /обикновенно от 1" нагоре/ и се заварява по вътрешния диаметър към вътрешната стена на ризата,а по външния към външната стена.

Прикачен файл

5.jpg
илко илиев написа:
печката
Здравейте! Може ли да попитам какво отоплявате с тази печка? Имам я същата. В панелен апартамент. Водна риза, чугунени радиатори. Сега искам да направя същото, но с още два радиатора за тухлена къща
fbr написа:
Аз се отоплявам с тъй нареченото чудо,което е дооборудвано с водна риза.В момента съм страшно доволен от резултатите(понеже идеята се разви в принципа проба-грешка),в смисъл че карам изключително на въглища,и то каквито намеря,дърва обикновено изрезки ползвам съвсем малко(около 10) чувала на сезон.Освен това с едно зареждане си осигурявам от 8 до 14 часа непоглеждане на чудото,тъй като съм му сложил и терморегулатор за входящия въздух,и температурата която съм задал я спазва стриктно.Но ако ще си изработваш такъв уред трябва да спазиш определени неща.Горивната камера(мястото където се пълнят въглищата) ,не трябва да има директен досег с водната риза,тъй като водата отнема температурата и не може да се осъществи горивен процес.Аз съм излял огнеупорен бетон с дебелина 2,5 сантиметра.Отнемането на топлина става основно на изхода на чудото, като там има топлобменик с тръби които са хоризонтално разположени ,и са много удобни за чистене с шомпол.Мога да представя снимки, ако има интерес.С моето чудо карам 5-та година и мога да кажа че съперничи на реномирани котли (знам колко нескромно звучи),и отоплявам къща стил късен социализъм
здравей фбр.та исках да помоля да дадеш габаритите на тоя топлообменник и диаметъра на тръбите.обзателно ли трябва да са хоризонтални защото искам да го приложа на готова камина а там не става.наистина на котлите с нафтова горелка са подобни като твоя.колко голямо като обем помещение отопляваш с него -заинтересован съм
fbr - майстор
Топлообменика е с размери 340/150 и дължина 400 милиметра. Тръбния сноп е от 20 безшевни тръби фи 42, на три реда, като двата крайни са по 7 тръби, а средния ред е 6 тръби разположени шахматно. Няколко зими съм го ползвал в хоризонтално положение, като беше отделен от ризата на котела, но беше свързан към изхода на котела, и от изхода на топлообменника водата постъпваше в системата. Работеше добре, като изключим че се налагаше по-често (през 10-15 дена) почистване поради натрупване на пепел по вътрешността на тръбите. След това свалих едната страна на котела, като вградих топлообменника вътре в котела, като го поставих във вертикално положение, като входа на газовете са от горната част на топлобменника, а изхода от долната. Така постъпващата вода в котела постъпва направо в изходящата за газовете част на топлобменника. Отоплявам къща на 2 етажа, без изолация, но през различно време различен брой радиатори са включени. Около 3 тона въглища на сезон ми е разхода.
to6o75 - помощник
Хора, ако не е проблем слагайте по някоя и друга снимка, друго е като се види!
благодарство колега.аз имам обикновенна камина на прити без водна риза но с доста голяма горивна камера и все се каня да направя нещо. като си помисля на времето колко котли съм правил на хората ,а сега аз нямам,но честно казано и ме мързи да мъкна гориво вече--весели празници
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Чудо с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: