• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Добре де , но подхода с номиналната мощност около 11кВ би трябвало да е сравнително точен.

А варианта с пиролизата отхвърляме ли го ? Ако да с какви аргументи?
Ако го подкрепяме , то кой вариант с буфер без буфер с 4 пътен или с два трипътни вентила ?
filmatoplo - майстор
Ако е пиролиза-с буфер задължително , и с 2 вентила + контролер с следене и по външна температура :) , 4 пътен вентил се свързва - само ако няма буфер.
zhristov - напреднал
Аз се отказах от пиролизата поради невъзможността да осигурявам голямо количество сухи дърва. Даже се убедих че има известен парадокс. Според едни тука публикувани таблички, сухо дърво 1кг дава 3кВч, а влажно дърво 1кг дава 2,5кВч. Аз купувам дървата на кубик. Няма значение кубика дето го купувам колко е кубик, да допуснем че наистина е кубик. Ако е влажно дървото 1 кубик тежи 800кг. А ако е сухо - 550кг. При равна цена на кубика, излиза че цена 1кг сухо дърво е 0,136лв а влажното - 0,093лв. Умножено по киловатите и КПДто, излиза че един киловат от влажно дърво струва 5,36ст, а сухото - 6,49 :? ! Излиза, че влажното дърво е по-изгодно.

Влажното дърво според мой познат, ползващ стоманен котел от години, изсъхва в камерата за 20тина минути. Т.е. разликата между сухото и влажното дърво е само в ущърб на живота на котела, а може би и малко бърка в здравето на тоя, дето го пали да има в предвид, че ще е малко по-труден старта с големи влажни пънове. В моя случай някои имат 1см дебел мъх по тях :shock:.
LazarGanev - "Велик майстор"
zhristov, никогга не робувай на таблици, справки за калоричност, цена за кВтч и тъй нататък. За да стане се изпари водата от дървото и е нужна топлина. Мисля, че има значение дали тази топлина идва от пламъка в горивната камера или от лятното слънце, а? :cool:
Влажните дърва само пушат и се получава нагар, но според мен ако ги купиш и нацепиш Март Април все до Ноември ще станат с 25-30% влажност
filmatoplo - майстор
Да -поизсъхват малко през лятото :) , моите сега са сурови октомврийски -мокри и не горят :?
miloto - напреднал
Здравейте,някой от вас горил ли е костилки от праскови,казват ми че са много калорични.Цената им е 120 лв за тон, тук в Сливен.Ще пробвам,когато свържа котела и ще пиша.
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
Да -поизсъхват малко през лятото :) , моите сега са сурови октомврийски -мокри и не горят :?
Моите са ноемврийски, и ги горя, смесени с екобрикети. Горят си много добре дори :)
kiko64 - напреднал
miloto написа:
Здравейте,някой от вас горил ли е костилки от праскови,казват ми че са много калорични.Цената им е 120 лв за тон, тук в Сливен.Ще пробвам,когато свържа котела и ще пиша.
Верно ли продават? Чудя се , не може ли да се направи някакво устройство за подаване на костилките в камерата...Да може да се настройва на количество / час ? Иначе малко хамалогия ще е ...горят бурно и изгарят бързо. Май ще трябва да се сипва по малко и често. Ако се сипе повечко ,не знам дали вентилатора дори и да спре , котела няма да прегрява?
kafaka - специалист
zhristov,колко време изкарваш с едно зареждане на котела?
И аз съм намислил същия да купувам 20kw за тристайна панелка.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Решение за отопление на къща 100кв.м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: