Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Честита Нова Година на всички!!! Много здраве, щастие и топлина в дома ви!

Christo как ти се държи Херца с ламбда сондата? Интересно ми е, защото постоянно ми казват, че ламбдата създава проблеми и вместо да намаля разхода го увеличава...
Ч.Н.Г. на всички,колко киловата ви е котела.
Хайде да не задръстваме добрия форум с глупости. Представи си 200 поста само с едни числа. Неприятно е нали? И не носи никаква полезна информация.

djordan температурната разлика е нормално да е такава. Това означава, че имаш малко топлоотдаване т.е. къщата ти е топла. Другото за бойлера и тръбите не го разбрах много много.
Christo - майстор
Да чукна на дърво, отлично се държи котелът. Само цената му не е отлична :lol: (поне за мен) Отоплявам 140 квадрата къща на два етажа + бойлер 200л. От пускането на 20 ноември до сега съм изгорил около 1 тон пелети. Имам буфер 800л. Котелът работи активно вечер от 17 до 23часа и сутрин от 5 до 9. През останалото време от програматора съм му задал да топли по инерция от буфера. От Коледа до 2 януари работеше почти нон стоп. От този тон пелети съм изхвърлил на 31 декември пепел колкото две кутии за обувки. Има моменти в които като гледаш комина не можеш да познаеш, че котелът работи. Това ме кара да си мисля, че горенето е много добро. Пелетите са от бук и нямат грам кори и примеси, щото са от талаш от мебелна фабрика. Прозорците са ми с профили Рехау. Нямам обаче никаква изолация на къщата! Надявам се като се оправя от финансовия шок да я изолирам отвън и да подобря още нещата. Като гледам, че има котли двойно по-скъпи, чудя се те какво ли още могат? Като свърши сезонът, ако има интерес ще направя по-подробен отчет.
djordan - напреднал
Защо моята горелка през деня ми гори по 15кг. пелети за 14часа а астаналите 10ч. ми гори двойно.Това немога да си го обясня,предполагам че вечерта е по студено но консуматорите ми са едни и същи :? .Горелката ми е GR20+
Котлето е 37,5киловата виадрус у26 отоплявам 100кв.с конвектори 5бр.по 4 киловата единият на 75гр.+120л. бойлер и една лира 1,8киловата.Но направих грешка че го взех по-голям.Може би трябваше да взема по-малък накаде до 25киловата.
akachev - помощник
Честита нова година на всички във форума.На въпроса за разхода на пелети: от пускането на Пелетерма на 20 ноември до 31 декември (40 дни) 144 чувалчета х 15 кг = 2160 кг; за 24 часа 53.5 кг или х 2.23 кг/ч. Настройката на Лазар Ганев е за 15 квт, водата в котела е ограничена на 80 гр, бойлера за топла вода (300 л) е 66 гр. Работят постоянно 3 лири в баните, конвектори 5 бр на средна температура 21 гр. Не съм правил никакви ограничения за денонощната работа на котела.При това положение разхода в пари излиза: 0.85 лв/ч или 20.33 лв/ден или 610 лв/месец. Това е при цена на пелетите на Техноуудсс Разлог 0.38 лв/кг. Мисля,че при зареждане през лятото могат да се намерят и по евтини пелети. При това всякя неделя изхвърлям почти пълно чекмеджето за пепел и измитам докъдето мога вътре. Смятам да спра котела около Април ако позволи времето. Вчера докараха и румънски пелети,но съответно с по висока цена 0.45 лв/кг.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да поясня - akachev не го плашат сметки от 600лв, тъй като преди е бил на нафта и с радост очакваше времето, когато 500-600лв на месец ще са достатъчни да се топли :-D
nnikbg - специалист
Един въпрос за горелката на Пелетерм 30v2.
Горелката има 2 клапи за регулиране на въздуха - къде духа през едната и къде през другата? И ако може да открием от някъде едно чертежче на горелката ще е супер.
turistak - специалист
nnikbg написа:
Весела Коледа на всички.
Как се представят Пелетермите?
Моя за декември изгори 795 кг пелети, като го карам на около 12 кВ. Температурата в къщи е около 21 градуса.
Боилер 150 л + 16 kW панелни радиатори. Температура на водата в котела 72 градуса, а бойлера съм го ограничил на максимум 52 градуса.
Споделете моля и вашите постижения ама реално :) :) :)
Весело посрещане на новата 2012 и дано цените на пелетите да паднат.......
Колега, моля прочети за легионелата. Тия бактерии не виреят над 60 градуса.
nnikbg - специалист
Благодаря на колегата turistak за съвета.
Преди доста време ми беше попаднал този материал и да си призная бях забравил за този проблем.
Ето една изватка от него.

" ЛЕГИОНЕЛА (ЛЕГИОНЕРСКАТА БОЛЕСТ)
Бактерията на легионелата присъства във всички източници на вода, но в
концентрации, които са твърде ниски, за да представляват опасност за здравето.
Развитието на бактерията и нарастването на концентрацията й зависи от времето на
застой, температурата и наличието на хранителна среда.
Най-бърз е растежът й при около 42°C. При по-високи температури бактерията умира,
като времето, нужно за това, е толкова по-кратко, колкото по-висока е температурата.
При 60°C стерилизацията става за секунди. Това е довело до препоръката във всички
резервоари за гореща вода температурата да се поддържа на 60°C........................."

Честит имен ден на всички Ивановци.
djordan - напреднал
Легионелата е много кофти бактерия и понякога дори горещата вода не помага.Знам хотели в сл.бряг ги затвориха заради легионела,дори и в басейни я откриха :axe: .
niki_nadj - специалист
Christo написа:
Да чукна на дърво, отлично се държи котелът. Само цената му не е отлична :lol: (поне за мен) Отоплявам 140 квадрата къща на два етажа + бойлер 200л. От пускането на 20 ноември до сега съм изгорил около 1 тон пелети. Имам буфер 800л. Котелът работи активно вечер от 17 до 23часа и сутрин от 5 до 9. През останалото време от програматора съм му задал да топли по инерция от буфера. От Коледа до 2 януари работеше почти нон стоп. От този тон пелети съм изхвърлил на 31 декември пепел колкото две кутии за обувки. Има моменти в които като гледаш комина не можеш да познаеш, че котелът работи. Това ме кара да си мисля, че горенето е много добро. Пелетите са от бук и нямат грам кори и примеси, щото са от талаш от мебелна фабрика. Прозорците са ми с профили Рехау. Нямам обаче никаква изолация на къщата! Надявам се като се оправя от финансовия шок да я изолирам отвън и да подобря още нещата. Като гледам, че има котли двойно по-скъпи, чудя се те какво ли още могат? Като свърши сезонът, ако има интерес ще направя по-подробен отчет.
Здравейте, и аз да се похваля!От този сезон смених въглищата с пелети.И ... не се оплаквам. Чисто,автоматизирано,лесно не се занимаваш с него с дни.Използвам ДаконЕра с горелка 20+/25.Отоплявам почти същата квадратура ,но разхода е друг.Не че се оплаквам - около 40 на ден, но нямам никакви "екстри" като буфер, програматор,термо глави,стайни датчици и др.Чудя се ако сменя старите чугуни - 120 глидера с алумин или панел дали ще падне разхода като имам предвид по - малкото вода която топля или не?Засега разхода е почти като на въглища но е по топло.Иска ми се и ако може по - икономично с малка инвестиция.Посъветвайте ме.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: