Най - вълнуващия въпрос зимно време.
u-ray - напреднал
Здравейте!
Имам проблем, за който тези дни разбрах. Проблема ест идва от лошото ново строителство.
Коминът е изграден с керамични коминни тела.
В изградения комин липсва преминаване от малкото тяло към голямото. Между мен и комшията отдолу липсва такова преминаване. Поради тази причина ме посъветваха да се свържа директно в голямото тяло на комина - по-малкото зло било. Моля някой запознат да каже дали това е така.
Доколкото разбрах принципа е всеки в кооперацията под мен да се свързва в малкото тяло, което на всеки етаж преминава/включва се в голямото. Така по този начин на никой комина не пуши, и на всеки дърпа и не създава проблем.
В моя случай комина не дърпа добре, а и постоянно ми мирише на изгорели дърва.
Моля за помощ и идеи - какво може да се направи по въпроса.
PCL82 - майстор
Има тази особеност, че първият етаж се включва директно в големия отвор, а последният е включен в собствен малък отвор, който няма връзка с големия. Двата отвора се извеждат до покрива.Само междинните етажи са свързани сифонно от малкия към големия отвор с помощта на две различни преходни блокчета. Един сифонен комин стига за 5 печки. При повече етажи от петия етаж се почва втори сифонен комин.
u-ray - напреднал
PCL82, благодаря за разсненията. Точно това се е получило и при мен. Аз съм на шести последен етаж. Големия отвор на комина е всъщност главния - започва от първия етаж и без прекъсване отива до покрива. Комшията на първия етаж се включва в него, тези над него се включват в малкия отвор, който по-етажно с преминаване се включва в големия отвор.
Проверих малкия отвор и се оказа че той е отворен, т.е. няма преминаване между петия и шестия етаж - един вид и двамата с комшията трябва в него да се включим. За комшията под мен няма проблем, той е отдолу, включва се един вид в най-ниска точка на комина и при него ще дърпа без проблем. Аз обаче ще се явя втори.... над него, включен в същия отвор. Както писах в първия пост, при мен излиза проблема. Не е вариянт това което направи - включване директно в големия отвор на комина.
Излиза, че за да стане работата, трябва да разкъртя комина и да направя/изградя преминаване на малкия отвор към големия между петия и шестия етаж. Т.е. аз да извърша нещо, което строителя е трябвало да направи. Така от това преминаване нагоре, малкият отвор ще обслужва само мен и не би трябвало да има проблем с дърпането.
Моля за съвет, това ли е решението на проблема ми, че това къртене ме плаши!
timo1 - специалист
и над теб в тавана също трябва да сложиш тапа
u-ray - напреднал
timo1 написа:
и над теб в тавана също трябва да сложиш тапа
По горе бях писал, че съм на шести, последен етаж.
Сигурен ли си, че трябва да слагам тапа над мен. Над мен вече никой няма да ползва малкия комин/отвор.
timo1 - специалист
Прехвърлянето се прави с цел при вятър да не връща пушека в стаята.
u-ray - напреднал
Благодаря за съветите. Вчера извършихме "интервенцията", макар и наполовина. Сложихме тапа/прехвърляне само под мен. Над мен не сложихме тапа, директно си излиза, все пак съм на последен етаж. Засега вече два дни няма проблем, не връща пушек при вятър, дърпа повече от добре, въпреки че дължината от включването до върха на комина е около 2 метра.

Момент от "операцията", ...торбътъ от лидл играе съществена роля :-D
Изображение

Все още не е измазан, най-напред пробите да минат успешно :wink: .
Изображение
Мунчо - специалист
u-ray написа:
... дължината от включването до върха на комина е около 2 метра.
Ако има възможност, надзидайте комина поне още 2 метра :!: Ако не, поне монтирайте шапка

Изображение

Изображение

Тема "Проблем с комин - липсва преминаване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: