Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Чугунените радиатори не харчат пелети :) . Хем искаш да ги махаш, за да намалиш водата, хем пък искаш да слагаш буфер - не мога да те разбера :? . Те са си един буфер - акумулират топлина заради по-голямото количество вода и също и голямото количество метал. Само един стаен термостат да сложиш ще даде голям ефект. Другото е изолация. Каква площ отопляваш?
toni.gruncharov - напреднал
Здравейте и от мен. Относно разхода на пелети, за декември месец 1290 кг. Работа от 6.00-23.00 , като по някога и през ноща работи за 1-2 часа. площа на отопление е 280 кв.м , и 250л. бойлери. Стайната тем. е 21-22гр. , а външната падаше до -15гр. сутрин. Според мен е добре за сега. За януари се очертава същия разход.
niki_nadj - специалист
Къща на 2 етажа.2 стаи + коридор = 40кв.м. на етаж +стълбище . Заведение 45кв.м. до къщата и
пристройка над заведението 35кв.м.Има само сменена дограма.Котела го регулирам само по темп. на водата- 40гр. работи по 24 часа.Така поддържа 21гр. Ако повиша темп. на котела става топло.Когато падне под 0 навън рядко вдигам на 50гр.Незнам дали ще е удачно със стаен термостат поради многото помещения - къде да го сложа. Със термо глави дали ще има ефект?
Здравейте, страхотен форум - доста инфо за пелети и котли на пелети. но все за малки мощности става дума . имам котел 290 кв на козлусан на пелети . миналата година горяхме (зимата) пелети на цалапица и рогош. димни газове 220 - 280 градуса ги стигахме без проблем . тази зима какволи не правихме - скорост на вентилатора, високо горене , ниско горене , време на подаване и изчакване , проверка на комин(той е перфектен )- всичко пробвахме и над 210 градуса на димни газове не вдига . настройките от миналата година ако ги оставим същите до 190 градуса на димни газове . миналата стигаше и до 270 градуса та го ограничавахме . дайте идеи или мнение. побеля ми главата с тези пелети. пробвах и на други производители- мадан , асеновград, костандово - все така .
syncho - майстор
ivoivaka и ти искаш висока температура на газовете защото...?
Christo - майстор
Не съм виждал на живо такова голямо нещо, но според мен, трябва да те интересува температурата на водата, а не на пушека. Колкото е по-висока температурата на пушека, толкова повече произведена топлина се изхвърля на вятъра. Даже последен писък на котлите на пелети са кондензни котли. Тоест пушекът има много ниска температура.
syncho - майстор
ivoivaka преди един-два месеца пуснахме абсолютно същия котел на друго място. Тези температури не трябва да те притесняват, даже трябва да те радват. Това означава, че котела отнема по-голямото количество топлина и я праща във водата - там където и е мястото
Все пак колко е нормално по паспорт? Защо преди темпертурите на газовете са били други?
syncho - майстор
Принципно като цяло си зависи от настройките. Не мога да си обясня защо така се е получило. Най-вероятно е промяна на първоначалните настройки поради някаква причина. Така като гледам се е получило даже по-добре :) Принципно при работа на максимална мощност е нормално да се стигне до към 250С, но при по-ниските мощности (в модулация като влезе) би трябвало да падне под 200С.
Ниска температура на димните газове не означава обезателно високо КПД. За всеки котел си има норми, които е дал производителят и които трябва да се спазват. Ниски температури може да означава и претоварен котел, което е предпоставка за неправилно горене и ниско КПД

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: