Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Михаил Соколов - специалист
Единствения проблем ми е че през два три дена от някаде се появява въздух е системата и винаги се събира в радиатора.Изпускам го през клапанчето, съска около 5 10 секунди.В конвекторите въздух няма.Межо другото септември обезвъждушавахме 3 дена :sad: , може би заради леко "хвърчащите тръби" и обратни наклони.Системата е с отворен раз.съд.
Ruseff - специалист
Колега Соколов,би ли дал малко инфо откъде в Пловдив купи външните тела .Благодаря предварително.
filmatoplo - майстор
Въздуха в радиатора се появява от ниското статично налягане в инсталацията , която е равно на нула заради отворения и сложен на ниско разширителен съд .Самия радиатор конструктивно е устроен така че водата се завихря и блъска по сложните му вътрешни отвори и се образуват тези микро мехурчета -които се събират в горния край на радиатора .Друго место за образуване на микро мехурчета е водната риза на камината-котлето , после въздуха се разпръсква по цялата инсталация и се събира на такива места като горната част на радиаторите ,серпентини и др издатини .Друг источник за мехури е помпата -Спасението е вдигане на съда по на високо , да се увеличи поне малко статичното налягане , разбирам че в много случаи това не може да стане вдигането -ако си в апартамент например .Понякога при неправилно пълнене и обезвъздушаване на инсталацията в радиатора се затваря доста въздух -когато обезвъздушаваш -спирай помпата ,затваряй горния кран , така водата в радиатора постъпва отдолу и въздуха бяга на горе и излиза по сигурно .Ако е отворен горния кран по време на обезвъздушаването -така се затваря част от въздуха , и само се залъгвате че като е дошла вода на вентилчето всичко е ОК. :wink:
kuuuuuul - майстор
Яааа,как съм я изпуснал тази тема,супер е станало =D>
Ruseff написа:
Колега Соколов,би ли дал малко инфо откъде в Пловдив купи външните тела .Благодаря предварително.
Ами чаках ме ги цяло лято.Поне 5 пъти ходих на това място и все нямат време да ми подготвят.Фирмата се намира зад Гара Филипово.По павираната улица караш ди края, има една бариера с пазач и от там в ляво 50 метра.Когато взехме телата на едното пишеше "парно не".Доста се почудихме какво ще рече това.Като го разглобихме разбрахме.Радиатора му беше двоен и имаше някакви много объркани връзки.Наложи се с оксижена да разпоя на 80% от споиките,изхвърлих 3,4 одебеления,цетки и т.н,малко медна тръбичка на 180 градуса коленца и всички спойки наново.След това се запоява одебеление в края според системата и клапанче отгоре за въздух.Другото тяло имаше много малко работа, само 4 или 6 спойки.Проблема е че при тия пичове има само японски климатици и вентилаторите им бачкат на 100 волта (мисля че и на 110 има) и ще ти трябва трафче.Имахме и проблем с двигателчето на едното тяло.Викнахме един спец. по климатици и той като го разгледа каза че неможе да го пусне (няква платка май имало незнам си кво).Обясни ми как са кабелите горе доло и аз на своя отговорност започнах да ги пробвам, тука има, тука няма. :cool: Накрая заработи и така.Има там и по един кондензатор се слага ама той е ефтин.
filmatoplo написа:
Въздуха в радиатора се появява от ниското статично налягане в инсталацията , която е равно на нула заради отворения и сложен на ниско разширителен съд .Самия радиатор конструктивно е устроен така че водата се завихря и блъска по сложните му вътрешни отвори и се образуват тези микро мехурчета -които се събират в горния край на радиатора .Друго место за образуване на микро мехурчета е водната риза на камината-котлето , после въздуха се разпръсква по цялата инсталация и се събира на такива места като горната част на радиаторите ,серпентини и др издатини .Друг источник за мехури е помпата -Спасението е вдигане на съда по на високо , да се увеличи поне малко статичното налягане , разбирам че в много случаи това не може да стане вдигането -ако си в апартамент например .Понякога при неправилно пълнене и обезвъздушаване на инсталацията в радиатора се затваря доста въздух -когато обезвъздушаваш -спирай помпата ,затваряй горния кран , така водата в радиатора постъпва отдолу и въздуха бяга на горе и излиза по сигурно .Ако е отворен горния кран по време на обезвъздушаването -така се затваря част от въздуха , и само се залъгвате че като е дошла вода на вентилчето всичко е ОК. :wink:
Ами да.Понеже двата конвектора са ми много високо.Разширителя е над окачения таван под ламарината на покрива.Денивикацията е може би макс.1 метър.Колко трябва да е, за да нямам проблеми ?Има ли значение големината на раз. съд (8 л. мисля беше) ? След няколко дена опити да напълним сист. отгоре, така и не успяхме. Накрая стана от крана за изтакване (най-нискло) и всички кранове отворени.Стана за 20 мин :lol: .Ама в тия системи съм пълен аматьор.Тоя питам, оня питам и така.
Transporterr - специалист
filmatoplo написа:
..затваряй горния кран , така водата в радиатора постъпва отдолу и въздуха бяга на горе и излиза по сигурно .Ако е отворен горния кран по време на обезвъздушаването -така се затваря част от въздуха , и само се залъгвате че като е дошла вода на вентилчето всичко е ОК. :wink:
:2thumbs:

бих добавил не точно по време на обезвъздушаването, ами при пълненето но смисълът е ясен :)

Филме за кавитация ли говориш?
Ruseff - специалист
Михаил Соколов написа:
Ruseff написа:
Ами чаках ме ги цяло лято.Поне 5 пъти ходих на това място и все нямат време да ми подготвят.Фирмата се намира зад Гара Филипово.По павираната улица караш ди края, има една бариера с пазач и от там в ляво 50 метра.]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]] Благодаря,колега.Ще го ползвам също в гараж,но по-малък от твоето помещение,така че може да сложа и вътрешно тяло,всъщност каквото има.Трафчето не е проблем-едно 200W e достатъчно-по 30-40 лева са.
Ruseff - специалист
Може да вдигнеш налягането,ако сложиш по-голям съд(не е задължително да е фабричен,навремето отрязах 80-литров бойлер наполовина) и тръба с по-голямо "ф" от колектора до него,ще трябва да сложиш конвектора по-ниско-така ще вдигнеш налягането в него,а и по-добре ще отопляш помещението-то и без това е високо,а топлината бяга горе.
Ще трябва да приправям нещо ама мисля да се стопли малко.Ще я избурам тая зима май така.През два дена спирам помпата за 30 сек.и изпускам въздуха и така.

Тема "Водна риза с два вентилаторни конвектора." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: