Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mitaka_vk - специалист
Фло написа:
Точни сметки в строителството няма,или по-точно никога не излизат точни! На мен например сума ти бетоновози ми идваха с по 4 кубика бетон,вместо по осем, защото имало баирче и да не се разливали. На всеки курс ми струваха 80 лв. за транспорт и по 10 лв.на кубик преминал през бетонпомпата.След като смених случайно бетоновия възел и почнаха да идват други бетоновози,този път нормално пълни,разбрах,че предните са ме ментили.
И поради тази причина умножаваш х2, х3, х15?
Затова обикновено не хващаш първия срещнат.

zimel написа:
Моля, моля ...това горе в лентата.. не съм го писал аз.

Иии... не ми отговори на въпроса - ще ме вземеш ли за твой ученик?

ИСКАМ ДА СЕ НАУЧА, ДА СИ ПРАВЯ ТОЧНА СМЕТКА ПРИ ОБЕКТИ ОТ 200 000 ДО 2 000 000 ЛЕВА.
Няма смисъл да те уча, то нали вече си научен да умножаваш х3,14 щото видиш ли имаш форсмажорни обстоятелства ...
LazarGanev - "Велик майстор"
Господа, дайте по темата, припомнете си заглавието :cool:
tatkoM - напреднал
LazarGanev написа:
Господа, дайте по темата, припомнете си заглавието :cool:

Благодаря за подкрепата.

Смятам да ползвам тухли Поротерм 38 Н+Ф, и като начало пробвам без допълнителна топлоизолация. За дограмата - също се надявам, във Варна да се предлага троен стъклопакет, защото признавам, не съм срещал оферти за такава.
Относно отоплението, ще положа серпентините след топлоизолация на пода (коментирано е даста във форума) и понеже средствата са ограничени, търся идеи за загряването на флуида и схема като цяло.
Ще се радвам, да получа предложения, а и да помогнем на други размишляващи как да се топлят зимата.

Благодаря :roll:
Усещах аз ,че темата ще ми е близка - положението ми е идентично и аз съм с Поротерм 38-ца и къщето около Варна :supz: Ще ми се да вярвам , че ще се размина с ТИ , пък ако не стане след година ще му търсим колая.
lux_e_on - специалист
Графе,слагай един ел котел и си свиркай
LazarGanev - "Велик майстор"
lux_e_on написа:
Графе,слагай един ел котел и си свиркай
Галан ли ще е най-добре или някой български аналог?
lux_e_on - специалист
Ми като велик майстор оставям на теб да предложиш на човека решение.
Създателя на темата малко я загърби :? , но имайки почти еднакви първоначални условия (месторазположение, стени с Поротерм 38 , железобетонна конструкция и надежди да се разминем с ТИ [-o< ) ще си позволя да опиша моя случай с надежда ползата да е взаимна.

Двуетажна къща с РЗП 190 кв.м. Стени - Поротерм 38 с изключение на носещите -единичка 25 см
1-ви етаж 90 кв.м.
Кухня+трапезария+хол 42 кв.м. (едно общо помещение) с отопляем обем 120 куб. м.
Спалня 13 кв.м с отопляем обем 36 куб. м.
Коридор + антре 10 кв.м с отопляем обем 28 куб. м.
Баня 4 кв м с отопляем обем 11 куб.м
Прозорци 15 кв.м общо
2-ри етаж 100 кв.м.
Спалня 13 кв. м .
Детска 12 кв. м.
Кабинет 10 кв. м.
Спалня 17 кв. м
2-ве бани 7 кв. м
Коридори 10 кв.м.
Общ отопляем обем за етажа 183 куб.м.
Прозорци 13 кв.м общо
Смятам да топлоизолирам външно само носещите стени и железобетона с разликата от 13 см породена от зидарията с 38 -ца.Дограма 5 камерна с троен стъклопакет и "К" стъкло.Ще се топлоизолират таваните с 20см. минерална вата от вътрешната страна и гипскартон в/у нея.Стените вътре само на мазилка .
Сега на въпроса :? Възможно ли е при наличие на 700 кв,м свободен двор да се отоплявам с термопомпа земя-вода и водно подово на двата етажа и най-вече какви ще са финансовите измерения на начинанието и последващи разходи за отопление.Може би това не е най-удачния вариант ?!?Предварително благодаря за мненията Ви !
lux_e_on - специалист
Мой колега отоплява 280 квадрата къща с подово на чилър и през студените месеци плаща 200-250 лв ток,не е прекопал двора и не е стоял на студено.Лично за мен смисъла на термопомпата вода - въздух е да имаш сондаж.
lux_e_on написа:
Мой колега отоплява 280 квадрата къща с подово на чилър и през студените месеци плаща 200-250 лв ток,не е прекопал двора и не е стоял на студено.Лично за мен смисъла на термопомпата вода - въздух е да имаш сондаж.
Прекопаването точно сега не е проблем , а мисля че външна медна серпентина би спестила и място.Естествено всичко има цена и крайното решение винаги е подчинено на пресечната точка м/у нея , ефективноста , комфорта и дълговечността. :wink:
Не съм запознат с актуалните цени за сондаж , но някак си много рисково начинание е да дадеш една банда пари и да съществува възможност "еми то май тук нема достъчно дебит и ако дадеш още толкова ще слезем още Х метра надоло"
От прочетеното до сега разбирам ,че КОП-а на земя-вода е по добър от този на въздух-вода.

Тема "Отопление на къща с РП 150м2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: