• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lux_e_on - специалист
Не е много вярно да се говори за КПД при топлообменниците! Те са пасивни уреди. В тях не се влага енергия и не може да се отчете каква част от тази енергия е оползотворена – загубите в тях са само от топлообмен с околната среда, която в пренебрежимо малка и от тази гледна точка КПД-то при тях винаги е близко до 100%.

Моя грешка колега,не е КПД а КТ(коефициент на топлообмен).``Пренебрежимо малката загуба от топлообмен с околната среда ``е наложила продажбата им с черупчеста изолация или съвет да бъдат допълнително изолирани.
joro_vn - специалист
Термо главите са обикновени и са сложени долу имено за да не се влиаят от температурата в стаята.
Аз пък защо си мисля че термоглавите се слагат именно за да се влияят от температурата в стаята и да регулират количеството вода, респективно топлината отдавана от радиатора.
kok - специалист
малко е объркан в размислите си :-D ама нали вече чете в форума и получава съвети :wink: може би ще се вразуми :lol: и ще преведе инсталацията си в ред :wink: :-D
AntonBM - специалист
В интерес на истината, възможно е след като обърне посоката на помпата, радиаторите пак да останат студени на 50%! По-горе писах, че това е нормално за радиатори с термо-вентили. Просто, когато се затопли помещението топлият въздух притваря термовентила и през него протича твърде малко топлоносител. Стига да загрее радиаторите до средата и да поддържа температурата в стаята... Ако няма радиатор без термовентил, дори започва да се чува виене от тези вентили, защото помпата се мъчи да прекара водата през тях, а те са притворени.
Все пак ibogdanov, не е направил непоправима грешка с обръщането на циркулацията. И така работи, но на обратно.
ibogdanov - специалист
AntonBM написа:
В интерес на истината, възможно е след като обърне посоката на помпата, радиаторите пак да останат студени на 50%! По-горе писах, че това е нормално за радиатори с термо-вентили. Просто, когато се затопли помещението топлият въздух притваря термовентила и през него протича твърде малко топлоносител. Стига да загрее радиаторите до средата и да поддържа температурата в стаята... Ако няма радиатор без термовентил, дори започва да се чува виене от тези вентили, защото помпата се мъчи да прекара водата през тях, а те са притворени.
Все пак ibogdanov, не е направил непоправима грешка с обръщането на циркулацията. И така работи, но на обратно.
както писах, в моя случай вентилите са долу и се влиаят в по-малка степен от температурата в стаята. Ако на един метър от пода е 20 градуса, реално на 10 см от там е с няколко градуса по-ниско. Проверих и се оказа че имам въпросната бленда за принудително движение на водата.
Интересно е, защо като са отворени на макс вентилите пак не се загрява целия радиатор. Нали в този случай термо вентила не играе и би следвало водата да се движи в целия обем на радиатора.
Въпреки всички негативни мнения, за себе си съм убеден в следното - ако помпата се монтира на входа на водната риза ( смучейки от връщащата ) и водата се движи в противоток на топлината от огъня, тогава ще има по-голям ефект от загряването, съответно по-голям обем вода ще "поеме" от топлината. Както аз го направих, само с обръщане на посоката, се нарушава баланса в системата. Помпата се мъчи да компенсира естествения ток на водата, за да я засмуче от камината.
За съжаление няма как да пробвам тази теза.
В стандартното изпълнение винаги има обем вода в долната част на водната риза, която е "студена" и такава в горанта която е загрята. В моя случай се постига еднаква температура в целия обем вода. Чисто теоритично би следвало с еднаква енергия да се загрее повече вода.
Аналогично е с бойлерите - ако серпентините не се намираха в долната част, винаги ще има почти половин обем вода с ниска температура. Не ми се влиза в безкраийни спорове по топлотехника и термодинамика. Приемам, че не съм прав и ще върна първоначалното положение на помпата.
Въпреки това ако някой има възможност да смени физическата позиция на помпата и да обърне посоката ще е интересно да видим ефекта.
fbr - майстор
Противотока в котлите не съм виждал да се прави, като се обръща естествения ток на водата, а с обръщане на посоката на движение на изгорелите газове. И колкото повече обратни ходове на изгорелите газове имаме, толкова е по-голямо КПД-то на котела.
ibogdanov - специалист
Котлите са си котли, няма да ги разглеждаме сега. Всички искаме да използваме максимално загретите газове, за това си спретнах тази заигравка. Не се получи.
Върнах посоката на помпата, промих системата...
Радиаторите са ОК сега.
ibogdanov - специалист
fbr написа:
Противотока в котлите не съм виждал да се прави, като се обръща естествения ток на водата, а с обръщане на посоката на движение на изгорелите газове. И колкото повече обратни ходове на изгорелите газове имаме, толкова е по-голямо КПД-то на котела.
в камината няма как да обърнеш хода на димните газове. просто конструктиено не виждам как ще стане. може и да го е правил някой, но не го познавам. за това и реших да пробвам с водата ;)
lux_e_on - специалист
Не сърди колега,но това с обръщането на посоката във водната риза ми идва малко като да вържеш бойлера на обратно.
ibogdanov - специалист
lux_e_on написа:
Не сърди колега,но това с обръщането на посоката във водната риза ми идва малко като да вържеш бойлера на обратно.
не се сърдя :)
Исках да го пробвам, пробвах го. Не се получи ефекта.
Опитвам се да намеря начин да подобря цялостната работа на камината. Почнах с горивото - такива дърва, онакива дърва, после еко брикети. Филам с брикетите е безкраен. Колкото фирми - толкова вида и всичките със свойте недостатъци. После михан на хардуера ;) . Понеже няма как да ползвам топлината на изгорелите газове. Чисто практически трябва да разбия половината къща, за това стигнах до крайности и се заиграх с водата.
Тука няма място за сърдене. Правя нещо, не се получава, питам във форума. 3'ма да отговорят, три мнения, три гледни точки. все е нещо. Коригирам се и продължавам.
Важното е, че оставям камината да си бачка така както е конструирана. Няма с какво да и "помогна".
Явно има мометни в който просто трябва да се оставят нещата да си бачкат. Имам 8 см. изолация, прилична дървена дограма, дебели стени. Ще доизолирам покрива под керемидите ( подпокривното е изолирано с мембрана и вата) и спорам. В крайна сметка къщата е за да си живееш в нея не да я ръчкаш постояно. :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Студени радиатори на 1/2 от височината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: