Най - вълнуващия въпрос зимно време.
chegevara написа:
за котела си има котелно- аз трябва да тръгна от котела да полагам тръбите + колектори + да направя 3 отделни кръга за трите етажа + радиатори,
как да изчисля мощноста за котела+какви тръби да сложа (марка + Ф???)
От котелното тръгваш с медна тръба фи42 до първия етаж където ще е тетката за колектора,от тетката нагоре до тетката на втория етаж с тръба медна фи35 и нагоре до третия етаж с фи 28.Колекторите на етажите да са по 1 цол всеки на кран холендър и завършващ с краен елемент с обезвъздошител.При котела трябва да имаш голям разширителен мембранен съд и яка циркулационна помпа,аз ти препоръчвам на ДАБ 80/180 и хубаво управление за нея ДИКСЕЛ XR20.
failure - специалист
Не съм спец, но ето как е направено при мене - къща 3х75 квадрата външна изолация ЕПС 8см, парното е правено в последствие и начасти са прибавяни етажи:
В мазето е газовия котел - Unical plus - 10-24 кв - изчислява се спрямо отопляемия обем, но преди 6 години нямаше много избор (има много писано, но грубо 150 вата на кв.м със запас). При котела е и първия колектор от който тръгват по тавана на мазето положени в изолация тръбите - Ф16 за всички три стаи на първия етаж + баня. На етажа са монтирани по спомен около 60 алуминиеви глидера и лира. От изхода на колектора (един цол) тръгва по щранговете на банята пвц тръба Ф26 до втория етаж, където е и втория колектор - от него до всеки радятор тръбите са под замазка, като са положени в гофрирана тръба. От изхода на втория колектор - Ф20 към камина и третия етаж (под покривно) където тръбите са изцяло Ф16 и са в преградните стени. На етажа имам два големи радятора - 1600х600 и три малки - 600х600. Втория и третия етаж са изцяло мое дело, котела и първия са правени от майстор. Практиката показа че котела е достатъчен, може да работи в паралел с камината. Камината е "Прити" с водна риза (6+12 квата) с всичките си аксесуари (помпа,юпс,разширителен съд) и може да отоплява сама втори и трети етаж (с помпа) или само трети (без помпа, на самотек).
Както казах не си изкарвам с това хляба и със сигурност имам пропуски, но системата ми работи и ни топли вече 6 сезона.
lux_e_on - специалист
бързака написа:
chegevara написа:
за котела си има котелно- аз трябва да тръгна от котела да полагам тръбите + колектори + да направя 3 отделни кръга за трите етажа + радиатори,
как да изчисля мощноста за котела+какви тръби да сложа (марка + Ф???)
От котелното тръгваш с медна тръба фи42 до първия етаж където ще е тетката за колектора,от тетката нагоре до тетката на втория етаж с тръба медна фи35 и нагоре до третия етаж с фи 28.Колекторите на етажите да са по 1 цол всеки на кран холендър и завършващ с краен елемент с обезвъздошител.При котела трябва да имаш голям разширителен мембранен съд и яка циркулационна помпа,аз ти препоръчвам на ДАБ 80/180 и хубаво управление за нея ДИКСЕЛ XR20.
от котела тръгваш сФ42 но до трипътния вентил за бойлера(200л)оттам до първия етаж Ф 35,до втория Ф28 и до третия Ф22.
Krelion - специалист
Котелното трябва да изглежда нещо такова

Прикачен файл

kotelno.jpg
kotelno.jpg (82.93 KиБ) Видяна 8585 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Мамма миа - това е мечтата на всеки инсталатор, а цената му може да донесе припадък на всеки инвеститор :-D. Поздравления за старанието на майстора
BARD - специалист
Е браво Krelion наистина перфектна работа.Вярно е че припадащи инвеститори няма да го оценят но не ти трябва да се занимаваш с такива.
Последна промяна от BARD на чет фев 09, 2012 5:14 pm, променено общо 3 пъти.
VLADO66 - майстор
Туй е като интегрална схема :-D
ArturDent - Почти Безобиден
Ето и моята свинщина в размер 60х60х80см
Даже част не се вижда, защото се пада зад бойлера.
Но изненадата е че още не съм слагал данданията по слънчевите колектори и втората серпентина.

Прикачен файл

IMG_4792.jpg

Прикачен файл

IMG_4793.jpg
Krelion - специалист
LazarGanev написа:
Мамма миа - това е мечтата на всеки инсталатор, а цената му може да донесе припадък на всеки инвеститор :-D. Поздравления за старанието на майстора
Благодаря, от името на колегите.Опитваме се да правим нещата както трябва.
joro_vn - специалист
Изглежда страхотно наистина, но се надявам че сте свалили изолацията от тръбите само за снимката, че иначе тая красота топли като един радиатор от големите.

Тема "Помощ и съвети за изграждане на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: