• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Имаш много сериозен проблем! Предпазният клапан до някъде ти дава някакво успокоение, но аз нямаше да спя спокойно, ако знаех, че топлоносителя няма къде да се разширява. Съветвам те бързо да си купиш един затворен РС (10-15 литров стига) и да го монтираш към някой от радиаторите. Става лесно, най-удобно е на лирите за баня. Затваряш крановете на радиатора (лирата) махаш един от ръчните обезвъздушители и там свързваш РС-то, после пак отваряш крановете за циркулация на радиатора и махаш врътките им за да не се затварят повече. Монтирай и манометър и още един ПК (не са скъпи). Цялото това занимание ще ти струва не повече от 100 лв, но без него, може ремонта да ти струва много повече, да не говорим за това, че може и човек да си отиде.
Не отлагай! Може да съжаляваш...
batkotony - специалист
LazarGanev написа:
batkotony написа:
Ама няма предимство чак отвсякъде :razz: (например обслужване,помпане периодично,смяна мембрана,възможни дефекти по нея и т.н.,все пак затворения РС е по-сложен от отворения като устройство)...иначе разбрах,че си й фен... :-D
Какво обслужване бе човек - слагаш и забравяш. Ако изпусне въздух, той сам ще ти се обади - налягането в системата започва да варира в широки граници. Ако решиш да провериш налягането веднъж в годината- добре, ако не - здраве да е. А отворения постоянно му слугуваш - следиш нивото, доливаш, сигналната тръбичка станала кафява и нищо не се вижда, постоянен достъп на кислород, течове, мизерии. Да не говорим за компромиси при подвързването - тънки пластмасови тръби, които се запушват лесно и изолират съда, отдалеченост от котела, влошена работа на помпата, опасност от кавитация, невъзможност за употреба на автоматични обезвъздушители. И накрая какво се оказва - въпреки че си с отворен съд, пак трябва да всемеш всички предпазни мерки, както за затворен съд, да сложиш всички защити и пак да траеш мизерията на отворения? Затворен съд не се ремонтира (в повечето случаи) - издаде ли багажа след 5-6-10г - нов зая 50лв и това е.
Абе ти си уникален човек,Лазаре!Направо ме убеди! :-D Напролет ще променя и мойта система,то се е видяло... :-D Само да намеря проклетата книжка на котела ми да я снимам да видиш,че проклетниците препоръчват отворена система за мойто котле...Но това вече не ме притеснява... :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
Бе ще станем приятели ний, ама.. :wink:
Знам ги книжките, знам какво пише - тези схеми са правени в средата на миналия век и после само са копирани във следващите издания. Ето ще ти покажа схемата, която е в паспорта на Пелетерма - нов котел, отпреди 2 години. Забележи как снимката на котела са я присадили с фотошопа на стара схема и колко изкуствени стои. Има и още 2 причини за пепоръчване на отворена система - при наличие на буфер вместимостта на системата става много голям, съответно расте и обема и цената на затворения съд. Другата причина е, че трябва да отговаря на стандарт едикой си от миналия век, който примерно е отдавна остарял, но няма по-нов. Пелетния котел влиза в графата "Котел на твърдо гориво", което е смешно, ама няма как. Така че - слагай си спокойно затворения съд и това е. :wink:

Прикачен файл

Схема Пелетерм.jpg
nnikbg - специалист
Преди 6 месеца беше това на снимката от моята инструкция ,

а сега е това

" • Водогрейният пелетен котел от серията “Pelletherm v2” се свързва
към отоплителна система с ОТВОРЕН или ЗАТВОРЕН
разширителен съд. В случай, че системата е със затворен
разширителен съд, то в нея трябва да бъде инсталиран предпазен
вентил по налягане, който отваря при превишаване на работното
налягане на котела (0.25MPa)"

от Ерато

Прикачен файл

DSC05404.JPG
clio_1 - напреднал
lux_e_on написа:
Transporterr написа:
bulhomes2 написа:
И да се майтапят тия по-горе със замръзналите РС ще обясня за други. Истински случай на 150 метра от нас преди 5-6 години. Замръзнал разширителен съд на терасата. Доколкото разбирам и котела е бил на терасата. Взрива убива собственика, разрушава терасата и един голф, имаше поражения и по близкия тото пункт. Сигурен съм, че собственика до последния момент си е мислел "70-80° и нищо му няма".
което ни води до абсолютната истина, че дори на отворена система когато РС не в отопляемо помещение, е добре да има предпазен клапан.
уви.. :?

И термопредпазен вентил,че горе прочетох как човека го карал кротко на 90 градуса при замръзнал разширител.
Както казах имам клапан по налягане, термопредпазен клапан нямам (предполагам че идеята му е като вдигне много висока температура да вкара студена вода от водопровода ) когато разбрах, че е замръзнал беше на 90 градуса но това беше за малко после по кротко го давах :)
AntonBM написа:
Имаш много сериозен проблем! Предпазният клапан до някъде ти дава някакво успокоение, но аз нямаше да спя спокойно, ако знаех, че топлоносителя няма къде да се разширява. Съветвам те бързо да си купиш един затворен РС (10-15 литров стига) и да го монтираш към някой от радиаторите. Става лесно, най-удобно е на лирите за баня. Затваряш крановете на радиатора (лирата) махаш един от ръчните обезвъздушители и там свързваш РС-то, после пак отваряш крановете за циркулация на радиатора и махаш врътките им за да не се затварят повече. Монтирай и манометър и още един ПК (не са скъпи). Цялото това занимание ще ти струва не повече от 100 лв, но без него, може ремонта да ти струва много повече, да не говорим за това, че може и човек да си отиде.
Не отлагай! Може да съжаляваш...
Да това и ще направя но няма да е сега поради ред причини, на ПК ако не се лъжа пишеше, че на 1,5-2 бара изпуска а на тръбите пише че понасят 10 бара при 95 градуса / 20 бара при 20 градуса.
Попринцип идеята е това лято да се смени камината с такава за вграждане и малко по голяма, както и такава която я дават за затворена система, защото когато купих тази в книжката пишеше че е само за отворена система.
Въпреки че, май може и да се направи затворена без да създава проблеми.
AntonBM - специалист
На всички камини пишат, че са само за отворена система, за да си „вържат гащите”. Те не могат да издържат високи налягания! Нищо, че тръбите ти могат... Камината може най-много 1,5-2 Bar, за това за тях е препоръчително да се слага ПК 1,5 Bar. Така се гарантира, че налягането няма да стане повече от 1,5 и ризата трябва да издържи. В твоят случай, когато слагаш РС трябва да изпуснеш балона до 1 Bar, ако е напомпен на повече.
На първо време изпусни налягането от един от обезвъздушителите на лирата. Ако тя е с долно свързване и е по-висока от останалите радиатори може да махнеш изцяло единият от обезвъздушителите и така системата ти пак ще работи като отворена. На практика лирата ще стане отворен разширителен съд. Ако обаче имаш тръбни участъци които минават на ниво по-високо от височината на лирата, това не е възможно – т.е. не махай нищо по нея. Само ще объркаш работата на инсталацията. Стискай палци и следи внимателно температурата на водата...
ArturDent - Почти Безобиден
Пишете, да се пусне циркулация през разширителния съд. На мен ми се струва, че все пак има някаква циркулация макар и гравитачно. Дори и при тръба само за допълване.

При мен разширителя е на 3 метра вертикално от помпата/камината.
Вързан е на "топлата" вода.
Намира се в подпокривното пространство с 10 см вата изолация. Температурата там пада под нулата.
Но когато реша да проверя дали не е замръзнал (сутрин), при малко допълване от него излиза вода с температура поне 25 градуса.
Като допълвам най-много литър, а съда е 30+ литра - т.е. моето допълване с гореща вода едва ли го стопля толкова.

Струва ми се, че поради естественото движение на топлата вода нагоре, то и разширителя се затопля.

П.П. Иначе съм боднал един предпазен клапан на 1.5 бара и мисля че е достатъчно за застраховка.
clio_1 - напреднал
В крайна сметка с малко зор днес размразих тръбата, нямаше спуквания и други щети източих малко от системата и налях 8л антифриз и 4-5л вода, сега уреда показва че антифриза е на -30 градуса.
Надявам се, че няма да създава повече проблеми този сезон :)
И все пак днес си купих и уред за налягане, не съм го монтирал още но скоро и това ще стане :)
batman - специалист
А преди преди това антифриза в системата ти за колко градуса беше?
clio_1 - напреднал
batman написа:
А преди преди това антифриза в системата ти за колко градуса беше?
Ами последно го мерих началото на декември и беше на -18 градуса
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Замръзнал разширителен съд ?!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: