Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kok - специалист
syncho написа:
Аз не знам защо тези настройки изобщо са ги оставили отворени... Къде му е работата на българина да пипа там? Клиента изобщо не трябва да се занимава с тия настройки. Аз никога няма да седна и да се чудя товя сега на колко, онова на колко... ми не е моя работа. Има си хора, които са го настроили. Като не работи добре да дойдат да си го оправят. Но нали трябва от всичко да разбираме и навсякъде да пипаме... после що ми харчи толкова...

то хубу ама като си вземеш от някой скапани пелети и хоп не работи ми сега да викаме майсторите (дето и без това не идват на време ) да ни настройват горелката или котела щот не бачка :-D нека да си пипат хората из менютата ама с мярка де :wink: :-D примерно за тези слйнчогледовите пелети съм съгурен че ще трябват други настройки :wink: :-D
syncho - майстор
kok ами такива майстори сте си избрали :) То и за това хората си взимат пелети за целия отоплителен сезон, а не по чувалче на ден, за да са сигурни, че няма да имат проблеми. Дърва като си купуваш за зимата си купуваш за цялата зима, а не за една седмица и после от бакалията за следващата и така...
Здравейте, спецове!

Помагайте в избора... Става дума за къща под Витоша, сега съм пред разрешение за ползване. Май съвсем на финала. Есента сложихме радиаторите. За разлика от ел инсталацията, ВИК, дори слънчевите колектори, ОВ инсталацията я прави не фирма, а един стар майстор, който познавам от доста време. След като пусна всичко както си беше проектирано, един ден докара с Москвата един котел , свалил го бил от една къща, където слагал газов и го сложи, за да направим проби, без радиаторите, беше сложил по една тръба от топлия до студения извод за всеки радиатор. Направихме пробите и а денс да си отнесе котела, а утре, то цената на желязото се срина (беше преди 2 години) и така и остана самия котел. Есента, като сложих радиаторите го викнах, потегна го (смени цялата задна стена, защото беше явно оставян без вода и разпънките по средата бяха изпуснали, завари го наново и сега тоя котел стои и о, чудо, работи... Снимал съм гом за да видите за какво става дума. Човека, който ми монтира слънчевите колектори го гледа и казва, че бил правен много кадърно, от дебела стомана, с два или три хода в горната си част, с тръби от задната и двете станични стени – дебели около 5 см в диаметър, безшевни и бил със сравнително голяма площ, която давала добро КПД. Факт е, че за Нова година, като решихме да се качим да празнуваме там с приятели го запалих и за 2 дни с общо около 300 кила донбаски въглища (6 чувала по около 50 кила, поне за толкова ги продават), от 4 градуса, в тази никога неотоплявана къща температурата стигна 23 в новогодишната нощ.
Е, хамалогията всички я знаем.

Общата площ на къщата е около 330 квадрата, но като махна терасите, гаража и т.н., отопляемата е 225 квадрата, като височината е около 2.93 средно, има емпоре между първия и втория етаж и кубатурата е голямка – към 660 кубика. Мощността на поставените алуминиеви ребра е общо 23.6 киловата. Постигнатото отношение Ватове на кубик е около 35. Изолацията е добра, 8 см ЕПС по тухлите (строено е с тухла четворка) и 6 ХПС по бетоновите елементи и там еркери, под тераси и т.н., естествено с читава дограма с К стъкла. До сега в къщата зимата температурата не е падала под 5 градуса, като и до момента не съм настлал ватата на последната плоча – там е студен покрив и съм предвидил 10 см. вата върху плочата.
Да де, ама сега има вече вода в системата и с тая люта зима през вечер ходя да паля и да слагам поне чувал въглища че да подгрее бойлера – него ползвам като буфер, той е 300 литров и чрез двойната серпентина, която има в него при оставени помпите на парното и на кръга към него да работят отдава топлина в системата толкова, че да не й позволи да замръзне... или поне за мое успокоение, пак казвам, че до сега не е падало вътре под нулата, но знам ли в тия продължителни студове... Не сипах пропилен гликол в системата, защото когато се сетих за него, вече не можах да намеря, едни ми докараха, но се оказа , че за обикновен антифриз са ми взели по 6 лв/.литър – ако мине номера- и им го върнах. Монтирах скоро и 4 Ватов нагревател на бойлера (на снимките го няма – правих ги преди това), с термореле, нагласил съм го на 5 градуса за да се предпазя от измръзване когато не е вече топло...
Сега съм се заровил за да търся някаква алтернатива на кюмюра, естествено. Предлагат ми да ми монтират горелка Iwabo (май така се казваше, шведска) модулираща, до 30 кв. мощност на този котел. Чудя се дали да го правя, дали ще работи свястно, и дали няма да ми изяде ушите или да си взема направо един котел на пелети на който производителя е казал какво е КПД-то...
Разбира се, понеже още не съм взел решение за самия котел, не е изцяло довършена инсталацията, имам предвид – няма никаква автоматика, пускам ръчно помпата щом стигне 40-50 градуса (по-нататък мисля да направя байпасиращо устройство, което да управлява това, там с трипътен вентил, коментирали сте го в други теми), няма регулатори, освен задължителните обезопасяващи системата но са по налягане, няма нищо друго, освен един ЮПС и то само на собствените му батерии, но там проблем с тока, слава богу, нямам...
Разчитам на мненията ви и съвет - дали според вас този котел би могъл да върши работа, или да купувам нов... Само горелката ще ми излезе около 5.5 К с монтажа и настройките и шнека, иначе гледах котли различни, примерно Дефрото идва към 9 бона....

Качвам снимки. Имам и такива на котела отвътре, но ще ги кача довечера.

Прикачен файл

DSC05205.jpg
котелното
DSC05205.jpg (54.4 KиБ) Видяна 3845 пъти

Прикачен файл

DSC05201.jpg
подаващата и връщащата тръби и помпата за инсталацията
DSC05201.jpg (45.07 KиБ) Видяна 3845 пъти

Прикачен файл

DSC05198.jpg
групата за слънчевите колектори и двете помпи-едната за рециркулация, другата за водата към бойлера
DSC05198.jpg (39.43 KиБ) Видяна 3845 пъти

Прикачен файл

DSC05197.jpg
300 литровия бойлер с две серпентини
DSC05197.jpg (41.54 KиБ) Видяна 3845 пъти

Прикачен файл

DSC05202.jpg
самият котел
DSC05202.jpg (40.86 KиБ) Видяна 3845 пъти
akachev - помощник
Благодаря на всички от форума,които откликнаха на затруднението ми.С помощта на Axial успях да си реша проблема. Между другото колегите,които сме с Пелетерм не е лошо да помислим за една обща доставка около 20 тона от тези Врачански пелети по 200 лв тона. Така ще платим един транспорт. Еднопосочният превоз София-Варна е около 650 лв и може да се наложи да платим един празен преход София-Враца (около 300 лв), ако не се намери товар в тази посока. Но това може да го направим примерно пролетта или лятото (ако има мераклии). Освен това пренастройката на котлите ще бъде само една за сезона,а не да се променя при всяка смяна на пелетите.
syncho - майстор
stefan_b помисли дали реално може да се чисти този котел от пепелта, която ще остава в него. Имам предвид там, където са му ходовете на изходящите газове. Другото, което трябва да се замислиш е, че горелката ще ти дава насочен пламък, който ще блъска на едно място в котела от където може да ти създаде проблем. Като цяло нищо не пречи да му изцапкаш една горелка, но важното е дали ще върши работа и дали няма да ти направи по-голяма беля от колкото полза. Като гледам котлето изглежда доста стабилно и големичко. Просто трябва да се прецени дали няма да се развали само...
gizdo - специалист
stefan_b написа:

Разчитам на мненията ви и съвет - дали според вас този котел би могъл да върши работа, или да купувам нов... Само горелката ще ми излезе около 5.5 К с монтажа и настройките и шнека, иначе гледах котли различни, примерно Дефрото идва към 9 бона...
Според мен 5500лв. са много само за горелка пък макар и шведска. Съфоромци много се хвалят с Пелетерм- а, който е на подобни пари. Аз лично съм с горелка за 2000лв. и котел за 1600лв. и отоплявам такава квадратура. Всичко зависи от това какви пари си готов да прежалиш за такова нещо, естествено по- скъпото е по- добро, но има и добри комбинаций за по- малко пари.
Не се лъжи да слагаш горелка на този котел, защото пламъка ще бие на едно место и ти дефакто ще отопляваш водните ризи само с топлите газове, така КПД-то ще е много по- ниско отколкото, ако пламъка минава директно през глидерите.
filmatoplo - майстор
:) Коледа мина , ама си направи един подарък с чисто нов пелетен котел :wink: Пелетерм , ако пък искаш по евтин вариант -модела на gizdo.
nnikbg - специалист
Филме, бях останал с впечетление, че си фен на пиролизните котли. :-D .
Между другото , вчера бях на гости и там се утопляват с Атмос. 3 етажа къща с 3 семейства , умрях от студ щото няма кой да слага дърва. Паралелно с парното работи и климатик, а в спалнята нощно време цъка една духалка щото ставало мнооооого студено. Та ако няма параджия най-добрият вариант е Пелетен котел. :supz:
filmatoplo - майстор
Още съм им фен , понеже по моя странжански край дървата са най евтиното гориво засега , но трябва инсталацията ти да е направена така , че параджията да не се ангажира с часове при котела .До сега почти не съм срещал такава инсталация правена от друг човек , има но с някои забележки.Миналата година 2-3ма с моя помощ си направиха що годе системите :wink: .За сега пелетите при нас са скъпо гориво,има няколко желаещи , ама за догодина :wink: .
niki_nadj - специалист
ПРОБЛЕМ !!! С дакон ера съм.До сега в студеното време не съм забелязвал налягането в системата да се покачва повече от 0.8вар. С отворена система съм.Днес засилих малко горелката , покачи се тем. на водата на 70гр. и .... О БОЖЕ!!! Гледам 1.5вар !!! Намалих мощността на старото положение и всичко се нормализира. сега го загасих за почистване и гледам стрелката отиде на 0.5вар. Та въпроса ми е : Да се притеснявам ли за нещо? да не би да е замръзнал разш. съд понеже е на тавана а там е много студено? Все пак има изолация и помпата работи.Радиаторите си топлят.Незнам ,МОЛЯ УСПОКОЙТЕ МЕ....или да нощувам при котела.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: