• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LZ - специалист
В последно време топля хале около 1000 м3 с ето това:
http://vbox7.com/play:3ec9128273
Мощноста е малка, а и халето е абсолютно неизолирано и с ламаринен покрив, но системата все още на експериментален етап. Лятото ще поработя върху нея. Идеята е да се направи максимално автоматизирана.
joro39 - специалист
колега дай повече инфо за установката или чиртежи.
LZ - специалист
Чертежи не съм правил. Нещата са съобразявани по време на изработката.
Принципа на горелката е патентован от Robert Babington
патент
Главата представлява "калпакчата" гайка, M12 с пробита дупка 0.3 мм. В нея е навит болт пробит по средата на който е заварена тръба по която се подава копресиран въздух.
Информацията съм събирал от нет-а, има много писано по въпроса.
Лятото мисля да подходя по-инженерно с 3d модел, чертежи, контрол и управление не само на горелката но и на топлобменника и цялата система. Е, поне това е плана за сега
joro39 - специалист
Лятото мисля да подходя по-инженерно с 3d модел, чертежи, контрол и управление не само на горелката но и на топлобменника и цялата система. Е, поне това е плана за сега
ще чакам че не намирам нищо, пък и английски не знам.
LZ - специалист
А, как не намираш. Има купища информация в нет-а. Ето примерно търсене в google:
"Babington burner"
или на руски:
"Печь на отработке принципа Бабингтона"
Ето един линк с описание на руски на принципа:
Бабингтонова горелка
И аз мисля някой ден да оформя резултатите от моите експерименти, ама нямам време за това в момента.
medo5303 - напреднал
LZ може ли да се автоматизира тази горелка,като постигне дадена температура на водата да се спре горелката и като изстине водата да се запали горелката,като нафтовата горелка?
LZ - специалист
medo5303 написа:
LZ може ли да се автоматизира тази горелка,като постигне дадена температура на водата да се спре горелката и като изстине водата да се запали горелката,като нафтовата горелка?
Според мен може. Лятото една от основните задачи е да се нарави системата максимално автоматизирана. Според мен това не е особен проблем. Първо ще наравя опит да направя заалването с автомобилни бобини и ако не стане с високоволтов трансформатор, както е при заводските горелки. Управлението ще е с микроконтролер, нещо от сорта на Arduino и малко електроника - датчик за огъня, темератури, нива и т.н. Все пак не е совалка.
medo5303 - напреднал
Маслото няма ли да е трудно да запали като нафтата,трябва да се види оригиналните горелки как палят.Иначе мисля че ще стане с бубина,а може и да се намери такъв траф за нафтова горелка,има хвърлени горелки от старите българските ония големите за парно и за печките в кухните.Датчика за огъня е фотоклетка.
LZ - специалист
Няма проблем, пали се с волтова дъга. Когато е подгрято горелката добре го разпрашава и няма проблем да се запали.
Явно никои от вас не е виждал какво представлява печките които се предлагаха в началото на темата за 2500- 3000лв. Преди 2 години работех в автосервиз /не в България/ които се топлеше с такава, беше Немско производство. По устроиство е много близка до нафтова, няма дозатор или дюза, зъбна помпа с малък дебит и две степени на мотора и тръбичка до горивната камера. Камерата е като на нафтова печка но с вентилатор, дъното е кръгло като тавичка и изрязано в единия краи като парче пица, но малко не до средата. Тази тавичка е чугунена и в средата има халка за да може всяка сутрин да се вади и чисти - изрязаната част е за да мине през тръбичката, после я вкарваш и завърташ леко за да тече маслото в тавичката. Отделно има вентилатор които се включва когато загрее да духа топло, даваха и да топли 300кв2 помещение а и наистина топлеше. Гореше на ден около 10л масло и за една зима не сме чистили кюнци. Всичкото това го казвам за да разберете колко е просто по устроиство, а и самият аз имам опит от Бъгария с изработката и отоплението с такива печки. Не ползваите дюзи, дозатори и тръби за подгряване на маслото. Тръбата в която се подгрява след един месец ще има толкова нагар, че капка няма да пусне. За електродъгово запалване или подгревна свещ също мисля че няма да стане / да не кажа че съм сигурен/. Нафтата ако я запалиш един път тя гори а маслото не, дори и на 100гр да го подгрееш то пак не гори трябва да се загрее цялата горивна камера за да изпарява маслото. За котел ще е добре ако се направи на две степени - една работна и една която да поддържа температурата в камерата. Надявам се да съм ви бил полезен. Успех.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Някой знае ли нещо за печка работеща с отработено масло?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: