• 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BobyB - специалист
srusev написа:
BobyB написа:
kyxap написа:
30 000 лв. за дограма и изолация, 2000 лв. на сезон за отопление. След изолация и дограма да речем, че тези 2000 лв. стават 1000 лв. 30 години по 1000 лв. = 30 000 лв. Наистина бързо се връща тая инвестиция.
Триетажна къща по 150 квадрата на етаж няма как отвън да има само 150м2. По-скоро 500-600, което заедно с цената на хубава дограма много лесно може да стане 30 000 лв.

Замисли се бе колега, кви 500-600 м2.
150м2 са 10х15м стая да речем.

При 3 м височина на изолацията.

3х15 - 45 х 2 страни = 90 м2
3х10 - 30 х 2 страни = 60 м2
Общо: 150м2
Да има чупки тури още 20м2.
170м2.
Тавана ако се изолира още 150м2, ама може да е с вата което е доста по-евтино.

Повече от 6000лв. са неосновано високо.

Дограмата (хубава петкамерна златен дъб с К-стъкло) при нас е около 170лв./м2
4000 лв. да излезе.
И като му паднат разходите на 1000лв. на сезон за 10г. се избиват.
А другите 2 етажа?
srusev - специалист
BobyB написа:
А другите 2 етажа?

Е, кой да чете!

:?
ESPACE - майстор
LazarGanev написа:
Това Вило оттогава в това положение ли работи?
Баща ми като си прави парното преди доста години остави помпата вертикална. От тогава му пея да я сложи както трябва, а той само ми вика "Нали работи". Аз пък му викам, че няма да е за дълго, а той само махва с ръка. Не се чупи животното сигурно поне 10 години има вече че и не иска да му сложа термовключвател и върти денонощно. Добре си била системата. Та здрав добитък излезе Вило-то.
kostadin_spasov - специалист
5 - m3 дърва /дъб,акация, габер,цер/вид дъб// и 500-600кг брикети за сезон, 125 м2 активна /обитаема площ/.Отоплявам с старо БГ чудо / пура/ и съм с малко дете на 4 години .От 5 години е така, но от вътре 4 от 5-те стаи са с вътрешна изолация / вата и ГК/ и дървена дограма и само северната / хола е с ПВЦ/ , но никъде пердетата не "танцуват", е в банята само вкл. печка на ток, но щерката "шета " на всякъде и всички врати са отворени.Става въпрос от етаж от къща, и отгоре няма никой.Мечтаех си да налепя отвън стиропор, но ми отъня джоба в последните 2-3 год./криза/ и ще почака :weedman:
ПС.: Това е в Панагюрище и сга точно отвън е -11, вътре в хола е 23, в детската и спалнята 25, а в кухнята която я съединис дневната е 32 / не пада под 30/ :supz:
iulian - напреднал
Току що се връщам от местното топливо / Гоце Делчев /.Цената на тон донбаски въглища е 480лв :shock: .Миналата седмица бяха 360лв.Стоварени са на открито и са подгизнали с вода. :evil: Айде да не използвам вулгарни думи че доста трябва да пиша.
batkotony - специалист
Те и за дървата преди малко казаха по новините,че са станали 120лв/кубик...Абе държава сме...
sian - специалист
Колега trichocephalus оплакваше се от задръстване на питите, каза че ще опиташ с донбас . Какви са резултатите?
Привет на всички съфорумци!

Отдавна чета форума и черпя информация. Да кажа и аз с какво се отоплявам. Отоплявам апартамент тухла 1(ужааз) етаж, частична външна и вътрешна само в детската. Сменена дограма с пвц, 3-камерна немска стъклопакетите са с Ка стъкло.
Като квадратура 88кв по нот акт. Кухня 10 , хол около 20 спалня 15 детска 12, безсмислен килер. Радиаторите са ламаринени на Стражица 3 платна монтирани от създаването на блока съотв. пресметнати. Никога не беше влизала вода в тях до преди 5г. Съответно не текат. Купил съм само едно радиаторче за коридора. Сложил съм бойлер със серпентина. Преди се топлех с камина Прити която беше без водна риза и на която и сложих. Ризата е п-образна отгоре има 3 реда безшевни тръби разположени шахматно.Колко киловата стана...по косвени методи над 12 киловата. Разход 2 тона дърва палет разпалки около 1,4-1,6 кубика салкъм (има месна фабрика за дървен материал и продават отпадъка) и въглища доНБас всичко приблизително 600-700 лева в зависимост от зимата. Гърбел колкот щеш, пушилки....кееф на буци. Самата камина заредена трудно изкарва повече от 2-3 ччаса и все трябва се ръчка. Като додат преходните сезони комина съответно тегли когат му е кеф, а кат духне южняка...ходим с противогази. Сега съм с пелетна камина с водна риза българско производство 16 киловата по паспорт. Пелети от техноууд. Добре горят малко пепел, пробвах със свищовски-ужааз. Със шуменски...на кантар със свищовските. До тук съм изгорил 1,2 тона на техноууд, 20-на на шумен и свищов. Може да звучи странно но това е!!
Сложих на 4-те радиатора термоглави. Като беше голямата зима харчеше по 2 чувала на 24 часа темп навсякъде 22-24.
Сега е по чувал на ден не работи непрекъснато а на 2 часови пояса- 10 до 13 и от 16 до 24 защото става топло и почва често да гаси и пали в резултат изгоря запалката.
sian - специалист
LZ2PPD каква марка е камината?
Производство е на Термоинженеринг-Разград
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: