• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
batkotony - специалист
Не случайно страната ни я наричат страна на абсурдите или Абсурдистан,както беше казал на времето Тодор Колев.И ако смея да запитам що е то туй животно "пространствен" кубик?Какви са тея алъш-веришки простотии и кубика ако не е пространствен(триизмерен),какъв е тогава-равнинен?Баси и простотията,баси и търгашеството!!!И това не го казвам от позицията на пряко ощетен,не.За този сезон съм готов до края на зимата и нямам грижи,но ми е болно,че такива неща се случват все по-често и за да може шепа "тарикати" да припечели някакви нечестно изкарани пари маса народ страда... :axe:
А ето и за тях: :finga:
Сиромах човек-жив дявол е казал народа.Винаги ще измисли как да оцелее.Лошото е,че като цяло не отиваме на добре...Направо ми се :vom: от тях...
ArturDent написа:
При нас ги продават на тон...
Мокри,нали... :|
Svezar написа:
Интересно ако ида в някой склад с ремарке да речем 2 кубика и кажа че ако цената е 75лв ще му дам по 85лв на кубик ама аз да си напълня сам ремаркето до ръба където са 2кубика дали някой ще се съгласи ??
Няма,разбира се... :lol:
Сещам се преди няколко години един хубавец дойде да ми докара 5 кубика дърва и се бяхме разбрали да са нарязани.Докара ги с един камион на метровици и започна да ги реже на място и да го хвърля.Аз започнах да ги редя ,но не успявах да му насмогна и той свърши и поиска да му платя,че бързал...Платих и той веднага изчезна.Каква беше изненадата ми,като ги наредих-3 кубика точно...Веднага му звъннах и знаете ли какъв беше отговора му?-Абе аз те видех,ти много плътно ги редиш...
Какво да говорим повече...
Svezar - специалист
batkotony написа:
Веднага му звъннах и знаете ли какъв беше отговора му?-Абе аз те видех,ти много плътно ги редиш...
Какво да говорим повече...
Ами да,ти не знаеш ли че има европейски стандарт дървата да се редят с повечко въздух между тях че иначе им е тясно и не са щастливи...като кокошките :mrgreen: Човека ти е докарал метровиците по стандарт а ти по ганьовската....плъъъътно :-D
mcm - специалист
Същата история имах като теб, само че аз уведомих горските, казаха ми не е наше задължение количеството. Отговорих им че е тяхно задължение липсата на издаден документ, опитаха се да ме заплашат с акт, че нямам превозен билет, е казах им да идват да пишат но има още поне 20 къщи от селото за акт и да не забравят и кмета развеждащ търговците. Подвиха опашки и казаха, че ще се погрижат за проблема, обещах им ако се случи втори път няма да се занимавам с тях а директно с ИАГ.
Запитвали ли сте защо вече не дават на населението да сече дърва за огрев по такса на корен, ами много просто, обръчите от фирми около министерството на земеделието няма какво да папкат.
pavkatay - майстор
Това е част от бита и обичаите на българина-да се вълнува и коментира отговарят ли кубиците на докараните дърва на заплатените.
Аз съм раждан и живял на ТЕЦ и когато ми се наложи да купувам и хамалувам с 30-ина кубика дърва годишно в продължение на 7-8 години, защото така си отоплявах обектите направо бях шокиран от спокойствието на продавачите и купувачите. Надлъгват се едни други и се радват, когато някой прекара другия.
ArturDent - Почти Безобиден
Колеги, какво да ви кажа.... на тон, на тон...
Поне кантарите минават някаква проверка от метрологията, а тия "условни" кубици никаква.

Поне мога да си направя сметката: За мокри дърва 1 тон = 1.2 ~ 1.3 кубика. Сухи 1.5, ама няма такива.
Но това важи за "меше" (тъмен дъб). За акацията отива към 1.6 за тон, мокри.

Моето наблюдение е че сериозните търговци продават на тон. А търгашите на "условен" кубик.
На тон ще те излъжат най-много 10%, а на кубик може и до 30% да го докарат.
schuldiner - майстор
Във Варна къде освен на Топливо продават на тон? То на всеки е ясно, че сурово и сухо е различно тегло, но затова нормално дърва се пазарят до септември. Сега приемаме, че ни правят услуга - наистина продават куб, а не кубик и не го крият.
Аз не смятам, че ме мамят, макар да ми идва нанагорно вече... Дървата за огрев се продават на свободен пазарен принцип и явно пазарът е такъв, да поема точно определени цени и разфасовки. Ако чак толкова не ми отърва, никой не ми пречи да си поръчам прицеп 40 кубика, да си ги разтоваря, да си ги нарежа, нацепя, подредя и излишните да ги пусна на познати. Обаче преди 5 години го направих с 20 кубика и като цена наистина излезе далавера, но няма да повторя...
Стефко - специалист
Аз съм на централно парно. За януари съм платил 51 лв. За тристаен апартамент, саниран. Но не това е въпроса. Жалко е, че по време на криза има мародери. Това са индивиди / т.е. не са хора/ които извличат печалба по време, когато хората са в бедствено положение.
firebrand - специалист
1.Отиваш и си купуваш не нарязани дърва с дължина 1 или 2 метра.
2.Мериш ги на място широчина по дължина по височина.Сметката ще ти покаже пространствените кубици.
3.Разтоварваш си ги вкъщи и ги режеш на каквато дължина си искаш.
Е така няма да те излъжат.
Пространствените кубици умножаваш по 0,46 и получаваш плътните.
Строителната дървесина се мери с клупа в плътни кубици.
И накрая на въпроса колко ни лъжат с нарязаните дърва?
Плащаш 1 получаваш 0,5-0,6.
iulian - напреднал
Тежката зима /най -вече ниските температури през януари и до момента / ме принудиха да си закупя малко въглища-донбас.Никога не съм горял въглища / с камина прити съм 18-6 квт./ . В къщи стана ТЕЦ-жестоко :-D .
Както писах в една друга тема-цена за тон донбас 480лв.Та така ,всеки използва момента.Въпреки че живея буквално насред балкана сериозно се замислям да мина на основно гориво въглища.
roly - специалист
Аз не доумявам как може хората да купуват дърва при положение че калорийността на въглищата е 5 пъти по- голяма?
По- лесно ли е, от малоумие ли е?!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Колко ни лъжат с дървата за огрев !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: