Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vache - специалист
Отчитам се! :) Човека дойде, пресвърза нещата и сега стационарния датчик командва само горелката (он/оф), а помпата се командва от датчик на водата. Сега термодатчика на котела е насторен на 70 градуса, помпата да отваря системата на 55 и ще видим. Сипахме 2 чувала и засичам за колко време ще отидат. Ужас! Голямо изнервяне с тия чувалища скъпи пелети. Иначе сега чакам системата да си влезе в режим и да постигне температурата на стаята и да видя как се включва. Но засега доста рядко чувам да "тропат зарчетата", а радиаторите са врели :)

П.С. Имахме разговор за това, че сме поставили термостата на бойлера на Т 55 градуса и той непрекъснато пуска горелката. Аз днес бях намалила на 45 градуса горелката защото непрекъснато работеше. Термодатчика на котела почна да я изключва, но бойлера като е настроен на 55 я пуска да докара температурата, която не може да стигне дефкто. Абе ще видим сега как ще бъде. Досега както беше свързано всичко и мобилния датчик спираше помпата се получаваше рязък спад в Т в системата и после все едно я пускам наново горелката. Това дава също голям разход.
Ще пиша как върви разхода.

Много благодаря на всички, които ми писаха, беше ми мног полезно! =D>
zgi - помощник
LazarGanev написа:
Кое точно им е суперското, освен че са скъпи?

Супер като характеристики ма производител, но мен това не ме интересува. Питам дали някой се отоплява с такъв. А колкото до ератовските ПЕЛЕТРМИ извини ме LazarGanev, но само ти в целия форум си положително ВПЕЧАТЛЕН. Колко е комисионната от поставянето на един котел на Ерато? Впрочем цената им е като на Ератовските.
LazarGanev - "Велик майстор"
zgi,кажи кое те впечатли толкова на тези котли Тангра? Външния вид или "Приказките от 1001 нощ", които ходиш да слушаш във фирмата и после обикаляш форумите и ги преповтаряш? Не знам защо обаче си си втълпила, че този котел е от един клас с Пелетерма - може би ползваш като ориентир цената, която е около 6000лв, но аналогичния котел от Ерато е ДаконЕра, който струва 3000лв, аналогичен котел от БГ Терм е Ватерланд, който също струва 3-4 хиляди лева, аналогичен котел е Фероли, и неговата цена е там някъде, Това са котли с присадени горелки, чийто шнек качва пелетите на височина и после те падат гравитачно към горивната камера. Проблемът на този тип котли е че горивната камера се задръства, ако пелетите са некачествени - образува се шлака, колкото юмрук, която няма как да падне в пепелника. Тангра били сложили дюза за почистване с въздух :-D - знаеш ли кога ще падне тая шлака с духане :-D ? И тази дюза си я подвързваш към домашния компресор. Нямаш такъв ли? Ами бегом да си купиш! Можеш да си го сложиш под спалнята да ти лангърка и да те стряска през нощта.
Ето ги характеристиките на котела според сайта им:
- Работна мощност на котела – от 17 до 30 kW, настройва се в зависимост от вашите нужди.
- Висока ефективност и работа с различни по вид и качество пелети – КПД > 95%
- Голям водeн обем на котелното тяло (320л.), при което отпада нуждата от използването на допълнителен буферен съд.
- Следствие на големия воден обем – сравнително редки включвания на горелката за продължителни периоди от време при работа в номинален режим, което значително повишава живота и ефективността на съоръжението.
- Автоматично регулиране на постъпващият в горелката на котела въздуха, водещо до по-голяма ефективност, независимо от моментната коминна тяга или други странични фактори.
- Автоматично почистване на горелката.
- Дигитален контролер за лесно управление на горивния процес и възможност за свързване към външни устройства.
- Всички връзки на котела са извадени на горният капак, което спестява място и облекчава монтажа.
- Пелетният котел се състои от два отделни модула с еднакви габаритни размери – котелно тяло и бункер за пелети.
- Модулите са опаковани отделно и се сглобяват при монтажа съгласно иструкцията.
- минимална мощност на котела 17кВт - това според теб е добре, така ли? При другите котли минималната мощност е 9кВт и пак идва много. Ама като си купиш ще си говорим
- КПД> 95% - да бе, да - че и независимо от качеството на пелетите
- Голям водeн обем - 200л буфер за 3000лв ли ти трябва? (Щото толкова е разликата в цела и литража с ДаконЕрата :)
- Автоматично регулиране на постъпващият в горелката на котела въздуха - това добре, но дали е така - никъде не е описано как става :? И въобще липса всякаква документация на сайта, само инструкция за монтаж, коъто потребителя не го интересува, нали сервиза ще го монтира?
- автоматично почистване с въздух :shock: :lцl: :axe: :lachtot: :-"
Та - това са всички "предимства" . На тебе кое ти хареса - чакаме да си купиш и да споделяш. Колкото до моите впечатления от Пелетерма - те са на базата първо на подробната техническа документация в сайта, а вече и на наблюдение на достатъчен брой монтирани бройки, повечето от които са на хора от форума и споделят най-редовно своите положителни и отрицателни впечатления и всичко, което ги вълнува. И голяма част са инженери или други технически грамотни лица, така че нямам и най-малък шанс за заблуда. Ако съм препоръчал Пелетерма, това е не защото е идеален, а защото е ПЕРФЕКТЕН ЗА ЦЕНАТА СИ. А пък иначе всяка техника си има кусури. Колкото до "комисионната" , като жлъчно се изразяваш, или отстъпката - бъди сигурна, че на Ерато отстъпката е най-малка, но не това е водещото за мене, по скоро моралното удовлетворение от доволен клиент. Нищо не ме свързва с Ерато - ако утре се появи по-добър котел на подобна цена - ще препоръчвам и него. Има много по-добри вносни котли, но на двойна, че и на четворна цена - тях също ти ги препоръчвам :) . Остани си със здраве и хайде - взимай я тази Тангра, че само от нея нямаме впечатления във форума :)
nnikbg - специалист
П.С. Имахме разговор за това, че сме поставили термостата на бойлера на Т 55 градуса и той непрекъснато пуска горелката. Аз днес бях намалила на 45 градуса горелката защото непрекъснато работеше. Термодатчика на котела почна да я изключва, но бойлера като е настроен на 55 я пуска да докара температурата, която не може да стигне дефкто
До тук добре със стайния термостат. Обаче остава проблема със свързването на термостата на бойлера. Нека той да управлява помпата която захранва бойлера , а не горелката. Успех.
До колкото подразбрах нямаш трипътен смесителен клапан който да поддържа връщащата вода към котела минимум 60 С. Той също сваля разхода на гориво - личен опит.
zgi - помощник
Благодаря ти LazarGanev. Отговори ми на доста въпроси които си задавахме докато ходихме да обикаляме и да слушаме "Приказките от 1001 нощ" Тази шлака като овча глава я видяхме и това че минималните кВ са 17, също ми направи впечатление, но явно не си зададох въпроса както трябва. И повярвай ми последното нещо което ме интересува е търговската отстъпка. Да не разбирам от тия работи и затова питам. Моя ресор е съвсем друг и няма нищо общо с отоплението. Нали затова са тези форуми. Благодаря ти още веднъж за съпоставката между всички котли защото това исках да знам. И все пак ще си позволя да те попитам. Как е решен въпроса със почистването при Пелетерма /на дюзата,на димоотводите и въобще/? Това което искаме е да НЯМА дежурства около него и дали можем да го оставяме около седмица само да поддържа темп. От газ ме е страх и затова гледаме към пелетите. Искаме обаче да имаме и алтернатива защото нищо не се знае, но май дървата отпаднаха зареди ниското КПД на комбинираните котли. Мисля, че няма нищо лошо да ходиш и да питаш. Така, че, ще продължим да го правим докато не вземем правилното решение НАДЯВАМЕ СЕ : 8-[ : Благодаря за всеки един съвет на всички във форума.
vache - специалист
nnikbg написа:
П.С. Имахме разговор за това, че сме поставили термостата на бойлера на Т 55 градуса и той непрекъснато пуска горелката. Аз днес бях намалила на 45 градуса горелката защото непрекъснато работеше. Термодатчика на котела почна да я изключва, но бойлера като е настроен на 55 я пуска да докара температурата, която не може да стигне дефкто
До тук добре със стайния термостат. Обаче остава проблема със свързването на термостата на бойлера. Нека той да управлява помпата която захранва бойлера , а не горелката. Успех.
До колкото подразбрах нямаш трипътен смесителен клапан който да поддържа връщащата вода към котела минимум 60 С. Той също сваля разхода на гориво - личен опит.
Термостата на бойлера е аналогичен на термостата на котела. Има сонда, която е свързана в бойлера. Отделно има датчик, който пуска помпата на бойлера на опредлена Т на водата, аналогично на помпата на системата. Иначе какво ще топли бойлера? Когато Т в стаите е ОК, а изхабим водата нещо трябва да държи топла вода на бойлера.

Та с две думи сега е така, термостата на котела прекъсва горелката при зададена Т, но не я пуска, а термостата на бойлера я пуска когато Т спадне под опредлената от самия него. Когато сложа на 0 бойлерния термостат горелката се пали единствено и само от стайния датчик. А температурата на бойлера е опредлена около 10 градуса под тази на котелния. На бойлера е 55 градуса, на котелния е 70. Така ми изглежда на мен правилно, щото иначе няма да имам топла вода, ама може и да бъркам.. Бъркам ли? :?

Нямам трипътен вентил. Гледам, че се слагат, обаче не съм се задълбочавала да чета какво и как точно става. Изглежда, че оптимизира разхода на гориво.
joro_vn - специалист
zgi написа:
Как е решен въпроса със почистването при Пелетерма /на дюзата,на димоотводите и въобще/? Това което искаме е да НЯМА дежурства около него и дали можем да го оставяме около седмица само да поддържа темп. От газ ме е страх и затова гледаме към пелетите.
На пелетерма бункера събира 6 чувалчета, т.е. около 90-100 кила пелети. Според разхода трябва да се допълва през 1-3 дни.
Има отвор над бункера, където може да се подсъедини допълнителен източник на пелети - друг бункер над него или шнек вземащ от друг голям допълнителен бункер, ама хайде сега чак пък толкоз....
Горелката се почиства на няколко часа от бутало по програма, но е добре веднъж седмично да се почисти ръчно под скарата - става за 2 минути.
Почистването на нагревните повърхности ръчно се препоръчва веднъж месечно - става за 20-30 минути като го оттренираш веднъж. Ако се поддържа 60 градуса на връщащата вода там има само прахоляк.
А, препоръчва се всеки ден да се раздвижват пружините за почистване на тръбния сноп - има една ръчка която трябва да се дръпне 2-3 пъти.
Ами според мен си е мързеляшка работа :supz:
П.П. И веднъж седмично да се изхвърли пепелта от тавата.
zgi - помощник
А, препоръчва се всеки ден да се раздвижват пружините за почистване на тръбния сноп - има една ръчка която трябва да се дръпне 2-3 пъти.

А, ако не се направи това няколко дни проблем ли е?
LazarGanev - "Велик майстор"
zgi, на драго сърце с каквото мога ще помогна.
Ето - joro_vn и nnikbg са ползватели на такива котли, инженери са и можеш да ги питаш за всичко каквото те интересува. Сега - дали може да се оставя за седмица без да се чисти - по принцип може, ама все пак е сложна техника, датчици, електроника, механизми... Добре е да се поглежда поне по веднъж на ден. Може нищо да не трябва, но не мога да ти гарантирам, че ще работи безотказно като газов котел, който можеш цяла зима да не го поглеждаш.
nnikbg - специалист
Vache здрасти :-D . Така както е сега при теб се губи смисъла от стайния термостат. В стаите е топло, обаче боилера е студен и подава сигнал за запалване на горелката. След като се вдигне водата в котела тръгват помпите за бойлера и отоплението. И какво става нямаш нужда от отопление обаче топлиш и бойлер и къща. И от там разхода висок. Аз съм с 150 л бойлер чийто термостат управлява само ел.задвижка и без вода не съм останал 3 жени и 1 човек. :lol: :lol: .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: