gizdo написа:Някой попадал ли е на тези пелети? Знаете ли кой е производителя? Купих ги от една фирма преди месец, която се беше презапасила и ми твърдят, че са някъде от Пловдивско, но на чувалите нявсякъде пише Италия...Такива съм купувал от фабриката на Ахира в с. Рогош Пловдивско.
Нямам добро впечатление от тях, правят много малко пепел (една тавичка за седмица), но не са и калорични. С голям зор вдигам 60 градуса на котела, а горелката бичи нон- стоп на 100%...
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
savo_
- помощник
3147 мнения в "Мнение за производители на пелети"
gizdo
- специалист
Колеги, зимата си отива и наближава време за запасяване с пелети за другата зима. Нека всеки напише впечатленията си от изгорените пелети тази зима, за да помогне на тези, които мислят да вземат голямо количетсво сега пролетта. Лично аз за първа година се отоплявах с пелети и не бях добре подготвен за зимата. Знаете какво бе положението януари и февруари и изгорих всякакви "гавна" и то на солена цена.
Описвам по- долу пелетите, които съм горил като на първите места слагам тези, от които съм най- доволен заедно с обосновка:
1. Проджето- Разлог- калорични са, не запушват горелката, чистене веднъж седмично, намерих ги на добра цена есента.
2. Румъснки- калорични са, не запушват горелката, чистене веднъж седмично, МИНУС е цената.
3. Техноууд- Разлог- добри пелети са, според мен оставах повече пепел от Проджетото, но може и на такава партида да съм попаднал.
4. Ерато 6мм и 8мм- незнам производителя (нямаше печат на торбите), но ми ги продадоха от склада на Ерато като тяхно производство. На мен ми харесаха как горят повече 8мм пелети, но в склада им свършиха бързо.
5. Пелети Стара Загора- калорични са, правят малко пепел, имах малък проблем докато има хванах настройките, имам чуството, че моята партида баха леко влажни, но са добри пелети.
6. Ахира- Рогош- оставята малко пепел, но според мен не са калорични, имаше доста дълги пелети по 4-5см като солети и няколко пъти ми гасна горелката, имах голям зор докато ги накарам да горят.
7. Флама- Алдомировци- правят добър пламък, не задръсват, но имам чуството, че е слагано лепило. Правеха много шлака и сутрин и вечер с едно арматурно желязо ръчках отгоре, за да изхвърля образувната шлака, без да гася горелката.
8. Сакас- Гърция- големи "гавна" , не горят добре, правят страшно много пепел, твърди са запушват шнека, не можещ да поддържаш висока температура с тях.
Това са пелетите, които горих тази зима. Лично мое мнение е , че човек като си хареса пелети за неговата машина е най- добре да се запаси с тях за цялата зима. Правиш веднъж настройките и после само ходиш до парното, за да му се покефиш как работи
Описвам по- долу пелетите, които съм горил като на първите места слагам тези, от които съм най- доволен заедно с обосновка:
1. Проджето- Разлог- калорични са, не запушват горелката, чистене веднъж седмично, намерих ги на добра цена есента.
2. Румъснки- калорични са, не запушват горелката, чистене веднъж седмично, МИНУС е цената.
3. Техноууд- Разлог- добри пелети са, според мен оставах повече пепел от Проджетото, но може и на такава партида да съм попаднал.
4. Ерато 6мм и 8мм- незнам производителя (нямаше печат на торбите), но ми ги продадоха от склада на Ерато като тяхно производство. На мен ми харесаха как горят повече 8мм пелети, но в склада им свършиха бързо.
5. Пелети Стара Загора- калорични са, правят малко пепел, имах малък проблем докато има хванах настройките, имам чуството, че моята партида баха леко влажни, но са добри пелети.
6. Ахира- Рогош- оставята малко пепел, но според мен не са калорични, имаше доста дълги пелети по 4-5см като солети и няколко пъти ми гасна горелката, имах голям зор докато ги накарам да горят.
7. Флама- Алдомировци- правят добър пламък, не задръсват, но имам чуството, че е слагано лепило. Правеха много шлака и сутрин и вечер с едно арматурно желязо ръчках отгоре, за да изхвърля образувната шлака, без да гася горелката.
8. Сакас- Гърция- големи "гавна" , не горят добре, правят страшно много пепел, твърди са запушват шнека, не можещ да поддържаш висока температура с тях.
Това са пелетите, които горих тази зима. Лично мое мнение е , че човек като си хареса пелети за неговата машина е най- добре да се запаси с тях за цялата зима. Правиш веднъж настройките и после само ходиш до парното, за да му се покефиш как работи

sande34
- специалист
Тази зима горих всичко което намеря.
1 Букови от дърводелната в с Пролеша калорични малко пепел висока цена450
2 Некви сделани пак в Пролеша в измислен цех правени от боклуци нискокалорични яко шлака добра цена 250
3 Ерато ги знаете и двата вида стават но са скъпи
4 Слънчогледови от Видин много пепел немного калории добра цена 200
5 Баумаксовите са ясни
6 Разложки от топливо и те са ясни
Моя котел е самоделен затова никакви параметри не цитирам предполагам че ще гори и фъшкии с подходящи настройки но това едвали е добра идея тази година ще опитам с костилки
Ако някой знае откъде да се снабдя да свирка
1 Букови от дърводелната в с Пролеша калорични малко пепел висока цена450
2 Некви сделани пак в Пролеша в измислен цех правени от боклуци нискокалорични яко шлака добра цена 250
3 Ерато ги знаете и двата вида стават но са скъпи
4 Слънчогледови от Видин много пепел немного калории добра цена 200
5 Баумаксовите са ясни
6 Разложки от топливо и те са ясни
Моя котел е самоделен затова никакви параметри не цитирам предполагам че ще гори и фъшкии с подходящи настройки но това едвали е добра идея тази година ще опитам с костилки
Ако някой знае откъде да се снабдя да свирка

Привет на всички съфорумци!
Аз се отплявам за 1 година с пелети и съм много доволен в сравнение с гърбела с кюмюро.
тука на габърчето на картата (Силистра) носят 3 вида пелети.
1. Техноууд (Фи-6мм)с които се запасих есента. Горят много добре малко пепел и което е важно понеже съм с пелетна камина могат да се запалят. Не знам заради това че са правени от иглолистен материал опушват стъклото ама това е бял кахър.
2. Екотехника-Свищов. (Фи-8мм)Първите които взех късна есен 10 чувала за проба бяха страхооотни. Палят се сами , след настройка на въздуха и вентилатора горят с пламък на нафтова печка-синкаво-жълт. Много малко опушваха стъклото и голяма клоричност. Следващата партида от които купих 1 тон бяха пъълна трагедия- не се палят , много пепел и калоричност близка до нулата. Още ги горя смесени с техноууд 1:1 поне се палят в това отношение.
3. Лескомерс-Шумен (Фи-6 дълги кат натрошени солети) трагедия подобна със свищовските с тази екстра че много опушват стъклото. Как не си играх с настройките-не и не. Сякаш за спойка са ползвали битум или мазут. Понеже са дълги към 20-30мм камината взе да чатка и скърца. Шнека кат ги поеме ги троши. Отказах се от тях.
Аз се отплявам за 1 година с пелети и съм много доволен в сравнение с гърбела с кюмюро.
тука на габърчето на картата (Силистра) носят 3 вида пелети.
1. Техноууд (Фи-6мм)с които се запасих есента. Горят много добре малко пепел и което е важно понеже съм с пелетна камина могат да се запалят. Не знам заради това че са правени от иглолистен материал опушват стъклото ама това е бял кахър.
2. Екотехника-Свищов. (Фи-8мм)Първите които взех късна есен 10 чувала за проба бяха страхооотни. Палят се сами , след настройка на въздуха и вентилатора горят с пламък на нафтова печка-синкаво-жълт. Много малко опушваха стъклото и голяма клоричност. Следващата партида от които купих 1 тон бяха пъълна трагедия- не се палят , много пепел и калоричност близка до нулата. Още ги горя смесени с техноууд 1:1 поне се палят в това отношение.
3. Лескомерс-Шумен (Фи-6 дълги кат натрошени солети) трагедия подобна със свищовските с тази екстра че много опушват стъклото. Как не си играх с настройките-не и не. Сякаш за спойка са ползвали битум или мазут. Понеже са дълги към 20-30мм камината взе да чатка и скърца. Шнека кат ги поеме ги троши. Отказах се от тях.
bobin
- помощник
То сагата с пелетите за този сезон е към своя край вече. Навсякъде има пелети. На околовръстното след Шела на Бояна вече има по 6.40 торба от фабриката в Скравена.
Хайде да споделим своите впечатления от качеството на пелетите. Аз специално тази година горих следните видове:
1. Български от Technowood - горят добре, но отделят много пепел, вътре в чувалите имаше много прах от начупени пелети.
2. Български от Скравена /букови/ - много светли на цвят, здрави с много малко прах от начупени пелети, но имаше много дълги / до 8 см. / и запушват тръбата на горелката, семейните вечери се прекарваха в чупене на пелети.
3. Румънските - за тях няма какво да кажа или добро или нищо.
4. Украински - малко тъмни но пък са супер.
5. Италиански ??? - докарани от Италия букови, плътни и здрави чукат като камъчета доста добри.
6. Български от Скравена - вече по тъмни и по-къси / сменили са матрицата / обаче е увеличен праха в чувала от начупени пелети и пепелта от горенето.
Това съм пробвал и това съм видял. Извода за мен е от вносното по-добро НЕМА
Хайде да споделим своите впечатления от качеството на пелетите. Аз специално тази година горих следните видове:
1. Български от Technowood - горят добре, но отделят много пепел, вътре в чувалите имаше много прах от начупени пелети.
2. Български от Скравена /букови/ - много светли на цвят, здрави с много малко прах от начупени пелети, но имаше много дълги / до 8 см. / и запушват тръбата на горелката, семейните вечери се прекарваха в чупене на пелети.

3. Румънските - за тях няма какво да кажа или добро или нищо.

4. Украински - малко тъмни но пък са супер.

5. Италиански ??? - докарани от Италия букови, плътни и здрави чукат като камъчета доста добри.
6. Български от Скравена - вече по тъмни и по-къси / сменили са матрицата / обаче е увеличен праха в чувала от начупени пелети и пепелта от горенето.
Това съм пробвал и това съм видял. Извода за мен е от вносното по-добро НЕМА
valqk
- специалист
Да копирам от другата тема:
п.п. Току що заредих с Украинските пелети. Интересно - със Скравенските бункера събира 8 чувала. Украинските - 7...
Още не съм ги теглил, но оставих 4 да ги претегля.
valqk написа:Аз в момента горя от светлите-дълги-букови на Скравена (Ботевградските). Повечето чували са ОК, но има и с доста пепел някои от тях и веднъж ми задръстиха горелката и имаше много шлака. Има доста дълги, но не са чак толкова много като количество.
Има доста пепел в котела. Из целия котел и в кюнците... предполагам просто са с доста съдържание на прах.
Стават долу-горе, но аз ги взех на 480лв/тона и за тази цена не съм доволен
Имам 500 кила украински. Изгорих един чувал от тях, но даже и не разбрах кога е минал. Или са по-добри или същите. Като заредя само от тях в бункера ще споделя.
Имам 250 от слънчоглед - предполагам ще е трагедия. Ще пробвам само такива и ако е зле ще ги смесвам...
От другите не съм горил. Ако привърша тези ще ходя да вземам, както казвате всички - вече има много.
Като паднат на 4лв и надолу ще се запасявам
sensi написа:Като премеря чувалите ще пиша.valqk написа:Аз в момента горя от светлите-дълги-букови на Скравена (Ботевградските).За тези пелети ми казаха , че имало разминаване в килограмите, били по 14 кг. Ще ти представлявали проблем да мернеш едно чувалче.
п.п. Току що заредих с Украинските пелети. Интересно - със Скравенските бункера събира 8 чувала. Украинските - 7...

Още не съм ги теглил, но оставих 4 да ги претегля.
valqk
- специалист
Запалих слънчогледовите.
Няма такава мизерия. Горят, ама на минимум 10сек. подаване (при мин. 6 скравенските) и за около 2часа се напълва пепелника целия с пепел. Предполагам, че ако се раздели пепелта от самите пелети (може би 50/50) няма да се задръства толкова ама...
Ниско калорични - не мога да кача температура още. Скръб са ама ще ги изгоря.
От Украинските съм долу-горе доволен - малко по-малко калорични са от скравенските, но пък са доста по-пепеливи. 500кг от скравенските ми дадоха пепел колкото 110 от украинските.
Ако украинските през лятото са колкото слънчогледовите с удоволствие ще си купя

Няма такава мизерия. Горят, ама на минимум 10сек. подаване (при мин. 6 скравенските) и за около 2часа се напълва пепелника целия с пепел. Предполагам, че ако се раздели пепелта от самите пелети (може би 50/50) няма да се задръства толкова ама...
Ниско калорични - не мога да кача температура още. Скръб са ама ще ги изгоря.
От Украинските съм долу-горе доволен - малко по-малко калорични са от скравенските, но пък са доста по-пепеливи. 500кг от скравенските ми дадоха пепел колкото 110 от украинските.

Ако украинските през лятото са колкото слънчогледовите с удоволствие ще си купя

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература