Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте съфорумници ,имам няколко въпроса за подобряване на работата на локалното парно което имам, и ще съм благодарен за всякакви мнения и съвети.
котелът ми е стоманен "Екотерм"2000 мисля че е 35 Кв ,10 радиатора и 200 л. Бойлер "Сънсистем" с две серпентини,/втората е за селективни слънчеви панели ползват се от пет години/разстоянието от отвора за димните газове/диаметър 150 мм/ до розетката на комина е 800 мм ъгълът под който са един спрямо друг е 170 градуса. Комина от фукса до върха е 5м изграден е от комински тела от тези разделени в съотношение две към едно ,като ползвам по големия отвор 200х200мм като там където е розетката преградата между двете части е разрушена и на най-горните /последните две комински тела преградите също са разрушени/ Външната част на комина и изолирана със 70 мм изолация, всички радиатори без бойлера са "Потопени".
От прочетеното от мен във форума се формират три извода:
Коминът ми не е достатъчно висок ,но мога да сложа още най много две тела ,а онези приспособления за увеличаване на тягата ,не знам дали ще ми помогнат?
имам ли нужда от трипътен вентил защото помпата винаги съм я включвал на 35 градуса?
Котела ми е преоразмерен защото получавам оптимална температура в стаите при 60 градуса на изходящата вода.
Ще бъда благодарен на всекиго за мненията и съветите.
Забравих да добавя че дори при тези обстоятелства ,разходът е доста приемлив за целия отоплителен сезон изгарям 2-2,2тона брикети или кафяви въглища и 4-5 куб дърва.
но ако има възможност за оптимизиране ,не би било зле.
Последна промяна от submar на ср фев 29, 2012 10:32 am, променено общо 1 път.
Krelion - специалист
Аз не разбрах въпросите ти.Какво всъщност питаш?
Ами при настройка на включване на помпата при 50 градуса ,не става ли Твърде "ударно "смесването на горещата вече вода в котела и студената от инсталацията и ,термо вентила ли ще коригира това ,и втория ми въпрос е дали разрушените прегради на последните две най горни комински тела и преградата на това в което става включвнето на димохода не са причината за недостатъчната тяга?
Според вас буфер с каква вместимост би ми свършил работа?
Благодаря ти за времето което ми отделяш в този късен час. :yawinkle:
xaus - помощник
Според мен при пускане на помпата при 50С не е много разумно... при мен се включва на около 30С.
AntonBM - специалист
submar, ползваш котела си в кондензен режим от 35 до 60°С. Той не е оразмерен за този режим на ползване. Трупа се повече от нормалното нагар, сажди и изобщо става мазано вътре в него. Когато котела е все още чист той може да изкара малко по-голяма мощност за сметка на фазовият преход на водните пари (кондензация по стените на котела), но след като се замърси КПД-то му пада драстично. Предполагам, че често ти се налага да го чистиш. Ако не си го чистил вече трябва да е доста позадръстен... Действително мисля, че котела ти е преоразмерен, но нищо не си писал за мощността на радиаторите и парамертите на сградата, която отопляваш, така че гадая. Все пак, щом при 60° на топлоносителя вече е топло, значи и радиаторите ти са по-мощни от това, което трябва за къщата. Набутал си се с по-мощен котел и инсталация. Можело е с по-малко пари да се свърши работата. Сега чрез буфер наистина можеш да вкараш котела в номинален режим на горене 90/70°С и да намалиш малко разхода на гориво, като същевременно да го зареждаш по рядко и чистиш по-малко. Само, че за да се сметне буфера трябва да дадеш още данни – мощност на инсталацията (радиаторите) и необходима мощност за отопление на къщата (мощността на котела вече е ясна). Друго което ме интересува е колко гориво слагаш на едно зареждане и каква е мощността му при затворени клапи (минималната мощност, до която той може да се регулира). С тези данни може да се сметне точно какъв буфер трябва, но на око грубо мога да кажа, че вероятно ще излезе към 1000 литров. Схемата, която ти препоръчвам е дадена в темата „Буфер” на 1-ви лист. А на първо време, преди да я изпълниш ти препоръчвам да настроиш включването на помпата на 60°С. Така ще има по-малко конденз в котела и ще го чистиш по-малко. Не е опасно това, че в началото се вкарва студена вода в котела. Помпата се включва и спира няколко пъти, докато инсталацията влезе в режим, но средната температура в котела все пак ще е по-висока от тази, която имаш сега. Вероятно и помпата ти е преоразмерена. Пробвай дали на по-ниска скорост няма да работи по-добре. Няма нужда инсталацията да работи в режим 70/60° ако помпата постига такава температурна разлика. С 85/65 докарваш същата средна температура на радиаторите и консумирана мощност.
При по-топло време радиаторите не ти трябва да са толкова топли. Само че котела работи най-добре с по-високи температури. За това ти е необходим буфер и друга помпа (за вътрешният кръг на радиаторите). С малко автоматика може да се регулира температурата на радиаторите, като котела ще остане да работи в номинален режим, а отпадъка от топлината ще се трупа в буфера за по-късно, когато котела си изгори горивото. Лошо е, че си преоразмерил инсталацията си. Сега и буфера и 3-пътният вентил трябва да са по-скъпи.
Благодаря за отделеното време ще се опитам да ти дам още ,някой детайли ,и ще се възползвам от насоките които ме даваш,Помпата ми е Грунфос 25-60 с три степени /работи на втора/,Къщата е санирана ,дограмите навсякъде с изключение на един прозорец са ПВЦ с Нискоемисиини стъкла,и една стена не е изолирана но е 600мм дебела защото къщата е 100 годишна,между старите тавани и новите гипсокартонени също имам 50мм минерална вата.След малко ще напиша и за радиаторите но ,искам да спомена че котела беше подарък ,радиаторите също и затова просто тогава почти за без пари се получи такава инсталация ,през почивните дни изчистих котела беше доста мръсен и комина също ,ще пусна и за радиаторите ,знаеш ли писах писах и тъкмо като го пращах ,се бъгна нета ми и всичко довиждане,ако не си против може ли да се чуем по телефона и да ти кажа това което написах,за радиаторите помещенията,дограмата,ще съм ти безкрайно благодарен,а и за комина ми се щеше да те питам някой неща.
В хола имам чугунен радиатор 20 ребра на 600мм,мога ли да го заменя с конвектор,помещението е 18кв м,какъв конвектор да избера???
AntonBM - специалист
Мощността на радиатора ти е около 3kW. И най-малките конвектори ти вършат работа при температура на топлоносителя 80° те отдават горе-долу толкова, но ти препоръчвам да вземеш малко по-голям от най-малките. Някой с мощност около 4 kW ще е ОК. Купуваш го с автоматика (термостат), която спира вентилатора му, когато постигне желаната температура в стаята. Ще спечелиш доста място в дневната. Габарита е най-малко 3-пъти по-малък от радиатора. Пуснах ти телефоните си на лични. Зает съм и няма да мога да ти начертая схемата, но за една консултация все ще отделя време.

Тема "Оптимизация на отоплителна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: