Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev
- "Велик майстор"
303 мнения в "Защита на слънчев колектор"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Галине, аз ти казах, че притеснеенията ти са напразни . Лятото идва - ще споделяш 

stivemaster
- майстор
За да не остават някои колеги с погрешни впечатления искам да уточня ,че аз не се занимавам с монтаж на соларни системи пряко а обикновено това правят външни фирми на обектите които аз строя.
Точно такъв е и примера който дадох , с фирма която не искам да налучквам щото мога да сгреша извършила монтаж на мой обект .Фирмата беше от вида каталожен търговец с офисче с мацка вътре и без каквито и да е наличности. Каквото си поръчаш ти го доставят имат или ползват екип монтажници и така.
Собственика на мезонета беше капитан или помощник капитан на кораб и искал западна система и хоп Висман и попада на тях. Интересно обаче излязоха коректни и на рекламацията на жена му се отзова същия екип подготвен с всичко необходимо.
Важна подробност е да уточня че аз не съм следил точно какво и как правят а с каква цел и какво принципно се цели.Резултата беше че системите вече на прегряваха и доколкото помня им излезе около 300 лв сега с или без ДДС не знам.
Разбира се нямам връзка нито със собствениците нито с монтажниците за да търся начин да я снимам примерно.
По повод темата днес разговарях с бивш монтажник който по настоящем работи друго в Италия и неговото мнение беше че се прави с термостатичен вентил горе на най високата точка който в себе си има биметална пластина през която минава веригата на помпата.
Разбира се отбеляза че е добре да се прави върху маркови системи които имат предвидени възможности за лесна модификация или да се прави от разбиращи монтажници които да компенсират недостатъците и фирмата пак да дава гаранция.
Принципа е следния при определената аварийна температура биметалната пластина изключва помпата. След още няколко градуса се отваря и термостатичната глава и в системата нахлува въздух и антифриза пада в резервоара. Падне ли температурата термостата затваря и биметалната пластина включва пак помпата , която качва антифриза и постепенно изкарва въздуха през обезвъздушителя.
По разбираеми причини не претендирам да съм точен но да заявяваме че не може априори - хайде сега .Като пример само ще обърна внимание че на отделни места в милата ни татковина не са и чували за загряване на вода с хладилна машина (около 3 лв/м3) и смятат че топлата вода от теца е на приемллива цена (за Варна 10.80 лв/м3) .Което ако им кажеш на тези хора как звучи ще се обидят и да приемат че тона ти е доста груб както и да си го казал.
Точно такъв е и примера който дадох , с фирма която не искам да налучквам щото мога да сгреша извършила монтаж на мой обект .Фирмата беше от вида каталожен търговец с офисче с мацка вътре и без каквито и да е наличности. Каквото си поръчаш ти го доставят имат или ползват екип монтажници и така.
Собственика на мезонета беше капитан или помощник капитан на кораб и искал западна система и хоп Висман и попада на тях. Интересно обаче излязоха коректни и на рекламацията на жена му се отзова същия екип подготвен с всичко необходимо.
Важна подробност е да уточня че аз не съм следил точно какво и как правят а с каква цел и какво принципно се цели.Резултата беше че системите вече на прегряваха и доколкото помня им излезе около 300 лв сега с или без ДДС не знам.
Разбира се нямам връзка нито със собствениците нито с монтажниците за да търся начин да я снимам примерно.
По повод темата днес разговарях с бивш монтажник който по настоящем работи друго в Италия и неговото мнение беше че се прави с термостатичен вентил горе на най високата точка който в себе си има биметална пластина през която минава веригата на помпата.
Разбира се отбеляза че е добре да се прави върху маркови системи които имат предвидени възможности за лесна модификация или да се прави от разбиращи монтажници които да компенсират недостатъците и фирмата пак да дава гаранция.
Принципа е следния при определената аварийна температура биметалната пластина изключва помпата. След още няколко градуса се отваря и термостатичната глава и в системата нахлува въздух и антифриза пада в резервоара. Падне ли температурата термостата затваря и биметалната пластина включва пак помпата , която качва антифриза и постепенно изкарва въздуха през обезвъздушителя.
По разбираеми причини не претендирам да съм точен но да заявяваме че не може априори - хайде сега .Като пример само ще обърна внимание че на отделни места в милата ни татковина не са и чували за загряване на вода с хладилна машина (около 3 лв/м3) и смятат че топлата вода от теца е на приемллива цена (за Варна 10.80 лв/м3) .Което ако им кажеш на тези хора как звучи ще се обидят и да приемат че тона ти е доста груб както и да си го казал.
filmatoplo
- майстор
И възвратен вентил няма на помпата -за да може флуида да се върне .Оттеглям си пренебрежението към тази система -има хляб в нея , само да започнат да продават оригинални компоненти за нея .
LazarGanev
- "Велик майстор"
Ама ти с пренебрежение ли гледаше
? Системата си е много добра, но има много тънкости за да се проектира. Помпата е едно на ръка, но както казах много важен е диаметъра на тръбата, за да може помпата да създаде налягане - при голям диаметър нищо няма да стане. Важно е отношението на обемите на тръбите, колекторите, серпентината. Има ограниение на височината между панела и бойлера, на разположението между тях, трябва да се спазва наклон на тръбите. Пък това за вкарването и изкарването на въздух в тръбите при всяко тръгване и спиране на помпата е най-голямата глупост, която може да се измисли. При системата на Вайлант няма дори резервоар - така са сметнати обемите на тръбите и серпентината, че цялата течност се събира в серпентината на бойлера - всичко изглежда съвсем просто и лесно, но за да се получи така са били необходими доста изчисления, а не знаем точно какви - затова казах че е забулена в тайна (фирмена, защитена с патент) 

filmatoplo
- майстор

LazarGanev
- "Велик майстор"
Филма, при следващия семинар ще те поканя да дойдеш с мен за да я разгледаме обстойно системата как работи и колко е просто устройството и. Дано да имаш възможност да дойдеш 

fbr
- майстор
filmatoplo написа:Бях на гости в чужбина, и в близост до помещението където спяхме, имаше една соларна система която постоянно чуркаше. Тогава не се замислих защо е било това чуркане през целия ден. Сега вече взе да ми се прояснява, но явно там по друг начин не става, тъй като има голяма разлика в денонощните температури.Ами аз си представям самоделката как -Чучурка течност в съда , както и едно църцорене при пълнене и изпразване на панелите -а система под налягане и количество въздух в нея още не мога да го проумея
.
Тема "Защита на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература