• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Аз, много се чудя, дали това сръбското котле CENTRAL 23 е хубаво за такъв монтаж в стая. Понеже и аз мисля за нещо такова :?
minca - специалист
bamzede, имаш ли по-подробна информация за тези котли.Намерих в един сайт за сръбска печка /котле/ CENTRAL 23.В него пише,че водната риза е изработена от 4,5мм,а максималното налягане 1,9 бара.Що ли го дават толкова малко?Някъде май ми се мярна, че има и охлаждаща серпентина.Има ли някой запознат с това съоръжение?
Ами нямам особено много инфо. То понеже и аз мисля да слагам някак, котле в стаята, та като го срещнах този варянт ми се видя подходящ. Тук във форума видях положителни мнения от майстор, които ги е монтирал само. Порових се и из някой сръбски сайтове и там казват хубави неща, ама знам ли... и аз тарся някои които ползва такова чудо да каже как е. Ужким е измислено да е във стая, има си термо регулатор за въздуха, защита със серпентина за прегряване, не били претенциозни към комина... котлон за манджата.... абе пей сърце. :-D Само дето не ги разбирам много и незнам какво да реша. Ще се радвам и аз ако някои каже нещо повече, дали няма да става лисичарник в стаята например. :?
naskov - майстор
bamzede написа:
Ами нямам особено много инфо.
http://concordia-bg.com/index.php?sec=2&sub=1&id=2#2
lz1add - специалист
bamzede написа:
Ами нямам особено много инфо. То понеже и аз мисля да слагам някак, котле в стаята, та като го срещнах този варянт ми се видя подходящ. Тук във форума видях положителни мнения от майстор, които ги е монтирал само. Порових се и из някой сръбски сайтове и там казват хубави неща, ама знам ли... и аз тарся някои които ползва такова чудо да каже как е. Ужким е измислено да е във стая, има си термо регулатор за въздуха, защита със серпентина за прегряване, не били претенциозни към комина... котлон за манджата.... абе пей сърце. :-D Само дето не ги разбирам много и незнам какво да реша. Ще се радвам и аз ако някои каже нещо повече, дали няма да става лисичарник в стаята например. :?
Работят си перфектно......когато съобразиш, че димоотвода е ф150, наистина нямаш грижи.
Само цената малко убива [-( .
Маи получих още едно положително мнение. И още едно отрицателно за цената... Ама то по евтин котел, които си заслужава, поне аз неможах да намеря :sad: а съм на груб строеж и имам толкова много неща да правя... Ще посъбирам още инфо, колкото мога, пък после :rolleyes: Благодаря за отзивите, винаги се намира един кратък и точен отговор тук :yawinkle:
lux_e_on - специалист
Transporterr написа:
filmatoplo написа:
:) Човека пише приблизително 12 клв + бойлер 80 л , та близо е до 18 клв :wink: .
"филме" колко близо 100на метра има ли или повече :)

Почти на толкова.Със запаса и имайки предвид горивото е на има няма 2-3мм.
filmatoplo - майстор
:) Дори и 15 клв да му трябва на човека -котлите на твърдо гориво в повечето случаи започват от 18 клв , та чисто от гледна точка на пазара -казах 18 клв .Имайте и предвид че,мощността получена от твърдото гориво варира много , не е като газ,пелети и ток .Малък запас от 4-6 клв не е грешка .Относно Дедитрихите в църквата , котлетата са си супер , но едва ли това в случая там е най добрия вариант .Не съм ги монтирал аз , но тук имам монтиран Дедитрих в съвсем нормална стая , която лятото се обитава от така наречен персонал на ресторант , но нито е опушено нито нищо .И наистина подовото е най добрия вариант , за такива високи помещения , че има загуби има , но поне си свършва работата да стопли хората в зоната от кота нула до 2 метра :wink: .
lz1add - специалист
Привет minca!
Котлите, на които си се спрял, доколкото помня имат два извода на 1/2" със запоена медна серпентина, /можеш да ползваш за БГВ или да я вържеш на водопровода преди бойлер, или като предпазна....начини разни/ , а други два извода пак 1/2" са към ризата директно.......инак основните за инсталацията са 1".
minca - специалист
lz1add написа:
Привет minca!
/ ,.......инак основните за инсталацията са 1".
Вече е купено котлето Централ 23.Да уточня-основните за инсталацията са 1 1/4"

Имам желание да го направя с трипътен вентил и буфер,но е бъзможно и времето да не ми стигне ,та затова ще отложа буфера за догодина.Начертах схемата и по предложение на магазинер-консултанта,отидох при него за да ме" консултира и доуточни схемата"Инж. .....погледна начертаното и рече:"Еее..,и за какво ти е тая помпа1 ....и пък и термостатичен вентил.Не е нужно-само се набутваш.За буфера и тр. вентил-също".И с леко обидена физиономия:"Тая схема няма да работи." А сега де..Как да се доверя?А отидох в магазина с идеята да си купя трипътните вентили и ги монтирам,а когато реша да добавя задвижка и буфера.Вентила мисля да го отворя ръчно.Та затова,помагайте!Какъв тр.вентил да търся,възвр.клапани какви трябва да са(тип камбана или с пружина),инсталацията ще е на 1" а трипътните вентили някой из форума споменава, че е по-добре да бъдат в случая един размер по-голям-1 1/4.Аз си сметнах ,че разш.съд е около 35л,а друг консултант тбърди за 80,че и повече
Прикачен файл:
shema +.jpg
Това е съществуваща инсталация ,само че е работила без вентили,буфер и само с една помпа. бойлера загряваше нормално-затова съм го оставил без помпа.А може би ще му трябва бъзвратен клапан
shema +.jpg (16.17 KиБ) Видяна 7957 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Котел,камина..-какво да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: