saraneron написа:Мир да има и да се върнем на темата!!!За Бълрария , по-добрия избор е ПЛОСКИЯ колектор пред ВАКУМНИЯ,и като ефективност и като цена!!! За дълговечност ,зависи от производителя!!!Приемаме ,че са близки по качество .За една година ,плоския селективен колектор с 1м2 площ добива повече енергия от същата площ вакумен, за нашата страна /уточнявам, площ, като заето място от конструкцията на панела/, отделно разлика в цената.До разлика в температурите / Делта Т /, между течността в колектора и на околния въздух до 50 градуса, ПЛОСКИЯТ колектор има по-голямо КПД! Пример ; навън е 30 градуса ,температурата на топлоносителя в панела е 80 градуса , или 35/85 или 40/90 , или 0/50 ,или минус 10/+40,ако искаме тази разлика /Делта Т/ да е по-голяма, тогава се минава на вакумни колектори, и ако сме в Швеция ,да, иначе е безсмислено, за красота и имидж ,може!. При ДТ=0 градуса, КПД на плосък селективен е равен ва 70%, на вакумният е 50% Това са им максимумите !!! При ДТ= 50градуса и двата панела работят с КПД около 35% след това КПД и на двата продължава да пада до 0% ,като това на вакумните с по-малка скорост !!!. Всички данни са средностаестически.Има и много по лоши и малко по-добри!Преразказах!Няма нищо лошо да си мислиш, че селективните дават повече(говорим за целогодишно ползване). Имам възможността да наблюдавам как се държат и двата(плоски селективни и вакуумно тръбни). За температурите, които си споменал може би ще важат тези проценти. Наблюденията ми сочат, че селективните плоски панели са доста по-мързеливи при ниски температури. Това, че лятото дават повече от вак.тръбните-хубаво, ама тогава мога да сложа най-евтиния сел.панел и да имам топла вода. С едно малко уточнение : инвестицията за тръби, фитинги, помпи, РС, бойлер - пак ще ги направиш. Обаче ще имаш една, само лятна система. Нали се търси всеки 1 ват,когато и да е. Зима- лято ,има ли слънце - дайте го насам.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev
- "Велик майстор"
93 мнения в "Моля дайте съвет за слънчеви колектори."
x1pokrat
- специалист
saraneron
- специалист
Аз не си мисля ! Чети добре ! Това го казват много по-можещи и умни от мен а сигурен съм и от теб, просто го ПРЕРАЗКАЗАХ ! Дай цена на 1м2 на вакумен и на селективен ,произведени в БГ и ще коментираме след това или цена и размери! КПД -то е ясно започва при ДТ=0 от 70%/ 50% в полза за селективните и при ДТ=50 градуса и за двата вида КПД е 35% ,това е режима при който работят панелите в БГ за повече от времето на експлоатация. Tests carried out on over 160 solar panels by the internationally acclaimed research
organisation Solartechnik Prufung Forschung (SPF) found that in low to medium delta T
conditions (temperature difference between the collector and air) evacuated tube collectors
are actually less efficient than their flat plate cousins.
”The average gross efficiency of the 120+ flat plate collectors tested was
about 70%, while the average efficiency of the 42 models of evacuated
tubes was only 49%. In terms of range, the flat plates varied from 51% to
79% while the evacuated tubes varied from 31% to 62%. All but five of
the flat plate collectors tested had a gross efficiency greater than 60%.”
Source: http://www.sustainability.ie/solar.html В най-слънчевите и горещи дни , ако сложиш панел без стъкло ще имаш повече топла вода отколкото със същия сас стъкло и още повече в сравнение със вакумния!Говорим за БГВ до 50градуса!
organisation Solartechnik Prufung Forschung (SPF) found that in low to medium delta T
conditions (temperature difference between the collector and air) evacuated tube collectors
are actually less efficient than their flat plate cousins.
”The average gross efficiency of the 120+ flat plate collectors tested was
about 70%, while the average efficiency of the 42 models of evacuated
tubes was only 49%. In terms of range, the flat plates varied from 51% to
79% while the evacuated tubes varied from 31% to 62%. All but five of
the flat plate collectors tested had a gross efficiency greater than 60%.”
Source: http://www.sustainability.ie/solar.html В най-слънчевите и горещи дни , ако сложиш панел без стъкло ще имаш повече топла вода отколкото със същия сас стъкло и още повече в сравнение със вакумния!Говорим за БГВ до 50градуса!
Последна промяна от saraneron на пон мар 26, 2012 4:58 pm, променено общо 2 пъти.
saraneron
- специалист
x1pokrat
- специалист
saraneron написа:Да допълня ,че и с 30см. сняг, или заскрежен или облединен ,плоския , като му пуснеш топла вода и след 10мин. е като изкъпан!Демек, има си режим ,,дефорст,,Така де. Режима го прави контролера управляващ СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА. На вак.тръбния за цяла зима един единствен път имаше заскрежаване(страхотна мъгла)... на 5метра зад него е плоският селективен-също заскрежен.Размразиха се почти еднакво,като вакуумният почна да вдига по-рано темп.За натрупване на сняг въобще не знам какво е това...Наистина съм виждал с доста натрупан сняг и по вак.тръбни,но от тези с отражатели под тръбите. А за дефроса си прав-хубава функция.Ползването на селективни панели обуславя и нуждата от такъв вид дефрос.КОЕТО Е ЕДНО СТАРХОТНО ПРЕДИМСТВО!
saraneron
- специалист
https://solarjuice.com/blog/buildings-a ... is-better/ Това е истината от едно друго сръвнение даже цените там да не са актуални за нашия пазар в момента! Скоро масово ще навлязат фотоволтаиците и ще започнчт да конкурират ,флуидните системи! Вече има и такава дилема,фотоволтаик или сл. панел с флуид?1,5 киловат панели / равно на 30 вакумни тръби/, директно с кабел към електрическия нагревател на бойлера ,през предпазител, не му трябва никаква електроника ,ам никаква,даже и МРТ тракер не е нужен, защото загубите няма да са големи, цена ,максимум 2300-2500 ЛЕВА.А като добавка и термопомпа към фотоволтаика ,става убиец ,но цената се полачва с 1000 лева за ФЕЦ!А пресъединяването на ФЕЦ към НЕК като стане с уведомителен режим......какво мислите?Утопия ,мечти,реялност!?Лично,мисля че до 3-5 год . ще е реалност!А Вие?
http://www.bbs2-info.de:9000/plone-site ... ergebnisse
Снимката говори добре за зимния сезон, но е интересно да се видят и данните по горе .
Снимката говори добре за зимния сезон, но е интересно да се видят и данните по горе .
lov
- майстор
Всичко казано от колегата за разликите както и предимството на плоските за нашия регион е абсолютно вярно. Пробвал съм и двата вида и повече не ща да чуя за вакумни. Това от практиката пък вие си вадете колкото щете таблици и графики.
А практиката ми смята че не е никак малка че да мога да преценя. Нека някой от пишещите тука да каже че е имал монтирана и работеща система повече от 20 години.
А практиката ми смята че не е никак малка че да мога да преценя. Нека някой от пишещите тука да каже че е имал монтирана и работеща система повече от 20 години.
здравейте на всички мисля да си слагам сльнчеви колектори за топла вода но ако може през студените дни да минава водата през подово отопление това вьзможно ли е дали е ефективно
Тема "Моля дайте съвет за слънчеви колектори." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература