saraneron написа:Мир да има и да се върнем на темата!!!За Бълрария , по-добрия избор е ПЛОСКИЯ колектор пред ВАКУМНИЯ,и като ефективност и като цена!!! За дълговечност ,зависи от производителя!!!Приемаме ,че са близки по качество .За една година ,плоския селективен колектор с 1м2 площ добива повече енергия от същата площ вакумен, за нашата страна /уточнявам, площ, като заето място от конструкцията на панела/, отделно разлика в цената.До разлика в температурите / Делта Т /, между течността в колектора и на околния въздух до 50 градуса, ПЛОСКИЯТ колектор има по-голямо КПД! Пример ; навън е 30 градуса ,температурата на топлоносителя в панела е 80 градуса , или 35/85 или 40/90 , или 0/50 ,или минус 10/+40,ако искаме тази разлика /Делта Т/ да е по-голяма, тогава се минава на вакумни колектори, и ако сме в Швеция ,да, иначе е безсмислено, за красота и имидж ,може!. При ДТ=0 градуса, КПД на плосък селективен е равен ва 70%, на вакумният е 50% Това са им максимумите !!! При ДТ= 50градуса и двата панела работят с КПД около 35% след това КПД и на двата продължава да пада до 0% ,като това на вакумните с по-малка скорост !!!. Всички данни са средностаестически.Има и много по лоши и малко по-добри!Преразказах!Няма нищо лошо да си мислиш, че селективните дават повече(говорим за целогодишно ползване). Имам възможността да наблюдавам как се държат и двата(плоски селективни и вакуумно тръбни). За температурите, които си споменал може би ще важат тези проценти. Наблюденията ми сочат, че селективните плоски панели са доста по-мързеливи при ниски температури. Това, че лятото дават повече от вак.тръбните-хубаво, ама тогава мога да сложа най-евтиния сел.панел и да имам топла вода. С едно малко уточнение : инвестицията за тръби, фитинги, помпи, РС, бойлер - пак ще ги направиш. Обаче ще имаш една, само лятна система. Нали се търси всеки 1 ват,когато и да е. Зима- лято ,има ли слънце - дайте го насам.