Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Прикачен файл:
Parno3.jpg
Надявам се сега да е по- ясно!
Входът на къщата е от изток.
И двата етажа са с еднакво разпределение и големина.Десните на коридора, стаи, се ползват само през лятото.
Тъй като на втория етаж западната стена, на която е розетката, е тухлена и по- тънка от каменния зид на първия, върху който е стъпила, то зад кюнеца остават едни 20см., в които идеално ще се разположи РС.
По същия начин се получава и в коридора- радиаторът може спокойно да се разположи и да не пречи на стълбите.
Не знам, обаче дали ще е добре за системата.
Бойлерът е в бокса, на западната стена.
Стълбите са на проект, но нищо по тях не може да бъде променяно.
Единствено мога да намеря начин да спусна студената вода от радиатора в коридора, право надолу, в ъгъла, за да не й се удължава пътя както е на снимката.
За съжаление, снимки нямам- след месец ще замина за обекта и дотогава трябва да съм наясно с всичко, доколкото е възможно. Там и нет няма да имам- докато приключи всичко и се преместя окончателно.
Най- грубо ми бяха сметнали 8 киловата- 2 стая, 2 коридор, 3 бойлер и 0.5 баня.
Тъй като ще купувам готварска печка, а най- слабата й дават 9+4 киловата, ще ми стигнат, си мисля.....че и ще сложа по- яка лира в банята- да топли и бокса.

Прикачен файл

Skica_kashta.jpg
PCL82 - майстор
absurt, ето ме отново след празниците. Да продължим с бистренето. При смятането на кубатуроата на коридора май имаш грешка-трябва да вземеш не само обема на коридора на първия етаж, а и този на втория-значи двойно. Това ще се отрази на мощността там. Ако приемем, че печката от излъчване има 4-5кВт, от които ти трябват 2 за стаята, останалите ще отиват към коридора. Т.е.като ти стане горещо в кухньо-стаята отваряш вратата. Това обаче няма да е достатъчно за добро отопление на коридоридора, особено на втория етаж.

Затова предлагам да сложим два радиатора за хоридора-един на първия етаж на стената между кухнята и коридора (под стълбите, висок поне 1,20м), мощност около 1000Вт и един на втория етаж, в нишата от разкиката в дебелините на стените-с мощност 1500-2000Вт. Тук за мощностите не съм сигурен. По принцип по-голямата мощност трябва да е долу, но тя идва от печката, затова долният радиатор е по-малък.

До колкото разбирам в кухньо-стаята е само печката, а в бокса са мивка, бойлер и др.
Само с 500Вт за банята и бокса няма да се мине. Затова предлагам два радиатора от двете страни на стената между банята и бокса. И двата да тесни и високи към 2м. Като за банята може да е щранг лира-мощност 500Вт. В бокса да е към 1500Вт.

Един въпрос: ти прие идеята ми топлата вода да се разклони с кръстачка зад комина в ставата на втория етаж. Но нали има разлика в дебелината на стените между първия и втория етаж? значи, че тази кръстачка ще е много напред от стената. Нагоре за РС няма да е проблем, но на страни ще е. Гредите на тавана на първия етаж видими ли са и в коя посока вървят? Ако са видими и са успоредни на северната стена, дали тръбите не могат да се пуснат успоредно между гредите? В ъгъла ще минат през тавана и ще излезнат в стаята.

Мислила ли си за бъдещо отопление на неотопляемите стаи. Стаята на североизток на втория етаж дали не може да усвои коридора и да се сдобие с хубаво южно изложение?

Ще има ли конфликт с канализацията при преминаването на тръбите в банята?
PCL82 написа:
absurt, ето ме отново след празниците. Да продължим с бистренето. При смятането на кубатуроата на коридора май имаш грешка-трябва да вземеш не само обема на коридора на първия етаж, а и този на втория-значи двойно. Това ще се отрази на мощността там. Ако приемем, че печката от излъчване има 4-5кВт, от които ти трябват 2 за стаята, останалите ще отиват към коридора. Т.е.като ти стане горещо в кухньо-стаята отваряш вратата. Това обаче няма да е достатъчно за добро отопление на коридоридора, особено на втория етаж.

Затова предлагам да сложим два радиатора за хоридора-един на първия етаж на стената между кухнята и коридора (под стълбите, висок поне 1,20м), мощност около 1000Вт и един на втория етаж, в нишата от разкиката в дебелините на стените-с мощност 1500-2000Вт. Тук за мощностите не съм сигурен. По принцип по-голямата мощност трябва да е долу, но тя идва от печката, затова долният радиатор е по-малък.
Здравей, отново благодаря за помощта!
За втория етаж, в нишата, имам алуминиев радиатор, 2000 вата. Знам, че трябват 3800 и ще се опитам да добавя.
Знам, че няма да топли достатъчно коридора и ако можех, бих сложила един на стената до входната врата.........но като не може, ще се примиря.
Стълбата ограничава възможността да спусна отгоре тръба.
PCL82 написа:
До колкото разбирам в кухньо-стаята е само печката, а в бокса са мивка, бойлер и др.
Само с 500Вт за банята и бокса няма да се мине. Затова предлагам два радиатора от двете страни на стената между банята и бокса. И двата да тесни и високи към 2м. Като за банята може да е щранг лира-мощност 500Вт. В бокса да е към 1500Вт.
Така ще бъде, самоче на картинката съм забравила да отбележа киловатите / защрихования е в бокса/.
PCL82 написа:
Един въпрос: ти прие идеята ми топлата вода да се разклони с кръстачка зад комина в ставата на втория етаж. Но нали има разлика в дебелината на стените между първия и втория етаж? значи, че тази кръстачка ще е много напред от стената. Нагоре за РС няма да е проблем, но на страни ще е. Гредите на тавана на първия етаж видими ли са и в коя посока вървят? Ако са видими и са успоредни на северната стена, дали тръбите не могат да се пуснат успоредно между гредите? В ъгъла ще минат през тавана и ще излезнат в стаята.
Гредите на тавана на първия етаж са легнали на каменния зид и върху тях са наковани 2.5 см. дъски, върху които е дюшемето. Успоредни са на севера и може би ще стане след края на зида да се " наклонят" на запад и да излезнат в горната стая по- към стената.
PCL82 написа:
Мислила ли си за бъдещо отопление на неотопляемите стаи. Стаята на североизток на втория етаж дали не може да усвои коридора и да се сдобие с хубаво южно изложение?

Ще има ли конфликт с канализацията при преминаването на тръбите в банята?
Двете стаи, които няма да отоплявам, не се ползват през зимата, а ако се наложи инцидентно,си имат комини. Всъщност, те имат прозорци на изток и юг, но са дръпнати навътре, тъй като къщата е тип " пищов". Има и външна стълба- от юг, която води до втория етаж.
Каналът в банята е в средата й, а водопроводните тръби- в земята, независимо че са от белите с алуминиевата вложка. Тръбите от парното ще минат по пода на западната стена и ще вървят все направо, без чупка, през коридора и от там в стаята с печката.
Както се вижда от скицата, западната стена е от край до край, каменна е и по цялата й дължина има тази 20 см. разлика в дебелината със стената на втория етаж.
Дано съм обяснила разбираемо, ако не е имай търпение, че ти си ми надеждата да се справя с проблема.
Ето новото ми творение, като идея нямам дали има нещо вярно в сметките ми.

Прикачен файл

Parno4.jpg
Здравейте!
Планувам да сменя спукани чугунени радиатори с нови алуминиеви на съществуваща система. Гравитачна с 2" вертикални тръби и 1 1/4 - хоризонтални. В радиаторите влиза на 3/4 след холендър.
Тревожи ме въпросът дали заради по-тесните канали на алуминиевите р-ри ще се влоши циркулацията?
PCL82 е написал, че е ползвал преходи от 3/4 към 1" (Всъщност какво е ВРН? ). Има ли значение материалът на преходите? В един магазин видях месингови, но продавачката всячески се опита да ме разубеди, но освен естетически, други причини не можа да ми изтъкне.
Благодаря ви предварително!
PCL82 - майстор
Инсталацията ти е с доста широки тръби. Наизуст не мога да кажа дали това е заради малка денивелация или просто е презапасяване, защото инсталацията е правена по усет.
Алуминиевите радиатори са с по тесни канали от чугунените и ще имат по голямо съпротивление, но влошаването няма да е кой знае какво. Чугунените пък са по-грапави отвътре. Като избираш алуминиевите гледай каква е формата на каналите-някои са много тесни, а в други можеш да бръкнеш до някъде. Аз ползвах Хелиос. Те са с елипсовидни канали с къса ос около 15мм и дълга ос около 30мм.

За преходите е проблем. По принцип комбинацията стомана-алуминий е галванически трайна. Комбинацията алуминий-месинг не е толкова добра и на някои места я отричат, но нямах избор. В двигателя на колата ми месингов термостат за вентилатора мери температурата на водата в алуминиевия блок и пуска вентилатора. Щом в мерцедес така са го направили реших да не му мисля. И взех готови прегоди за колектори ВНР (съкращение на името на прехода-Р-редукция, Н-нипел, В-?). Те имат същата форма като щепселите и позволяват употребата на гарнитура. Левите щепсели ги има в Ерато за стотинки. Десните ги взех от един ВиК магазин на трамвайна спирката Павлово в София.

Може щепсели 1/2" да се дадат на стругар, но мен ми искаха по 4лв на брой, а част от щепселите ми бяха с малък шестостен и нямаше да остане достатъчно материал .
Благодаря за детайлния отговор - друго е, когато някой те побутне малко напред за кураж! Извинявам се, че чак сега отговарям - нещата се позавъртяха и приоритетите се изместиха за известно време! :)
Здраве и успех в делата!
nilro - специалист
Здравейте,
На пролет ще довършвам парното на вилата.
На този етап съм пуснал всички вертикални тръби от полипропилен ф32 от камината към тавана и мазето и всички вертикални тръби ф25 от тавана към радиаторите и от радиаторите към мазето.Вместо колена,където е имало възможност съм слагал по две дъги на 45 гр.
Остава ми да монтирам:
Магистралните тръби в подпокривното пространство и в мазето.
Камина с водна риза 12 kW-знам,че ще ми е голяма,но такава ми остана свободна една.
/за буфер не ми се мисли,че може да е само в мазето и защото май няма да тръгне гравитачно ако го има,а и други тръби вече не могат да се пускат/
Разширителен съд,отворен с три извода,10 литра – такъв си имам.
Помпа,термостат и UPS.-имам.
3 алуминиеви радиатора с по 10 глидера на h 500.-ще купувам.

Ще се опитам все пак да я направя да върти и гравитачно,но ме притеснява факта,че връщащата е около 50 см. под нивото на каминатата,та затова да попитам:

Да слагам ли кранове на радиаторите или да сложа само холендри,за да избегна по-голямото съпротивление от крановете?
/в мазето мога да сложа полипропиленови кранове за по прецизно регулиране/

Да слагам ли ръчни обезвъздушетели?
/на радиаторите или на други места по системата/

Прочетох,че при гравитачното парно, не всичко се свежда до наклони,но все пак на 10 метра от камината до най-далечния радиатор колко см.трябва да е наклона на тавана и в мазето такъв ли и колко трябва да е наклона?
/като на картинката/

С такова ф ли трябва да го направя?
/като на картинката/
Или да е по-голямо?Все още имам възможност.

Неработеща помпа ще пречи ли на естествената циркулация?
/вече не мога да направя байпас,но мога да не я монтирам ако тръгне гравитачно/

Да свързвам ли разширителя като радиатор?
/вече мога да му сложа кран за спиране на циркулацията само на тавана,а там е неприятно за качване/

Малко дълго ми се получи,съжалявам!
Благодаря предварително за отговори и съвети!
Прикачен файл:
парно на вила 2.jpg
парно на вила 2.jpg (102.69 KиБ) Видяна 1199 пъти
[/img]
Hoвoceлckи - майстор
Помпите по принцип са с повдигнат ротор и прохода през тях в неработещ режим е свободен, т.е. няма нужда от байпас. Мойта гравитачна система е с абсолютно минимален наклон и си работи безпроблемно повече от 15 години. Първоначално бях с разширител и разпределение на тавана. Впоследствие преработих системата "всичко на етажа". При мен се получи сравнително дискретно да минава топлата вода над гардероб в спанята и от там след слизане, през стената отива и в съседната стая. Студената обикаляйки има поне 15 метра път. Всичко е с поцинковани тръби и фитинги. Нищо не е смятано, но си ми върши работа перфиктно. Обезвъздушители нямам никакви, но радиаторите съм монтирал прецизно с много лек наклон. Системата се самообезвъздушава плез РС.
Не давам акъл, само споделям личен опит!

Тема "Моето гравитачно отопление с камина Прити" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: