• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
Както казва ФБР, взема се бойлер с две серпентини, колкото по-голям, толкова по-добре. Има се предвид над 200л. По няолко причини. Правят ги мааааааалко по-читави от малките, щото ги набеждават за професионални :lol: Второ, с увеличаването на температурата в бойлера спада топлообменът и от там ефективността на системата. Колкото е по-голяма разликата между температурите в бойлера и панелите, толкова повече топлина се прехвърля. На нас всъщност не ни трябва вода много по-гореща от 45 градуса, трябва ни по-голямо количество. И не на последно място, при по-големите бойлери системата по-трудно изпада в прегряване, ако консумацията е по-малка, да речем ако ни няма няколко дни. И както казва ФБР, слънцето грее долната серпинтина, токът-горната.
turistak - специалист
Christo написа:
На нас всъщност не ни трябва вода много по-гореща от 45 градуса.
Много добре казано, но моля да прочетете за Легионелата. Единственият начин за борба с тази бактерия е т-ра над 60 градуса.!!!
Тани - модератор
За легионелата се грижи електрическия нагревател , който е в горната 1/3 на бойлера и е настроен на 60°С, ако слънчевата инсталация вече не е успяла да загрее долната част на бойлера до тази температура.
allberti - напреднал
Вече разбрах:) благодаря. Сега разбирам и че съм се преебал.Бойлера го поръчах 150л. от неръждавейка с две серпентини [хоризонтален, заради мястото]но ел. нагревателят е в долната част. А загрятата течност от колекторите влиза в горнатият край на серпентината, освен това разбрах, че водата ми е малко за двата колектора, оня ден от нищо и никакво " шарено" слънце прегря, клапана изпусна вода та ми изкара акъла. За сега тази система повече ме плаши отколкото помага. Дано и свикна скоро [-o< . Благодаря зя отговорите.
kuuuuuul - майстор
А защо държиш нагревателя постоянно включен :shock: ,най-елементарното е да следиш прогнозата и само когато е лоша да го включваш има разбира се и варианти за автоматизация.Аз го включвам само през ноща когато е нужно.
allberti - напреднал
Защото по цял ден ме няма, а в къщата през цялото денонощие има три жени на различна възраст с ралични нужди по различно време. Ако изключвам нагревателя ще жертвам комфорта им :) По скоро някаква настроойка на INTIEL-а която за сега не ми хрумва каква да е :?
Christo - майстор
Можеш да обсъдиш ако е възможно да преобърнеш бойлера, така че серпентината да е отдолу. Ако има някъде друго място, можеш да сложиш още един бойлер с една серпентина, който да подгряваш от слънцето и изхода от него да свържеш за вход студена вода на сега съществуващия. Хем ще вдигнеш и обема на топлата вода. Може да се сложи и помпичка, която да прехвърля вода от по-топлия към по-студения, когато няма консумация и слънчевият бойлер прегрява, а пък втория е все още недостатъчно топъл.
kuuuuuul - майстор
Ако не можеш да ги научиш да го пускат на ток само като няма слънце или като изтине водата,трябва да автоматизираш нещата,иначе ефекта от колекторите се губи.Евентуално ако може нагласи нагревателя да се включва да речем на 35гр.
fox_vt - майстор
turistak написа:
Christo написа:
На нас всъщност не ни трябва вода много по-гореща от 45 градуса.
Много добре казано, но моля да прочетете за Легионелата. Единственият начин за борба с тази бактерия е т-ра над 60 градуса.!!!
Я кажи за легионелата че ми стана интересно и каква е връзката със слънчевата система че не виждам такава?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Топлят ли вече Соларните бойлери колеги ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: