Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, наистина е така - има списък от марки и модели, за които може да се даде гаранция за оптимална работа. На самоделни котли не се препоръчва, тъй като не се знае каква е мощността на топлообменника. В смисъл ти можеш да си купиш горелка и да си монтираш на своя отговорност, но няма да важи гаранцията. На Бош (Дакон) 12 и 16кВт също не се монтира. Не се търси продажба на всяка цена - според мен е правилно.
Моите уважения към знанията ти peletko, аз пък съм забелязал, че ти откакто си се появил във форума не спираш да налагаш (предполагам не случайно) една и съща марка горелки. В което не че има нещо лошо (нали затова е форума), стига да има и обосновки. Нека чуем повече за класите:
които са класи над единствената горелка която познаваш!
. :wink:
изкопираха Iwaboto в което няма нищо лошо, но от тогава нищо ново, само смяна на фасона...електроника - евтина от 15 годишна IWABO
Дано версиите на софтуерите на IVG-то ги познаваш по-добре от продукцията на конкуренцията, защото Ерато смениха за 2 години 4 поколения горелки и 3 софтуера, а фасона е съвсем нормално да се сменя, дори и Мерцедес го правят, колкото и да са консервативни :wink: . А пък истинския им скок е Пелетерма - знаеш :) . В заключение ще кажа, че като българи трябва да се радваме, че в тези времена има такива български фирми-производители като Ерато, Сънсистем, Теси, Елдом (не мога да спомена всички), които в тази дива конкуренция успяват да намерят правилния път и да се развиват, като осигуряват работни места и износ
Здравейте, чета мненията във форума от доста време и реших да се отоплявам на пелети. Вилата ми е с площ 180 кв.м. и мисля да сложа бойлер 200л. Ориентирал съм се към два модела на DEFRO - DUO PELLET и KOMPAKT PELLET, като Duo pellet ме привлича с това, че може да гори и дърва във втората камера, а все пак сме в България. Ходих да ги видя и останах доста впечатлен и от двата модела. Стоманата им e P265GH с дебелина 6-10 мм там имат и разрез на дуо пелета . Мисля да инвестирам не само в горелка, но и в котел който да е максимално ефективен и да има максимално дълъг живот.
Ето линк:
http://defro.bg/productdetails.aspx?id= ... Duo-Pellet
http://defro.bg/productdetails.aspx?id= ... AKT-PELLET
Информацията във сайта е оскъдна, но на место получих доста подробна информация.

Ако, някой от този форум има такъв котел да сподели мнение.
batspetar - напреднал
Здравейте,имам котел на пелети искам да монтирам бойлер до него.Всички радиатори са с термоглави.Тези от фирмата които говорих ми казаха да ми сложели някаква ел.задвижка да спира притока към бойлера когато температурата в него е по висока.Питам ги ако и всички радиатори изключат и бойлера е затворен няма ли да се прецака помпата,нямало проблем според тях,били правили много системи така,а тези които ми монтираха котела,казаха че винаги трябвало да има нещо отворено помпата да циркулирала нормално.На кой да вярвам,да не ми се прецака системата.Благодаря предварително.
Ако имаш термостат, който да спира помпата под 60*С, бойлерът няма да изстива :wink:
Christo - майстор
Имам фабрично изработен пелетен котел. Изходящата и входящата тръба са му по един цол. На метър от него имам буфер 1000л. Изходите по буфера са два цола(така са от завода производител). Правих следния експеримент: Както си работи котела, му спирам тока. Конструкцията му е такава, че горенето спира почти веднага и продължава едно слабо тлеене на недогорелите пелети в огнището. Тъй като циркулационната помпа също е спряла, температурата в котела се вдига с 15 градуса, въпреки че би трябвало да има някаква естествена циркулация между буфера и котела. По цялата система имам 12 термодатчика. Няма излишни, защото е изпълнена препоръчаната от завода производител схема. Въпреки това, аз сложих още един авариен датчик, ЮПС, за да дам възможност на котела да направи нормално спиране и няколко релета, за да работи читаво цялата тая работа. На котела му трябва време да спре подаването на пелети, да доизгорят вече вкараните, да се продуха със студен въздух огнището и т. н., и чак тогава да спре. Отделно имам два предпазни клапана, свързани паралелно, ако всичките тези работи вземат да не сработят, поне да изпуснат налягането от системата. Защо ги пиша всичките тези работи? Трябва да си оцениш системата. Да се прецени, ако е възможно да се случи всички термо глави да са затворени и бойлерът блокиран, защото е загрят, какво правим. Аз бих направил горелката да спира малко преди да се достигне граничната температура. За да може да има запас за вдигане на температурата "по инерция", след като изключи горелката, без да се повреди нещо по системата. И като е направи си сам, това не значи, че термо датчиците и те трябва да са направи си сам. Минимум един термометър, един манометър и един предпазен клапан по котела(те също читави). Между другото, не стана широко известно, но в АЕЦ"Чернобил" са направили нещо подобно: блокирали контролната апаратура, спрели консумацията на прегрята пара и чакали да видят какво ще стане. Е, всички видяхме....
sdeath - специалист
Christo написа:
Имам фабрично изработен пелетен котел. Изходящата и входящата тръба са му по един цол. На метър от него имам буфер 1000л. Изходите по буфера са два цола(така са от завода производител). Правих следния експеримент: Както си работи котела, му спирам тока. Конструкцията му е такава, че горенето спира почти веднага и продължава едно слабо тлеене на недогорелите пелети в огнището. Тъй като циркулационната помпа също е спряла, температурата в котела се вдига с 15 градуса, въпреки че би трябвало да има някаква естествена циркулация между буфера и котела. По цялата система имам 12 термодатчика. Няма излишни, защото е изпълнена препоръчаната от завода производител схема. Въпреки това, аз сложих още един авариен датчик, ЮПС, за да дам възможност на котела да направи нормално спиране и няколко релета, за да работи читаво цялата тая работа. На котела му трябва време да спре подаването на пелети, да доизгорят вече вкараните, да се продуха със студен въздух огнището и т. н., и чак тогава да спре. Отделно имам два предпазни клапана, свързани паралелно, ако всичките тези работи вземат да не сработят, поне да изпуснат налягането от системата. Защо ги пиша всичките тези работи? Трябва да си оцениш системата. Да се прецени, ако е възможно да се случи всички термо глави да са затворени и бойлерът блокиран, защото е загрят, какво правим. Аз бих направил горелката да спира малко преди да се достигне граничната температура. За да може да има запас за вдигане на температурата "по инерция", след като изключи горелката, без да се повреди нещо по системата. И като е направи си сам, това не значи, че термо датчиците и те трябва да са направи си сам. Минимум един термометър, един манометър и един предпазен клапан по котела(те също читави). Между другото, не стана широко известно, но в АЕЦ"Чернобил" са направили нещо подобно: блокирали контролната апаратура, спрели консумацията на прегрята пара и чакали да видят какво ще стане. Е, всички видяхме....
Поздравления :) Но човек трябва много да внимава и ако не знае какво прави да не се захваща с такъв тип системи защото както казахте - всички видяхме какво стана .....
Здравейте,искам да помоля някой от Вас ако има опит или е запознат с работата на PELLETHERM 25 да напише своите впечатления и препоръки.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: