• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gogotattoo - специалист
Малко уточнение - тези коминни тела са разчетени за еднвремешните печки с въглища, напречното им сечение е относително малко и отвътре са много грапави. Това значи, че местните съпротивления са много големи - смятал съм го, щото съм топлотехник. Ако пуснеш нормална модерна камина за дърва - за да се грееш, ти трябва едно 20х20 см чисто и гладко сечение. Ака пуснеш такава камина в това стандартно сифонно тяло ще имаш проблем - първо няма да тегли достатъчно и след като загрее, второ неизгорелите газове ще влязат във всички апартаменти над тебе и ще те побъркат - ти надуваш комина, той не поема и газовете минват през всички дупки на мазилката на зидарията - става страшно и ще те отсвирят.
Аз съм на първи етаж и етажите са пет - точно с такива сифонни тела. Пуснал съм кухненски абсорбер - директно в главното тяло, всички комшии знаеха какво готвя, докато не им замазах капаците с пяна и пр., но този комен пропуска двата вентилатора на абсорбера. Все пак само аз позвам този комин - ако се включи още някой и работим едновременно, сигурно ще има намаляване на тягата..... това е положението. Дано съм от полза.
Christo - майстор
Антоне, моите почитания за професионализма ти, но това че е "стандартна" някаква недомислица по нашите ширини не я прави приемлива. gogotattoo е написал какво се получава на практика. Преди две години се сдобих с чисто нов апартамент в София пълен все с такива стандартни решения: цялата електро инсталация с мостовак ЕДИН квадрат закопан в мазилката без тръби, газов бойлер 24КВ вързан за радиатори 5КВ, всички тръби естествено от възможно най-тънките, дограма през която вее, супер дебела изолация 3см. ит.н. Мога да напиша две страници още с такива бисери. Сифонни комини няма, защото въобще няма комини. Иначе всички актове са налице. Ти би ли препоръчал такъв комин с чиста съвест?
AntonBM - специалист
Christo, препатил си и едва ли ще успея да те убедя, че тези комини стават.
В интерес на истината те в повечето случаи вършат работа. Не казвам, че са идеални но добре е че поне такива са сложили. Много често в новото строителство и тях ги няма. Как са изпълнени е от голямо значение – наистина често мирише по етажите. Това се дължи повече на качеството на строителството, а и на готовите бетонови елементи.
Аз само казвам, че те не са „анти” правилата. На теория те са достатъчни за включване на уреди за отопление на 4 апартамента с мощност от 6-8 kW всеки. Не би трябвало да има връщане на миризми от 1 уред на друг, защото включването към главната магистрала е на принципа на инжектора и въздуха, който идва от по-долен етаж би трябвало да увлича въздух от по-горния, а не да прави остър завой и да се връща. С аспираторите нещата са по-сложни. Те работят при много по-високо налягане и дебит и миризмите се връщат по горните етажи. Все пак е по-добре да ги има, за да има къде изобщо да се включи аспиратора. В 1 комин не трябва да се включва аспиратор и печка.
Иначе, тази „недомислица” сифонни коминни тела не е само по нашите географски ширини. Прилага се масово и в „белите” страни.
VLADO66 - майстор
И ако възникне проблем може да се постави на комина нещо такова http://www.vento-k.com/articledetails.php?ArticleID=112
Christo - майстор
Минах и през идеята за вентилатор на покрива....Преди да отворите предложения сайт, пийте успокоителни и приседнете, защото цените са за арабски шейхове :lol: И това чудо трябва да е устойчиво на вятър, дъжд, студ и мраз и жега не само за два часа ами за години наред...До вентилатора трябва да се прекара ток, трябва да е устойчиво на агресивен пушек. Да не се окаже, че е по-просто и евтино да се направи комина както трябва.
  • 1
  • 2

Тема "Въпросче за включване в комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: