Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
На въпроса къде се слага разширителния съд в книгата на покойния професор Станчо Стамов има седем листа голям формат (Отопление, топло и газоснабдяване, част втора). Къде се слага помпата е също въпрос с много отговори. Недейте така категорично, щото белобрадите професори друго казват...Пълначката почва да работи, когато налягането в системата е по-малко от настроеното. Ние обсъждаме случая, когато налягането е над нормата. Тогава пълначката стои блокирана. Човекът, пуснал темата така и не уточни камината самоделна ли ще е или фабрична. Ако е направи си сам, един господ знае на какво налягане издържа. Ако е фабрична, има фирмени, които изрично не могат да работят под налягане. Именно за тоя случай разширителният съд се слага на топлата вода възможно най-близо до камината. Антон ВМ предлага компромисно там вместо него да има предпазен вентил, а пък съдът да е в банята. Съдът се слага близо, за да може при аварийно прегряване парата да напусне възможно най-бързо системата и да не се вдига налягането над допустимото. Затова тръбите, свързващи РС се смятат отделно и по нарочни формули и по тях не трябва да има никаква ограничаваща дебита арматура...Камините са по-малки от котлите и съдържат по-малко вода и съответно по-лесно прегряват. В отворена система водата завира при температура зависеща от надморската височина. За София е около 95 градуса. Прегряването не е чак толкова невероятно събитие! Например, дефектира помпата. Или спира тока. Всички търсят възможно най-евтиния UPS. Обикновено той е някакъв китайски или български боклук за 150-200 лева. Акумулаторът му чисто нов и зареден стига за около 20 минути работа на 45 ватова помпа. Колко от нас са правили в къщи експеримент колко държи UPS-а без ток? След три години експлоатация акумулаторът със сигурност е за хвърляне. Най-лошият случай е когато цепениците тъкмо са се разгоряли и стане белята. Всички ли имат термометър и манометър на видно място? Понаглеждаме ли ги? Кво прайм? Вадим дървата! В тъмното! Всички ли имат ламаринена кофа? Тя наблизо ли е? Всички знаят ли къде стои? Ами с голи ръце ли ще вадим горящите дърва? Ами ако не сме си в къщи, а там е само жената с децата? Тази евентуалност обсъдена и тренирана ли е с цялото домочадие? Ами ако цялата тая работа, вместо в мазата става в хола, както е в обсъждания проект? Късно ще е тогава да ревем и се тупаме по кълките. По-добре сега да попрочетем повечко. По-лесно и по-евтино е.
babayaga83 - напреднал
Така ето какво рабрах до тук и какво ще е променено , попринцип камината ще е фабрична на Прити , относно защитата на системата УПС ще има просто несъм го написал по горе , РС ще го преместя веднага след камината така че ако заври да изхвърля ведната от там с една тръба РС ще е свързан към тръбата за отпадните води , мисля да сложо и една защита която при достигане на 95 кградуса да пуска студена вода в системета http://www.thermoeconomic.com/predpazen ... bvts-p475/ Разщирителния съд ще е свързан веднага след камината към топлата вода и там някъде ще е тоза устройство (Но точно къде и как още несъм запознат ако може някои да разясни аз мисля че се слага на студената вода а датчика на топлата), от по горе написаното разбирам че може да постава такъв предпазен клапан след камината и РС да си остане в банята но на топлата ли вода да е свързанили на студената линия (мисля на топлата ) .И накрая Системата ще е отворена !

А я кажете кои е този учебник на професор Станчо Стамов и намира ли се някъде и полезна ли е за изграждане на една такава система или има някаква друга литература която може да се закупи
Christo - майстор
Книгата е в три тома и в първото си издание се нарича "Справочник по отопление, вентилация и климатизация" издателство "Техника", София, 1990г., под общата редакция на проф. д.т.н. инж. Станчо Д. Стамов. Второто издание е от 2010г.и се нарича "Справочник по отопление, климатизация и охлаждане", пак на издателство "Техника". Първата му част е "Основи на отоплението и вентилацията" и е повече теоретична. Там има и основни насоки как се смятат топло загубите на сградите. Втората част се нарича "Отопление, топло и газоснабдяване". В нея има множество примери с изчисления. Разгледани и анализирани са най-различни печки, котли, помпи, арматури, правила за монтаж и т.н. Втората част е 600 страници. Хубава цена са и намислили-55лв :oops: Третата част се казва "Вентилация и климатизация" Изданието е от 1993г. Не съм наясно дали е преиздавана. Справочникът не е за съвсем "боси" хора :) Сега, сигурно има много други книжки по въпроса. Аз цитирах тази, защото нея имам. Във всеки случай, горещо препоръчвам втората част. В нея са разсеяни много митове и легенди, битуващи и понастоящем. Поне на мен много ми помогна. Човекът, под чието ръководство е писана книгата е бил светило в областта и не е бил само университетски преподавател. Имал е богат практически опит. Проектирал е отопление и климатизация на много сгради.
valpen - напреднал
Здравейте колега babayaga83, прилагам ви схемата по която аз си изградих инсталацията. Надявам се да бъде полезна и на Вас, тъй като имаме много сходни изисквания. Разликата при мен е че оставям отклонения за бъдещо котле извън къщата.
Прикачен файл:
Схема парно.jpg
Схема парно.jpg (46.97 KиБ) Видяна 25082 пъти
babayaga83 - напреднал
А едно въпросче относно предпазните клапани мисля да сложа един по налягане след камината и един по немпература както е по горе на схемата на valpen, сега чета че теси по температура като достигне 95 изпуска горештата вода от системата и въпроса ми е как после се пълни системата ? 1 . Има ли вариянт този клапан по температира да е вързан така че да вкарва стъдена вода в системата педи или след помпата ( като помпата е вързана на студената линия преди камината ) и да прелива през разширитвлния съд . 2 клапана да си е възран да изпуска навън а на разширителния съд да има някаква автоматична пълначка или има и някакъв друг ваниянт ?
filmatoplo - майстор
Някой знае ли какви по цолаж са изводите на печка Прити с водна риза и фурна -FG W20 .Печката е 20 киловата на водната риза и 6 киловата отдаване от самата печка .И въобще дали си развива мощността с дърва . :wink:
naskov - майстор
Един цол. 20кВт е максималната мощност измерена в лабораторни условия със сухи дърва.
filmatoplo - майстор
Здравей и благодаря :) , да питам -има ли някакъв модел подобна печка с водна риза (може и да не е Прити) която да е малко по-мощна ,примерно 25 -26 киловата на ризата .Но с фурна -такава е молбата на 1 клиент :) .
montoya - майстор
filmatoplo написа:
Здравей и благодаря :) , да питам -има ли някакъв модел подобна печка с водна риза (може и да не е Прити) която да е малко по-мощна ,примерно 25 -26 киловата на ризата .Но с фурна -такава е молбата на 1 клиент :) .
20 киловата е най- голямата с фурна на Прити
Прикачен файл:
2012-08-16_012721.png
Иначе имаше по едно време едни сръбски готварски печки с водна риза, отгоре с плот от неръждавейка, ама 1500-2000 кинта бройката
crez - майстор
При така монтирани радиатори последователно по твоята схема първите два ще греят добре, но всики следващ ще става по студен и незнам дали ще стигна температура до бойлера. Прочети малко тук
http://www.otopimdom.ru/index.php?id=4
Същестува два вида монтаж на радиатори, паралелен и колекторен
Не се препоръчва включване в паралел повече от два-три радиатора в зависимост от мощноста им. При този метод системата много трудно се вкарва в режим на работа,обезвъздушаваш единия но въдуха преминава в другия по тръбите и така може никога да не заработи нормално.
При колекторният от колектора излизат отделни линии за всеки консуматор и така става най-добро разпределиние на температурата. Разхода на тръби и консумативи е по-голям но ефективността е гарантирана.
Ето тук има примерен колектор http://www.terratherm-bg.com/pdf/0131EN-013_R557R.pdf и тук
http://www.terratherm-bg.com/pdf/R557_0131EN.pdf
ПП това прити едва ли ще отоплява всичко това, помисли за по мощен котел,а не печка

Тема "Камина Прити с водна риза - дали съм я измислил правилно ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: